Autor Wątek: Może przyszedł czas na coś nowego - kolba lub dźwignia  (Przeczytany 7084 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
Odp: Może przyszedł czas na coś nowego - kolba lub dźwignia
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Lipiec 2023, 04:45:54 »
Na wyłączonym ekspresie nic się nie stanie jeżeli chodzi o ekspres. Ale musisz robić to ostrożnie ponieważ jak odciągniesz dźwignie a woda nie dostanie się do grupy to broń boże nie puszczaj jej swobodnie bo wróci z całą mocą sprężyny która nie jest mała.
No i pytanie co na takie rozwiązanie żona... manipulacja dźwignią wymaga trochę siły.

Tak, tak wiem, że dźwignia wróci z całą siłą. bawiłem się dźwignią. Żona ma tyle szafek do wyboru, że ta jedna może być tylko dla mnie :)

Na wyłączonym ekspresie nic się nie stanie jeżeli chodzi o ekspres. Ale musisz robić to ostrożnie ponieważ jak odciągniesz dźwignie a woda nie dostanie się do grupy to broń boże nie puszczaj jej swobodnie bo wróci
Chyba tez dzwignie mozna odkrecac, wiec w teorii mozna ja dokrecac tylko do robienia kawy. Chyba wygodniej niz ciagnac dzwignie. Na LR operacja trwa jakies 10 sekund, tu pewnie podobnie.

A to ciekawe co piszesz choć cenie sobie wygodę i poręczność. Generalnie mam sporo miejsca na ekspres ale w tym miejscu akurat mam pociągnięte gniazdko w blacie i wodę. Pod kolbę to mam idealnie wymierzone. Boję się, że jak zmienię kolbę na kolbę, to za wiele nie ugram.

No ale ... co myślicie o np La Marzocco Linea Micra ?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Lipiec 2023, 08:48:09 »
Tylko ACS jest o wiele bardziej zaawansowany technologicznie w elektronikę.
Gdybym miał wybierać, zdecydowanie wybrał bym ACS tylko jeszcze bardziej zaawansowany model RE.
Nie tylko, jest:

"Różnica jest totalna, jako że Vesuvius EVO LEVA dokonuje ekstrakcji kawy niczym subtelny, czuły i nadzwyczaj świadomy kochanek.[/i]" :hihihi:

Chciałbym poznać osobę, która pisze te teksty w CoffeeLovers [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2023, 08:52:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Lipiec 2023, 08:49:32 »
taaa:):) tak jak i "efemeryczna kwasowość"obstawiam ze właściciel :)
« Ostatnia zmiana: 29 Lipiec 2023, 08:53:33 wysłana przez rollo45 »

« Odpowiedź #33 dnia: 29 Lipiec 2023, 09:30:38 »
La Marzocco Linea Micra ?
jako ze to chyba najpopularniejszy ekspres na forum koledzy na pewno coś podpowiedzą :):)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Lipiec 2023, 20:17:49 »
No ale ... co myślicie o np La Marzocco Linea Micra ?
Za wiele więcej nie osiągniesz w porównaniu do Matrixa, chyba że chcesz szybciej wypić espresso.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #35 dnia: 29 Lipiec 2023, 20:21:23 »
aaaa widziałem te Bosco gdzieś , rewelacja z transparentnym bokami :):):)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Lipiec 2023, 20:45:52 »
Tylko ACS jest o wiele bardziej zaawansowany technologicznie w elektronikę.
Gdybym miał wybierać, zdecydowanie wybrał bym ACS tylko jeszcze bardziej zaawansowany model RE.
Nie tylko, jest:

"Różnica jest totalna, jako że Vesuvius EVO LEVA dokonuje ekstrakcji kawy niczym subtelny, czuły i nadzwyczaj świadomy kochanek.[/i]" :hihihi:

Chciałbym poznać osobę, która pisze te teksty w CoffeeLovers [emoji38]

Mogę Cię poznać, Rafał to cudowny, nietuzinkowy człowiek. Warty poznania.  :taktak:
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #37 dnia: 29 Lipiec 2023, 20:46:43 »
taaa:):) tak jak i "efemeryczna kwasowość"obstawiam ze właściciel :)

Też uwielbiam teksty Rafała  :lol2:

« Odpowiedź #38 dnia: 29 Lipiec 2023, 20:49:28 »
Mogę Cię poznać, Rafał to cudowny, nietuzinkowy człowiek. Warty poznania
Nie wiem, kto tam siedzi na mailu i telefonie, ale słaby kontakt, więc zapytaj się, czy i jakie mają tampery TorrToys'a?
》tertium non datur《

« Odpowiedź #39 dnia: 30 Lipiec 2023, 09:39:45 »
Dużo rzeczy maja tylko wirtualnie , dopiero po zamówieniu ściagają wiec różnie może być z dostępnością .

« Odpowiedź #40 dnia: 30 Lipiec 2023, 09:54:55 »
Dużo rzeczy maja tylko wirtualnie , dopiero po zamówieniu ściagają wiec różnie może być z dostępnością .
Wiem, dlatego wystosowałem prośbę, bo u źródła nie było odzewu.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2023, 10:44:45 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #41 dnia: 30 Lipiec 2023, 13:45:03 »
tam ciężko o odzew tak jak opisy i podejście biznesowe jest  dość „efemeryczne „:)co nie zmienia faktu ze właściciel Rafal jest przesympatyczna osoba btw:):):)

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #42 dnia: 31 Lipiec 2023, 18:36:32 »
Za bardzo kombinujcie, trochę jak ten Żyd z chałką :) Profitec 800 zamyka temat. Można by się zastanowić nad Londinium  ,ale  cena bez sensu. Ta Nutria bez sensu takoż. Poczytajcie trochę o dźwigniach….., chociaż to tez bez sensu :)  Trzeba sobie takie bydle postawić na blacie, poznać, powk… się, poznać, zrozumieć.
Tęsknie za moją osiemsetką. Czy bym wrócił do niej z LM Micra, nie wiem, może. To są jednak dwa różne światy.

« Odpowiedź #43 dnia: 31 Lipiec 2023, 23:07:42 »
Za bardzo kombinujcie, trochę jak ten Żyd z chałką :) Profitec 800 zamyka temat. Można by się zastanowić nad Londinium  ,ale  cena bez sensu. Ta Nutria bez sensu takoż. Poczytajcie trochę o dźwigniach….., chociaż to tez bez sensu :)  Trzeba sobie takie bydle postawić na blacie, poznać, powk… się, poznać, zrozumieć.
Tęsknie za moją osiemsetką. Czy bym wrócił do niej z LM Micra, nie wiem, może. To są jednak dwa różne światy.

Który „świat” na „pierwszym planie” i dlaczego?

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Sierpień 2023, 13:35:21 »
aaaa widziałem te Bosco gdzieś , rewelacja z transparentnym bokami :):):)

Właśnie między innymi ten matrix jest taki wyjątkowy

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi