Autor Wątek: Ścierający się plastik  (Przeczytany 4652 razy)

Offline YetAnohter1

• Ekspres: Bialetti Venus poj. 2, Hario drip V60-1
  • Młynek: Hario Skerton Pro, zapasowo stary PRLowski elektryczny
Ścierający się plastik
« dnia: 04 Wrzesień 2023, 20:59:34 »
Hej,

Kupiłem se młynek jak w profilu, przez  jakiś czas byłem zadowolony, ale po jakims czasie zacząłem widzieć białe okruszki w zmielonej kawie...

co się pokazało, w tym młynku pojemnik na ziarna do zmielenia jest plastikowy, korbka jest metalowa, przy mieleniu metal trze o plastik, plastik sie powoli, acz nieustępliwie ściera.
(chyba, że to ja go źle złożyłem, wtedy zwracam honor, ale nie sądzę)

Kurczę ja chcę pić kawę, nie plastik. Poszukuję innego młynka...

Szukam i widzę takie jak  Hario - Coffee Mill Dome czy Hario MM-2, wyglądają zachęcająco, ale dalej ze zdjęć w sklepach internetowych nie mam pewności, że tam znowu metal nie będzie tarł o plastik.

Mógłby ktoś potwierdzić albo zaproponować inny młynek, który nie ma tego problemu?

Dzięki!

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Ścierający się plastik
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Wrzesień 2023, 22:10:32 »
Czy czujesz smak plastiku w kawie?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Wrzesień 2023, 22:49:36 »
Hario nigdy nie miał dobrych młynków. Oni zdaję się w Japonii słyną ze szkła. Inne ich akcesoria oprócz zaparzaczy/filtrów i dzbanków raczej nie są warte specjalnej uwagi. U mnie w ceramicznych żarnach ścierały się przede wszystkim żarna, nie wiem czy tam gdzieś plastik może się ścierać. W każdym razie jeśli chcesz pić dobrą kawę to kup sobie może jakiś młynek typu chociażby Timemore C2 / C3 ze stalowymi, stabilizowanymi łożyskami żarnami.

Za niewielkie pieniądze były też na forum wystawiane używane elektryki typu Nivona Cafe Grano.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2023, 22:53:37 wysłana przez krystians »

Offline YetAnohter1

• Ekspres: Bialetti Venus poj. 2, Hario drip V60-1
  • Młynek: Hario Skerton Pro, zapasowo stary PRLowski elektryczny
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2023, 17:32:50 »
Czy czujesz smak plastiku w kawie?

Uczciwie przyznaję, że wykryłem to wzrokiem, nie językiem. Niemniej oczy nie kłamią.

W każdym razie jeśli chcesz pić dobrą kawę to kup sobie może jakiś młynek typu chociażby Timemore C2 / C3 ze stalowymi, stabilizowanymi łożyskami żarnami.

Spróbuję, dzięki

Offline ikpara

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2023, 18:30:31 »
Mam ten młynek i nic nigdzie nie ociera. Używany jest średnio raz dziennie przez małżonkę ustawiony pod driper, czyli "dość luźno".

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Wrzesień 2023, 00:03:01 »
Ta konstrukcja stabilizuje żarna na ziarnach. Używałem Porlexa, Rhinowares oraz taniego chińskiego i moim zdaniem nie jest to optymalne rozwiązanie. Przesiadka na młynek z dobrymi, stabilizowanymi żarnami była jak zmiana malucha na auto średniej klasy z XXI w. I w jakości naparów też na korzyść zmiana. Jeśli pije się dobre kawy, to wg mnie nie warto oszczędzać na młynku, bo w kiepskim młynku dużo traci się z potencjału żaren i obsługa jego jest niespecjalnie ergonomiczna i przyjemna.

Offline ikpara

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Wrzesień 2023, 07:57:22 »
To znaczy w Hario młynek jest chiński i ja nie mogę powiedzieć, że jest jakiś tragiczny. Przy alternatywach spokojnie wystarcza. No do espresso oczywiście nie bardzo.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Wrzesień 2023, 08:25:11 »
Ten młynek jest tragiczny. Jak i zresztą każda konstrukcja tego typu, gdzie stabilizacja żaren generalnie nie istnieje. A do tego jeszcze to, że są ceramiczne...

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Wrzesień 2023, 08:40:30 »
Niestety nie możesz jeszcze przeglądać pchlego targu, więc w razie czego mam na sprzedaż Kingrinder K2 za 270zl. Też miałem kiedyś Hario, i przesiadka bedzie jak z fiata 125p do S klasy.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Wrzesień 2023, 15:29:26 »
Przy alternatywach spokojnie wystarcza
Z mojego doświadczenia, to on ma najlepszy przemiał dość drobny, a do przelewu rzadko kiedy udaje się dobrze zaparzyć ze względu na specyfikę przemiału. Na początku też myślałem, że te ceramiczne stożki są ok. Dopóki nie spróbowałem tej samej kawy zmielonej na lepszym młynku. Polecam popróbować z dobrym młynkiem przelewy i porównać, ja już nigdy nie chciałem wracać zarówno pod względem ergonomii jak i smaku uzyskiwanych naparów.

Offline ikpara

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Wrzesień 2023, 16:23:13 »
Z mojego doświadczenia, to on ma najlepszy przemiał dość drobny, a do przelewu rzadko kiedy udaje się dobrze zaparzyć ze względu na specyfikę przemiału. Na początku też myślałem, że te ceramiczne stożki są ok. Dopóki nie spróbowałem tej samej kawy zmielonej na lepszym młynku. Polecam popróbować z dobrym młynkiem przelewy i porównać, ja już nigdy nie chciałem wracać zarówno pod względem ergonomii jak i smaku uzyskiwanych naparów.
To może wydać się śmieszne, ale w porównaniu z "lepszym" młynkiem, do przelewów wolę Hario - płaskie żarna przy grubszym mieleniu u mnie dają sporo pyłu, a z Hario przemiał może nie jest super jednorodny, ale nie ma tyle pyłu. Mnie to bardziej pasuje, szczególnie do French Press'a, a żona używa głównie do Hario V60 (zresztą ona najlepiej lubi kawę właśnie z Hario V60) i ten ręczny młynek bardzo lubi. Ja jakoś nie uważam, że Hario jest tragiczny.
Natomiast co do "białego plastiku" to myślę, że któreś żarno jest ukruszone i to ukruszenie się stopniowo powiększa.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2023, 16:33:53 wysłana przez ikpara »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Wrzesień 2023, 16:45:31 »
Nie wiem do jakiego porównujesz, młynki typowo do espresso przeważnie nie są dobre do przelewów, ale jak żona jest zadowolona to ok. Ważne żeby każdy pił kawę, która mu smakuje. Z mojego doświadczenia ceramiczne żarna produkują dużo pyłu i trzeba grubo mielić żeby się przelew nie przytykał. Z french pressa też zdecydowanie wolę drobniejszy, równy przemiał niż ten stereotypowy gruz.

Offline ikpara

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Wrzesień 2023, 16:47:34 »
Nie wiem do jakiego porównujesz,
San Marco SM91, płaskie żarna 64mm, w tej chwili żarna OEM. Ja do praski wolę zdecydowanie grubszy przemiał. Do  przelewu tak po środku, ale w stronę grubszego.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2023, 16:50:05 wysłana przez ikpara »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Wrzesień 2023, 17:22:04 »
Nie używałem, ale takie standardowe konstrukcje do kolby niekoniecznie do przelewu się sprawdzają, znacznie tańsze stalowe stożki przeważnie mielą dużo równiej grube przemiały przelewowe.

Offline ikpara

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Wrzesień 2023, 21:23:15 »
ale takie standardowe konstrukcje do kolby niekoniecznie do przelewu się sprawdzają
Dokładnie, gdzieś spotkałem jako osobny typ opcjonalne żarna pod alternatywy i według zdjęć miały inaczej ukształtowane ostrza. A tak w ogóle żarna ceramiczne są zawsze stożkowe (innych nie widziałem) bo one raczej nie tną a miażdżą i ścierają ziarna. Nota bene mam młynki do przypraw z żarnami ceramicznymi i te dobrej klasy pracują od 15 lat tak samo, a te no name po paru miesiącach nie istnieją.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2023, 21:32:14 wysłana przez ikpara »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi