Autor Wątek: Może przyszedł czas na coś nowego - kolba lub dźwignia  (Przeczytany 7072 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
Może przyszedł czas na coś nowego - kolba lub dźwignia
« dnia: 27 Lipiec 2023, 14:52:18 »
Dzień dobry,

Narodził się pomysł wraz z nową kuchnią żeby może zmienić ekspres. Generalnie marzy mi się dźwignia ale niestety mam szafkę dość nisko nad ekspresem choć może jakoś da się wcisnąć coś :)

Aktualnie posiadam Bezzera MATRIX TOP MN i jestem z niej zadowolony. Podłączona bezpośrednio do filtra, wygląd mega i się nie znudziła. Chciałbym coś przede wszystkim z bezpośrednim podłączeniem do filtra, żeby espresso było pijalne od pierwszego shota. Idealnie by było mieć coś z jednym bojlerem tylko do czarnej kawy. Obecnie bojler do steamu wyłączony prawie od nowości. Co byście polecili ?

Londinium
Profitec PRO 800

A z kolbowych nie mam pomysłu ...

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Może przyszedł czas na coś nowego - kolba lub dźwignia
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipiec 2023, 15:08:19 »
Dźwignia - co prawda 2B ale ma spust z grupy, możliwość pre-infuzji oraz blooming.

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-nurri-l-type-leva-s-a-czarny-drewno/

Kolba - cicha pompa, podłączenie do sieci lub zbiornik, profilowanie ciśnienia z możliwością zapamiętania 5 profili i zgrywania ich na usb

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-crem-one-2b-r-lfpp-dual/

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipiec 2023, 15:21:33 »
Zaczytywałem się kiedyś na home-barista londinum vs. profitec 800 i wybrałbym Londinum. Jak umiesz w angielski to naprawdę warto przewertować tamtejsze wątki. Na forum @pj.w ma. Czy ktoś ma 800 - nie wiem.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipiec 2023, 17:18:41 »
Londinum ale jak masz Bezzere wziąłbym Strietman CT2 do espresso nie ma lepszej maszynki (dzwigni):)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipiec 2023, 17:49:34 »
Czy ktoś ma 800 - nie wiem.
Miał @Jozin von Bazin coś powie na jego temat
Idealnie by było mieć coś z jednym bojlerem tylko do czarnej kawy. Obecnie bojler do steamu wyłączony prawie od nowości. Co byście polecili ?
Z SB to nic lepszego nie ma, jak La Marzocco Shotbrewer EP, ale chyba już  nie produkują, zostają używki.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2023, 17:51:52 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipiec 2023, 19:23:35 »
było tak dobę ze już nie produkują :):)nie wiem skąd bierzesz te informacje ze to najlepsza maszyna do espresso :):)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipiec 2023, 19:26:54 »
ACS ma teraz fajne dziwgnie: Vostok Re i Vesuvius Evo Leva. Nurri tez warte rozwazenia. Jedne i drugie do przetestowania bo sa w polskiej dystrybucji. Tylko to DUZE maszyny, wiec musialbys pomierzyc.
LR24 caly czas daje rade. Compressa jezeli masz podlaczenie wody.

Z malych, obiecujacy jest OE Argos. CT2 wiadomo, super przyjemny eskpresik.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipiec 2023, 20:15:15 »
było tak dobę ze już nie produkują :):)nie wiem skąd bierzesz te informacje ze to najlepsza maszyna do espresso :):)
Mowa jest o SB, więc podasz lepszy ekspres? Tylko nie dźwignię, bo to inna para kaloszy, niekażdemu smakuje.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2023, 20:26:46 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipiec 2023, 20:35:57 »
ACS ma teraz fajne dziwgnie: Vostok Re i Vesuvius Evo Leva. Nurri tez warte rozwazenia. Jedne i drugie do przetestowania bo sa w polskiej dystrybucji. Tylko to DUZE maszyny, wiec musialbys pomierzyc.
LR24 caly czas daje rade. Compressa jezeli masz podlaczenie wody.

Z malych, obiecujacy jest OE Argos. CT2 wiadomo, super przyjemny eskpresik.

Te ACS wyglądają zacnie. Szczególnie ACS Vesuvius Lever.

CREM ONE 2B R-LFPP DUAL też fajniutki.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipiec 2023, 22:42:12 »
Warto odwiedzić  Coffeelovers w Tychach. Na demo stoi Vostok RE. Tylko trzeba się umówić tel.
I oczywiście Janusza w Łodzi  by zobaczyć Nuri. Tylko nie wiem czy mają demo.
Ja po wizycie w Tychach zakochałem się w ACS Evo Leva.
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipiec 2023, 07:58:39 »
więc podasz lepszy ekspres?
a kto gdziekolwiek kiedykolwiek określił lub napisał ze to najlepszy SB do espresso ????w zasadzie to był prototyp puszczony krotko  do sprzedaży i jakoś specjalnego szumu nie narobił :):) ale mogę się mylić:)

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipiec 2023, 07:59:46 »
ACS Evo Leva
w zestawieniu z Nurri raczej nie ma szans , jeśli miałbym kupować dźwignię to rozważyłbym Nuri.

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipiec 2023, 08:17:05 »
więc podasz lepszy ekspres?
a kto gdziekolwiek kiedykolwiek określił lub napisał ze to najlepszy SB do espresso ????w zasadzie to był prototyp puszczony krotko  do sprzedaży i jakoś specjalnego szumu nie narobił :):) ale mogę się mylić:)
Ale lepszego przykładu SB nie podałeś. Obejrzyj sobie filmiki z ekstrakcji, przy czym zwróć uwagę na °C, a @Antonio wytłumaczy Ci, co to jest aproksymacja.

« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2023, 08:23:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipiec 2023, 09:33:44 »
Dla mnie SB będzie wszystko co nie ma dyszy spieniającej :):) na plus dla LAMA to saturowana grupa ale to tylko taki wykastrowany GS3 uważam stwierdzenie ze to najlepszy SB za grubo na wyrost tym bardziej ze to niszowy model który przeszedł kompletnie bez echa na rynku :).ale kto wie :)mogę się mylić w tej kwestii:)espresso jest dość nieprzewidywalne więc może masz racje i ten jednorożec może być najlepsza maszyna do espresso :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipiec 2023, 09:41:40 »
w zestawieniu z Nurri raczej nie ma szans
Czemu? Vostok i Nurri to prawie blizniacze konstrukcje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi