Autor Wątek: Gaggia classic - jak długo grzać ekspres?  (Przeczytany 1899 razy)

Dawid1144

• Gość
Gaggia classic - jak długo grzać ekspres?
« dnia: 05 Sierpień 2023, 16:02:03 »
Cześć.

Jakiś czas temu kupiłem Gaggie Classic. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale ciągle prześladuje mnie problem z pierwszym shotem. Każdego dnia pierwszy shot ma wyraźnie mniejszy uzysk. Zacząłem się zastanawiać czy nie grzeje za krótko ekspresu, może to przez to. Ekspres jest mały, więc już po 5 minutach tak naprawdę wydaje się rozgrzany, a i tak czekam 8 do 10min.
Ale może to za krótko?

Dzisiaj pierwsze espresso miało 26g uzysku z 15g kawy. Drugie 37g, trzecie 38g.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Gaggia classic - jak długo grzać ekspres?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpień 2023, 20:30:07 »
Ale co to znaczy mniejszy uzysk? Robisz ekstrakcję przez określony czas?

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpień 2023, 20:39:35 »
Ale co to znaczy mniejszy uzysk? Robisz ekstrakcję przez określony czas?

Tak, przez określony czas. No ale idąc od drugiej strony, nawet jak przyjmiesz jakiś uzysk jako stała to powiedzmy że przy pierwszym shocie docelowy uzysk mam jakieś 5-6 sekund później.

Nie wiem czemu ludzie się tak dziwią z tym czasem. Możesz podstawić wagę i przerwać ekstrakcji jak osiągniesz ratio 1:2 na przykład. Ale co to da, jeśli przy pierwszym shocie osiągniesz to w 19 sekund, a przy drugim w 25. Jedno i drugie będzie się różnić.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpień 2023, 20:45:23 »
To wcale nie musi być problem Twojego ekspresu. To równie dobrze może być problem młynka. Zmiel kawy na trzy shoty na raz, dobrze wymieszaj, rozdziel na trzy porcje i wtedy dopiero mierz czas i wagę.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpień 2023, 21:35:44 »
Nie wiem czemu ludzie się tak dziwią z tym czasem. Możesz podstawić wagę i przerwać ekstrakcji jak osiągniesz ratio 1:2 na przykład. Ale co to da, jeśli przy pierwszym shocie osiągniesz to w 19 sekund, a przy drugim w 25. Jedno i drugie będzie się różnić.
Ja też tak robię.  Jak uzysk jest za mały czy za duży koryguję dozą i stopniem mielenia.

Dawid, a na którym mielesz młynku?
》tertium non datur《

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpień 2023, 21:44:55 »
Ja też tak robię.  Jak uzysk jest za mały czy za duży koryguję dozą i stopniem mielenia.

Dawid, a na którym mielesz młynku?

Na Timemore C3 ESP.

Ogólnie to od 2 shota jest już powtarzalnie. Problem dotyczy pierwszego tylko. Potem mogę zrobić 2, 3 i 4 i jest już tyle samo. Nie wiem jak to ugryźć, bo jak miałem Anitę to było ok, choć chyba 15 minut ja grzałem.

Co do młynka, to ten ESP był u innej osoby i nie było takich problemów.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpień 2023, 21:47:38 »
A robisz flusha takiego 5÷7s, np po 5 minutach, a potem jeszcze czekasz  drugie tyle?
》tertium non datur《

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpień 2023, 22:31:56 »
A robisz flusha takiego 5÷7s, np po 5 minutach, a potem jeszcze czekasz  drugie tyle?

Robię, ale takiego krótkiego bardzo. Dosłownie cyknę pompę i tyle. Może rzeczywiście robić 5s 🤔

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpień 2023, 09:39:36 »
Zrobiłem flusha 5 sekund i wygrzewalem 12min. Pierwszy shot wyszedł 35g, drugi 37g.

Wychodzi na to że dłuższy flush mógł tu pomoc 😊

Dzięki @GostRado

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi