Autor Wątek: Może przyszedł czas na coś nowego - kolba lub dźwignia  (Przeczytany 7104 razy)

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Może przyszedł czas na coś nowego - kolba lub dźwignia
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lipiec 2023, 09:47:56 »
ostatnio jakoś ten Nuri chodził mi po głowie , rozmawiałem bezpośrednio kilka razy z Antonio poniekąd twórca tego urządzenia jak i  Vostoka wczesniej :),w mojej opinie Nuri jest bardziej przemyślaną konstrukcją i w wersji 2.0 po poprawkach zdecydowanie lepiej i solidniej wykonana:)Vostok ma ciągle wyginająca się blachę w trakcie operacji dźwignią :):),natomiast po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku ze pewnie nic lepszego od L24 i Strietmana nie uzyskam w espresso i porzuciłem temat .
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2023, 09:58:52 wysłana przez rollo45 »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Lipiec 2023, 09:59:03 »
Vostok ma ciągle wyginająca się blachę w trakcie operacji dźwignią
I dalej twierdza, ze to dobrze i obudowa ma pracowac? ;)

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:38:03 »
dokładnie :):) jakoś w L24 nic się nie wygina ale może to żle :):

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:45:52 »
Czy dobrze widzę, że jedyną różnica między Compressą a LR24 jest bezpośrednie podłączenie do wody w tym pierwszym?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:46:25 »
Z tego co udało mi się przeczytać i dowiedzieć bezpośrednio u producentów to Nurri jest zbliżoną konstrukcją do Revoluzione.
Różnica głównie polega na tym że ACS jest głównie sterowany elektronicznie (czas i bary pre-infuzji) a Nurri manualnie.
Na plus dla Nurri jest "blooming". Po zakończeniu pre-infuzji można poczekać z zaparzaniem właściwym natomiast w Revoluzione pre-infuzję zakańcza dopiero opuszczenie dźwigni co od razu rozpoczyna zaparzanie właściwe.

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:54:50 »
bezpośrednie podłączenie do wody w tym pierwszym
TAK:)no i cena :)

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:56:13 »
Nurri jest zbliżoną konstrukcją do Revoluzione
jedna osoba za tym stoi :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lipiec 2023, 12:06:18 »
tylko taki wykastrowany GS3
To co może być z EP nie tak, jeśli GS3 jest oki. W niektórych modelach dołożyli zaprogramowane, chyba 4, profile.
》tertium non datur《

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lipiec 2023, 14:18:36 »
Bardzo podoba mi się Vesuvius EVO LEVA

Niestety ekspres jest bardzo wysoki z dźwignią. Reszta wymiarów nie ma znaczenia. Czy jeśli raz na jakiś czas będę brał dźwignię lekko w dół żeby otworzyć szafkę do góry, to coś się stanie ? Oczywiście na wyłączonym ekspresie. Czy ten model ma bezpośrednie przyłącze do wody ? To jest mus dla mnie.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lipiec 2023, 14:52:47 »
Na wyłączonym ekspresie nic się nie stanie jeżeli chodzi o ekspres. Ale musisz robić to ostrożnie ponieważ jak odciągniesz dźwignie a woda nie dostanie się do grupy to broń boże nie puszczaj jej swobodnie bo wróci z całą mocą sprężyny która nie jest mała.
No i pytanie co na takie rozwiązanie żona... manipulacja dźwignią wymaga trochę siły.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lipiec 2023, 14:56:41 »
ACS Evo Leva
w zestawieniu z Nurri raczej nie ma szans , jeśli miałbym kupować dźwignię to rozważyłbym Nuri.

Chyba żartujesz, to prawie bliźniacze konstrukcje. Tylko ACS jest o wiele bardziej zaawansowany technologicznie w elektronikę.
Gdybym miał wybierać, zdecydowanie wybrał bym ACS tylko jeszcze bardziej zaawansowany model RE.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lipiec 2023, 16:27:43 »
Na wyłączonym ekspresie nic się nie stanie jeżeli chodzi o ekspres. Ale musisz robić to ostrożnie ponieważ jak odciągniesz dźwignie a woda nie dostanie się do grupy to broń boże nie puszczaj jej swobodnie bo wróci
Chyba tez dzwignie mozna odkrecac, wiec w teorii mozna ja dokrecac tylko do robienia kawy. Chyba wygodniej niz ciagnac dzwignie. Na LR operacja trwa jakies 10 sekund, tu pewnie podobnie.

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lipiec 2023, 17:53:44 »
Nie do końca się zgodzę , moim zdaniem Nuri jest bardziej przemyślana konstrukcja i zdecydowanie mniej tandetnie wykonana od ACS ale to jak zawsze moja  subiektywna opinia:)i gdyb ja miał wybierać ACS nie wziolbym w żadnym wypadku .

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lipiec 2023, 18:06:30 »

Nie do końca się zgodzę , moim zdaniem Nuri jest bardziej przemyślana konstrukcja i zdecydowanie mniej tandetnie wykonana od ACS ale to jak zawsze moja  subiektywna opinia:)i gdyb ja miał wybierać ACS nie wziolbym w żadnym wypadku .

Rozbawiłeś mnie kompletnie. Miałeś do czynienia z Evo Leva  osobiście? Ja owszem wielokrotnie.
Tandetne wykonanie? Pomyliłeś chyba ekspresy.
Wystarczy napisać,  nie podoba mi się lub podoba mi się bardziej Nuri, zamiast dyskredytować ACS.
Poczytaj o marce, kto ją stworzył i dlaczego cieszy się powodzeniem. Oczywiście nie w biednej Polsce.
A to moja subiektywna opinia  ;)

coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lipiec 2023, 19:13:36 »
miałem do czynieni ,7 dni miałem w domu wiec wystarczy ,dla mnie tandetnie wyginająca się blacha i nie do końca precyzyjny mechanizm dźwigni ,Nuri w porównaniu do tego to bajka ,powiem
szczerze ze moje londinum jest lepiej wykonane od ACS ,nogę zadać pytanie czy miałeś do czynienia z Nuri albo chociaż z Londinum żeby mieć porównanie ?? poza tym już chyba powinien stać na polce u Ciebie jak takie superlatywy same:):)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi