Autor Wątek: Pierwsza kolba do 1400-1600zł  (Przeczytany 9868 razy)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Pierwsza kolba do 1400-1600zł
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Wrzesień 2023, 12:03:31 »
Mam kilka ekspresów...

Offline Łukasz86pl Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona; Hario V60; Jura Z5 gen1
  • Młynek: ZF64W; 1zpresso Q2
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Wrzesień 2023, 12:21:42 »
dzięki za propozycje, im bardziej zasięgam opinii tym więcej głosów aby w ogóle nie startować z takim budżetem, a z drugiej strony podsyłacie gotowe przykłady do zakupu :) jak zwykle masz budżet X, wchodzisz na forum, zaczynasz zglębiać temat i okazuje się, że tak się wkręcasz, że budżet musi być n*X większy :)
...wchodzący w świat prawdziwej kawy :)

Offline kawosz17

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Wrzesień 2023, 12:27:47 »
Mam młynek La Cimbali Cadet. Zmieli kawę naprawdę dobrze, za 350zl. Pozostaje kwestia wyglądu. Ekspres Silvie za 1300. I zmieścisz się w budżecie. Na forum na pewno znajdziesz informacje o tym sprzęcie

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Wrzesień 2023, 13:30:20 »
im bardziej zasięgam opinii tym więcej głosów aby w ogóle nie startować z takim budżetem,
To nie jest tak, że z takim budżetem się nie da. Jednak po pierwsze młynek, a po drugie, jeśli chcesz się cieszyć dobrym espresso, to potrzebujesz ekspres, który będzie zachowywać się powtarzalnie, będzie posiadać przynajmniej OPV i normalne sitka, jeśli będzie mieć PID to już bardzo fajnie, bo to daje jeszcze lepszą powtarzalność. Delonghi i inne marketowe urządzenia do tego się nie nadają po prostu, bo służą do zrobienia średniej wielkości naparu, przeważnie z kupionej zmielonej już kawy. Efekt nie będzie lepszy niż z automatu.  Do tego potrzebujesz dobry tamper dopasowany do sitka. To jest takie minimum co potrzeba żeby uczyć się zaparzać espresso. Jeśli będziesz miał zbyt dużo elementów kompromisowych, to nie będziesz wiedział dlaczego coś nie wychodzi.

EDIT: Posprawdzaj sobie wpierw te kursy online, to powinno pomóc Ci poukładać sobie w głowie czego potrzebujesz i dlaczego.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10089.0
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2023, 14:07:32 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Wrzesień 2023, 18:21:18 »
im bardziej zasięgam opinii tym więcej głosów aby w ogóle nie startować z takim budżetem, a z drugiej strony podsyłacie gotowe przykłady do zakupu  jak zwykle masz budżet X, wchodzisz na forum, zaczynasz zglębiać temat i okazuje się, że tak się wkręcasz, że budżet musi być n*X większy
Nie ma co się denerwować. W budżecie 1600zł., żeby napić się dobrej kawy, to tylko używany sprzęt, chyba że chcesz jakieś De'Longhi czy Saeco, które zaraz wyrzucisz przez okno.

Oferta:
Mam młynek La Cimbali Cadet. Zmieli kawę naprawdę dobrze, za 350zl. Pozostaje kwestia wyglądu. Ekspres Silvie za 1300zł.
👍

A z nowych mając na uwadze jako takie doświadczenie, to kupiłbym najtańszą ok. 4k opcję: Lelit Victoria PL91T i ręczny młynek premium i zrobiłbym dobre espresso, ale
@krystians dobrze radzi w kwestii przyswojenia ogólnej wiedzy kawowej, bo inaczej dobry sprzęt nie pomoże. Będziemy błądzić i się niepotrzebnie wściekać.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2023, 18:39:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Evanduril Mężczyzna

• pluszanki.pl
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Wrzesień 2023, 22:40:32 »
Używana Gaggia Classic Pro + Baratza Settte 270 to zestaw, który można dostać za ok 2000 i będzie w pełni wystarczający.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Wrzesień 2023, 10:04:02 »
Hej.
Może dream od @kawosz17 w dobrej cenie i jakiś "dobry" ręczniak, zawsze można go wykorzystać później do innych metod zaparzania, lub odsprzedać jakby coś niepodeszło.

Nie ma co się zaraz pchać w sprzęty za 4 koła i stawać na głowie.
Zależy też ile pijesz kawy i czy tylko Ty będziesz obsługiwać sprzęt...

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kawosz17

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Wrzesień 2023, 10:25:18 »
Mam jeszcze jednego Dreama zrobionego. Jest faktycznie za 700zl. Właśnie, wszystko zależy jak bardzo jesteś doświadczony. Ręczny młynek, to też moim zdaniem dobry, budżetowy pomysł. Na pewno się nie zmarnuje. Na upartego, to i Dreama można wziąć na działkę

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Wrzesień 2023, 10:30:42 »
Nie ma co się zaraz pchać w sprzęty za 4 koła i stawać na głowie.
Heniu, ja nie namawiałem, tylko chciałem nakreślić obraz, ile kosztuje prawidłowo zrobione espresso.
》tertium non datur《

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Wrzesień 2023, 10:51:10 »
@GostRado  tak ja wiem, nic personalnego.
Chodziło mi o to, że pchać sie zaraz w tak "drogie" sprzęty czasem mija się z celem, zwłaszcza na "początek kolbowej przygody".
Zgadzam się  że mając lepszy sprzęt jest łatwiej, stabilność temperaturowa, manometr, pid itd..

Zwlaszcza ciężkawo jest, gdy budżet pije podobnie jak przyciasne slipki.
Nie wiemy jakie doświadczenie ma kolega z kolbą, może już zrobił rozeznanie, gdzieś próbował/testował.

Jak dla mnie chyba manometr pokazujący ciśnienie byłby must have, mając małe doświadczenie z kolbą.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Łukasz86pl Mężczyzna

• Ekspres: Bellezza Bellona; Hario V60; Jura Z5 gen1
  • Młynek: ZF64W; 1zpresso Q2
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Wrzesień 2023, 14:31:30 »
Nie mam doświadczenia z kolbami poza moim starym poczciwym Electerolux'em EEA250. Obecnie mam Jure Z5 1generacji. Ekspres będę obsługiwał tylko ja, Żona będzie pić z automatu (o ile w ciąży będzie miała na to ochotę [emoji38] )

Moim małym marzeniem jest robić kawę własnoręcznie z całym rytuałem, wiecie o co chodzi :)
Kolba w naszym rodzinnym budżetowym excelu leci w kolumnę o nazwie "Zachcianki", wiec nie jest to MustHave w tym momencie. Budżet mam jaki mam, jak kolega wcześniej wspomniał ciasny jest jak za małe majtki, jajka bolą, że jest taki ciasny, ale co zrobić.
Będę musiał jeszcze dozbierać aby kupić coś względnie zadowalającego. Chciałbym na tyle ile to możliwe zbliżyć się do tego co można osiągnąć jeżeli chodzi o jakość 'kolbowej' kawy. Chciałbym uniknąć tego, że kupię ekspres z niżej półki przyoszczędzając maksymalnie i odbije się to znacznie na jakości kawy przez co się zniechęcę.
...wchodzący w świat prawdziwej kawy :)

Offline kawosz17

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Wrzesień 2023, 14:37:24 »
Przy Rancilio Silvia, jeszcze z PIDem, zrobisz poprawne espresso. Jest obszerny temat na forum, o tym ekspresie. Młynek też mam. Na pewno, w razie jak kupisz coś lepszego, nie stracisz na nim.

« Odpowiedź #27 dnia: 14 Wrzesień 2023, 14:46:17 »
Będę musiał jeszcze dozbierać aby kupić coś względnie zadowalającego. Chciałbym na tyle ile to możliwe zbliżyć się do tego co można osiągnąć jeżeli chodzi o jakość 'kolbowej' kawy.
👍
Chciałbym uniknąć tego, że kupię ekspres z niżej półki przyoszczędzając maksymalnie i odbije się to znacznie na jakości kawy przez co się zniechęcę.
👍
A w międzyczasie dużo czytaj tu na WoK-u (na początek całe  działy: Młynki,  Ekspresy kolbowe, Pomóż mi - robię espresso) czy innych forach kawowych. Na pewno kawowa wiedza zaprocentuje, jak już sprawisz sobie wymarzony sprzęt.
》tertium non datur《

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Wrzesień 2023, 15:15:26 »
Będę musiał jeszcze dozbierać aby kupić coś względnie zadowalającego.
Wg mnie nie. Gdyby w budżecie udało się zdobyć RS z pid plus sensowny młynek (od @kawosz17 ?) to masz na dłuzszy czas dobry sprzęt na wejście do świata espresso.
Ja zacząłem od RS (nowy) i uzywanego młynka gastro. PO gwarancji dodałem PID.
Teraz mam podobny młyn, i DB. Nie uważam, ze po zdobyciu doświadczenia na RS teraz robię lepsze espresso na 4x droższym ekspresie. Jasne, jest wygodniej, powtarzalniej, mniej czarów marów. Ale małym nakładem pracy, przy małym budżecie można mieć naprawdę świetne rezultaty na bardziej budżetowym sprzęcie. Wg mnie lepiej zacząć coś robić teraz, uczyć się, próbować niż czekać niewiadomo ile na "wymarzony sprzęt" i tylko czytać. To. musi isć w parze - teoria i praktyka.
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2023, 15:22:02 wysłana przez tytoos »

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Wrzesień 2023, 15:39:24 »
To jest wybór @Infinity007.

Opcje:
¹ już: brak wiedzy kawowej + słabsza kolba bez pida = ekspreso
² potem: wiedza kawowa + lepsza kolba z pidem = espresso
Co by tu wybrać?
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2023, 16:10:22 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi