Autor Wątek: Gaggia Classic nie robi kawy, a spienia mleko.  (Przeczytany 13881 razy)

Offline Weismar

• Ekspres: GAGGIA CLASSIC
  • Młynek: Ascaso
Odp: Gaggia Classic nie robi kawy, a spienia mleko.
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Luty 2015, 21:21:52 »
Miałem taki sam przypadek. Czyszczenie, odkamienianie nic nie dawało, winowajcą okazał się elektrozawór. Wymień elektrozawór i sprzet wroci do życia :)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Luty 2015, 21:27:55 »
Krążek bym porządnie wyczyścił.
Grupa jest mosiężna chyba, ale kolor jest ok.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Mixa

• Ekspres: Gaggia Classic, kawiarka,tygielek
  • Młynek: Nuova Simonelli MCF
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Luty 2015, 23:41:35 »
Witam.

Pompa wymieniona,ekspres działa,odkamieniony i wyczyszczony ale ten krążek nie chce się doczyścić  >:(

Na razie muszę opanować technikę parzenia kawy.

Poddajcie mi pomysł na chwilowy tamper,docelowy dostanę w sobotę ale do tego czasu czymś muszę ubijać kawę.
Większość rzeczy ma zaokrąglone ranty(kubki,słoiczki,zakrętki),przez to wszystko mi się kiełbasi bo brzegi są wyżej niż środek kiedy ubiję.

Offline fisinio Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic
  • Młynek: Gaggia MDF
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Luty 2015, 16:25:47 »
W końcu znalazłem czas na dobranie się do wnętrza ekspresu. Jak widać, trochę już w swojej karierze popracował. Mając na uwadze fakt, że z grupy podczas próby parzenia kawy nie leciała wody, a spienianie mleka szło idealnie moje pytanie brzmi, co i w jaki sposób wyczyścić? Przewody w czymś wymoczyć, bojler? Bo chciałbym to zrobić to dokładnie żeby w razie czego wyeliminować kamień jako przyczynę problemu. :)

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Luty 2015, 19:19:50 »
Zastanawia mnie fakt, czy dobrze wyczyściłem ten element :)

Mamy tutaj 3 "funkcyjne dziurki". Pierwsza od lewej służy do napełniania bojlera wodą, kolejna działa w ten sposób iż kiedy wlewam wodę przez tą długą miedzianą(mosiężną) rurką to tą drugą dziurką wylatuje, a kiedy do ostatniej dziurki leję wodę, to wylatuje ona pod spodem, przez tą małą dziurkę, z której chyba normalnie leci woda przez sitka do kolby (bo innej dziurki tam nie zaobserwowałem:D). Czy tak powinno być? Jeśli chodzi o ten element, który przykręcam po prawej (ten z elektrozaworem) to jedna dziurka kiedy w nią wlewam wodę to ona wylatuje przez wężyk u góry, a druga dziurka...z niej woda nie leci nigdzie o.O

Dziękuję za pomoc laikowi :D

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Luty 2015, 07:49:31 »
Wyczyścić i poskręcać.
Skoro tak fabryka zrobiła, to tak ma być.
Nie ma potrzeby wnikać, którą dziurką, gdzie leci :-)

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Luty 2015, 10:54:39 »
Zapytałem dlatego, bo chciałem się upewnić, że już nie ma nigdzie kamienia :)
 Jak to jest z włączeniem ekspresu po takim czyszczeniu, przecież on w bojlerze nie ma w ogóle wody (?) Ja włączyłem swój, dziwnie dźwięki zaczął wydawać ten podłużny bezpiecznik termiczny na pokrywie bojlera, wyłączyłem ekspres....a jak chciałem go włączyć ponownie to zaczął już wybijać korki w domu i teraz już nie wiem gdzie jest problem o.O

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Luty 2015, 11:32:16 »
Może coś źle połączyłeś...
Do napełniania bojlera zdjął bym jeden kabelek z grzałki, żeby na sucho nie grzała.

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Luty 2015, 16:03:06 »
Ekspres działa. Niestety nie obyło bez serwisu o którym pisałem wcześniej. Wszystko pięknie wyczyściłem i poskładałem ale niestety przy połączeniu pompa, a bojler coś poszło nie tak i puszczało krople wody, stąd wybite korki.

Smacznej kawy wszystkim życzę  :brawa:

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Luty 2015, 16:09:54 »
Gratulacje  :szampan:

LMWDP #469

Offline bery

• Ekspres: kawiarka, Gaggia Classic
  • Młynek: KitchenAid Artisan
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Maj 2017, 15:07:46 »
Właśnie doświadczyłem tego samego problemu. Przez sitko szło coraz słabiej (przez dyszę do spieniania szło prawidłowo). Zrobiłem czyszczenie stosownym środkiem (nawet odkręciłem sitko i element mocujący sitka). Długo szło słabo ale się przepchało.
Po wlaniu nowej wody do przepłukania szło dobrze przez jakiś czas, a potem tak jakby ktoś wsadził korek.
Niestety naprawa wymagała wyjęcia bojlera. Niedrożny był element zwany "Zawór Solenoidowy" lub "zawór trójdrożny".
Mimo iż bojler był czysty, to po rozkręceniu zaworu okazało się, że ma brak drożności. Cienka igła, strzykawka z wodą i został udrożniony.
Już po naprawie znalazłem link, który opisuje czyszczenie:
"//gaggiaclassicmods.blogspot.com/2016/01/rozbiorka-i-czyszczenie-zaworu.ht..."
Dodam od siebie, że rozbiórkę zaworu (odkręcenie śrubki umożliwiającej rozłożenie zaworu najlepiej wykonać przed odkręceniem zaworu od bojlera, dużo łatwiej jest to zrobić, niż po jego odjęciu od bojlera)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Maj 2017, 17:42:46 »
A odwrotna sytuacja ? Kawa wychodzi ok a spienianie mleka bardzo słabo silne ?

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Maj 2017, 10:50:58 »
Wymierz sobie kiedy gaśnie (czy zapala, nie pamiętam jak w gaggi jest sygnalizacja końca grzania) lampka od podgrzewania wody do spieniania i potem zaczynaj spienianie 5-10 sek przed końcem grzania.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Maj 2017, 11:16:02 »
Wymierz sobie kiedy gaśnie (czy zapala, nie pamiętam jak w gaggi jest sygnalizacja końca grzania) lampka od podgrzewania wody do spieniania i potem zaczynaj spienianie 5-10 sek przed końcem grzania.

Oki, ciekawy pomysł, czyli sugerujesz opóźnienie w sygnalizacji i spadek temperatury ? 

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Maj 2017, 13:54:11 »
A coś się w Twoim spienianiu zmieniło czy zawsze tak było? Jeżeli zmieniło to na początek czyszczenie dyszy i wszystkiego co po drodze.
Sugeruję żeby zacząć spieniać zanim woda nagrzeje się do końca i wyłączy grzałkę, wtedy spadek temperatury na poczatku spieniania spowoduje że grzałka nie wyłączy się aż do samego końca akcji dając mały boost przy spienianiu. Trick działający we wszystkich małych jednobojlerowcach.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi