Autor Wątek: Grupa Bezzery vs E61  (Przeczytany 4150 razy)

Offline Biff

Odp: Grupa Bezzery vs E61
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpień 2023, 18:15:01 »
To jest bardziej skomplikowane. Kryzą zmienia się temperaturę początku ekstrakcji - kryza odpowiada za recyrkulację.
To jest jeszcze bardziej skomplikowane (a właściwie to nie), bo ten HX nie ma powrotu i nie ogrzewa grupy, służy jedynie do podgrzania wody do zaparzania kawy.
Czyli nie ma prostego sposobu na przęjęcie kontroli nad temperaturą  :-[ zapytam w serwisie ile by kosztowało dołożenie PID i/lub termometrU, najwyżej zacznę rozgladać się za innym ekspresem :)
A to nie jest prosty sposób na przejęcie kontroli? PID robi to za Ciebie. Chyba, że miałeś na myśli prosty sposób odczytu temperatury. Tak czy inaczej, otwór na termostat jest najlepszym miejscem jeśli ma to być zrobione z możliwością łatwego powrotu do stanu pierwotnego. A jeśli usuniesz termostat to musisz jakoś sterować grzaniem grupy.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2023, 18:25:36 wysłana przez Biff »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Sierpień 2023, 20:24:19 »
@Biff  A to ciekawy wynalazek. To jak w takim razie zabezpiecza się przed przegrzaniem wody na początku ekstrakcji? Długim flushem?

Offline Biff

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Sierpień 2023, 20:41:50 »
Jakiś tam flush na pewno trzeba zrobić, bo to jednak HX. Niemniej grupa odbiera sporo ciepła, a wymiennik też nie jest jakiś super wydajny przy tym bojlerku. Smok to to na pewno nie jest.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Sierpień 2023, 20:54:55 »
Wiesz, jak nie ma przepływu przez HX, to woda rozgrzewa się do temperatury wody w bojlerze, czyli ponad 100*C. I przed ekstrakcją trzeba ją spuścić flushem.

Offline Biff

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpień 2023, 00:51:40 »
Dlatego napisałem, że jakiś flush trzeba zrobić  ;) Czy długi? Nie sądzę, ale najlepiej zapytać Pabloo.

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Sierpień 2023, 13:12:11 »
Jakiś tam flush na pewno trzeba zrobić, bo to jednak HX. Niemniej grupa odbiera sporo ciepła, a wymiennik też nie jest jakiś super wydajny przy tym bojlerku. Smok to to na pewno nie jest.

Bojler ma ok 2l, raczej jeden z większych tej klasie.
Dlatego napisałem, że jakiś flush trzeba zrobić   Czy długi? Nie sądzę, ale najlepiej zapytać Pabloo.

No właśnie ciężko mi to stwierdzić. Pompa jes tak bardzo sprawna, że 5sekundowy fluch przelewa ok 200ml wody. W rocketcie z E61 z pompą wibracyjną przelanie takiej samej ilości wody trwało 15s.
Grupa bezzery ma grzałkę więc profil nagrzewania jest inny niż E61, do tego wydaje mi się że grupa Bezzery po wygrzaniu mniej paży przy dotyky niż E61, więc woda w grupie też prawodpodobnie jest chłodniejsza. Tak wiele pytań tak mało odpowiedzi ;)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Sierpień 2023, 13:38:57 »
Na początku też miałem zbyt duży przepływ wody, dodałem reduktor ciśnienia na wejściu (zmniejszone do ok 1,5 bar) + flow control.

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Sierpień 2023, 14:09:45 »
Na początku też miałem zbyt duży przepływ wody, dodałem reduktor ciśnienia na wejściu (zmniejszone do ok 1,5 bar) + flow control.

Nie wiem czy przepływ w trakcie fluscha może być za duży, mi to nie przeszkadza. Ciśnienie w trakcie eksrpakcji jest prawidłowe ok 9bar.

Offline Biff

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Sierpień 2023, 21:14:10 »
Bojler ma ok 2l, raczej jeden z większych tej klasie.
W tej klasie pewnie tak, ale jeśli porównasz do najmniejszych gastronomicznych jednogrupówek, gdzie ciężko znaleźć bojler mniejszy niż 6 litrów, to zrozumiesz co miałem na myśli.
No właśnie ciężko mi to stwierdzić. Pompa jes tak bardzo sprawna, że 5sekundowy fluch przelewa ok 200ml wody. W rocketcie z E61 z pompą wibracyjną przelanie takiej samej ilości wody trwało 15s.
Czyli ponad 2 litry w minutę? Jak dla mnie zdecydowanie za duży przepływ...
Nie wiem czy przepływ w trakcie fluscha może być za duży, mi to nie przeszkadza. Ciśnienie w trakcie eksrpakcji jest prawidłowe ok 9bar.
Wielkość przepływu w czasie wolnego wypływu ma ogromny wpływ na zaparzanie. Zarówny zbyt mały jak i zbyt duży są niekorzystne. Przy zbyt dużym łatwiej też o kanałowanie.
Grupa bezzery ma grzałkę więc profil nagrzewania jest inny niż E61, do tego wydaje mi się że grupa Bezzery po wygrzaniu mniej paży przy dotyky niż E61, więc woda w grupie też prawodpodobnie jest chłodniejsza. Tak wiele pytań tak mało odpowiedzi ;)
Parzy mniej niż E61, z którymi miałeś styczność, każdy ekspres ma inną charakterystykę. Profil nagrzewania na pewno będzie inny, bo inny jest sposób ogrzewania grupy. Gdyby zrobić wykres temperatury w funkcji czasu, to klasyczny HX w czasie przestoju będzie na pewno stabilniejszy temperaturowo, niż taka grupa, której grzaniem steruje termostat bimetaliczny. Jeśli wyłączy on przy 95C to bezwładność cieplna pociągnie pewnie do ponad 100C, a grzanie załączy się ponownie gdy temperatura spadnie poniżej 90C. Dlatego odczyt temperatury zdecydowanie by się przydał żeby jakoś to ogarnąć, nawet kontrolka grzania grupy byłaby pomocna.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi