Autor Wątek: Kingrinder K2  (Przeczytany 3029 razy)

Offline yorick Mężczyzna

• Ekspres: Sage Bambino, Oxo Rapid Brewer itd.
  • Młynek: Starseeker E55 Pro + Kingrinder K6
Kingrinder K2
« dnia: 26 Sierpień 2023, 21:58:46 »
Cześć! Po powrocie do kawy w domu po dłuższej przerwie i zapoznaniu sie z stename technologii, odstawiłem na bok starszego Porlaxa mini i zakupiłem Kingrinder K2 (niezła cena z amanzona pl). I na razie jestem zadowolony choć z racji zejścia ze stopniem palenia z blendów bardziej średnio/ciemnych an jasne mocno eksperymentuje. Głownie V60, rzadko kawiarka albo Aeropres. Generalnie poruszam sie w obszarze 80-110 klików (~2-<2,5 obrotu). Ale z racji wielu zmiennych (eksploracja różnych kaw, nabieranie praktyki z V60 i różnymi sposobami) i ograniczonego spożycia (ileż można) będę wdzięczny za porady innych użytkowników jeśli tacy tutaj są :) Oczywiście nie szukam prawdy objawionej, a jedynie praktycznych porad :)

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
Odp: Kingrinder K2
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpień 2023, 23:32:26 »
Przemiał zależy od dozy i i czasu przelewu, jak dobrze pamiętam ja nawet drobniej niż 80 schodziłem, zwłaszcza dla single cup i jasno palonych kaw. Cieżko w sumie cokolwiek ogólnego doradzić, bo wszystko musisz dobierać pod kawę i to czego oczekujesz w kubku.

Offline yorick Mężczyzna

• Ekspres: Sage Bambino, Oxo Rapid Brewer itd.
  • Młynek: Starseeker E55 Pro + Kingrinder K6
Odp: Kingrinder K2
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Wrzesień 2023, 22:07:08 »
Po pozytywnym doświadczeniu z K2, z racji małej pojemności (konieczność mielenia 2 razy do kawiarki) zdecydowałem się upgrade do K6. Mieli znacznie wolniej, ale też spora róznica w czasie przelewu (szybszy) - jak wnioskuję jednak wolniejszy przemiał daje mniej kruszonych a więcej ciętych drobinek i mniej pyłu - optycznie nie porównywałem ale dripdown zdecydowanie krótszy. Więc dla zastanawiających się - chyba warto dołożyć do K6 - to dalej cenowo daleko od 1Zespresso K (...) i Commandante, a wygląda na to że zauważalna róznica n aplus od K2. No i ta wygoda ustawienia grubości przemiału na zewnątrz jest miłym dodatkiem do większej pojemności i lepszego mielenia. Na minus - nie miesci się pionowo w szufladzie w przeciwieństwie do K2... no i mieli wolniej :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi