Autor Wątek: Sage SES876 vs. Sage Barista Express SES875 czy warto dołożyć ?  (Przeczytany 12073 razy)

Offline patryk5510

Witam Dzień dobry,

wszystkich forumowiczów  bardzo serdecznie , jest to mój pierwszy post i mam nadzieję iż będzie od teraz ich więcej ... wiecej i wiecej bo uwielbiam kawę ale tak naprawdę odkąd spalił sie mój ulubiony ekspress przelewowy a mojej żonie nie zasmakowała zbytnio alternatywa kawy z kawiarki (tegielka) naciska mnie iż chce juz wreszcie swój automat do parzenia kawy.
Po krótkiej analizie polecanych automatów padło na Jure E8 i tak naprawdę byłem o krok od zakupu ale w miarę nowej używki bo budżet to max 3500pln. Zaczerpnąłem oczywiście wiedzy od wujka Google , który  miedzy innymi przekierował mnie właśnie na to forum, które naprawdę mnie urzekło pod względem ogromu wiedzy jaki można z niego uzyskać i co zresztą zacząłem robić. W dziale dotyczacym automatów , faktycznie jednym z liderów jest Jura E8 choć zaczął zastanawiać mnie problem o którym wspominacie że wadą tego automatu jest brak możliwości wyjęcia bloku i czyszczenia go. Producent zapewnia że system samoczyszczenia zwłaszcza w nowej wersji E8 (EB) ten system jest rewelacyjny.... ? wiec to mnie troszkę zbiło z tropu tego modelu, ponadto w kilku postach doczytałem iż z automatu nigdy nie uzyskamy takiego aromatu kawy jak z kolbowego między innymi na różnice w czasie ekstrakcji kawy.... no i tak dalej i dalej i nie wiadomo czemu zacząłem przyglądać się nieco bliżej tym expresom kolbowym i faktycznie zaczęła mnie wciągać ta opcja zwłaszcza że w moim budżecie mogę kupić nowy w miarę profesjonalny express do kawy.  Wiem że podczas parzenia kawy do jest to zupełnie inny temat pod względem czyności ale też i możliwości z niego płynących.
Jeśli o mnie chodzi to z pewnością polubię tego typu rytuał parzenia choć nie koniecznie moja zona :-)
Najmilsi właściwie nie będę już Was zanudzał a chciałem tylko przdestawić genezę mojego pojawienia się na tym forum , wiec przechodzę do pytań ;-)
Nie wiadomo czemu w oko wpadły mi expressy Sage a konkretnie dwa modele o których wspominam w temacie posta. Pytanie moje dotyczy jakie są różnice w modelu ImpressExpress czyli SES876 czyniącym go kilkaset pln droższym od modelu SES875 (Barista Express) czy to chodzi o ten ubijak kawy i to że kawa jest mielona bezpośrednio do kolby, jeśli tylko to , to czy faktycznie opłaca sie dołożyć do tej funkcji tzn czy to takie ważne ten idealnie ubity krążek kawowy?....
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2023, 21:40:33 wysłana przez Fux »

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Sage SES876 vs. Sage Barista Express SES875 czy warto dołożyć ?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipiec 2023, 22:24:44 »
Nie wypowiem się na temst tych dwóch modeli, bo ich nie znam. Ale mogę Ci doradzić, żebyś zrezygnował z wbudowanego młynka i skupił się na szukaniu ekspresu i osobnego młyna. Wbudowany młyn bardzo Cię ograniczy. Dobry Młynek jest ważniejszy niż dobry ekspres, jak będziesz chciał wymienić go najlepszy to będziesz musiał tez wymienić ekspres. do tego ekspres bardzo się grzeje, w związku z tym grzeje się ziarno w chooperze i szybko traci na jakości. Napisz jeszcze robisz kawy mleczne czy czarne. To tez istotne przy doborze ekspresu.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipiec 2023, 13:33:27 »
Też jestem zwolennikiem osobnego młynka. Ja mam Sage Bambino Plus i młynek Sage BCG600, tak wiele osób tu na forum powie, że to badziew, ale robi na prawdę bardzo przyzwoite espresso.  Ja do zasobnika sypię tylko porcję na podwójne espresso czyli 18.5-19 g.
Zastanów się czy rzeczywiście kolba jest Tobie potrzebna?
Mam też automat delonghi, który umożliwia wyjecie bloku i czyszczenie w przeciwieństwie do Jury. Robi dość dobre kawy czarne.
Kolbę kupowałem w pandemii i gdybym wtedy nie pracował w domu to już dawno wywaliłbym ją przez okno, ponieważ parę tygodni zeszło zanim doszedłem do wprawy, a problem nie leżał w złej dystrybucji tylko ziarno miałem nieodpowiednie.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipiec 2023, 13:43:01 »
Ja zapytam tak pokrętnie czy musi to być coś od SAGE.

I by nie było że piszę by pisać.

Miałem jakiś czas taki oto ekspres stąd moje pytanie.

20220607_160152.jpg

Jeżeli chodzi o ten ekspres i wbudowany tam młynek to jak nie będziesz robił 62,5 kawy dziennie to nie musisz się aż tak obawiać o wpływ temperatury na ziarenka.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline patryk5510

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lipiec 2023, 18:00:33 »
Napisz jeszcze robisz kawy mleczne czy czarne.
Jeśli chodzi o kawy mleczne to zdecydowanie preferuje je moja żona. Ja natomiast lubię zwykłą czarną mocną ( max 200ml)  bez mleka czasem z odrobinką cukru.

Mam też automat delonghi, który umożliwia wyjecie bloku i czyszczenie w przeciwieństwie do Jury.
No właśnie jesśi chodzi o Jurę E8 to niby system samoczyszczenia w nowych modelach EB jest znacznie ulepszony , choć nadal nie będziemy w stanie zajrzeć po kilku tygodniach jak faktycznie ten system speniania mleka wygląda... ;-) Jeśli chodzi o opcję Delonghi to brałem ją na samym początku pod uwagę z tego co pamiętam to model Magnifica.

Ja zapytam tak pokrętnie czy musi to być coś od SAGE.
Nie nie musi to być Sage, tak jak pisałem po prostu wpadł mi bardziej w oko pośród tłumu ;-) Jeśli chodzi o ilość parzonej kawy dziennie to nie więcej niż 3 razy ja oraz żona co daje max 6. 
Wiem że w automatach prym wiodą Jura , Nivona i coś tam jeszcze natomiast w kolbach to właśnie Sage i.... no  co tam jeszcze, podpowiecie ...?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipiec 2023, 18:31:51 »

Wiem że w .........................................i coś tam jeszcze natomiast w kolbach to właśnie Sage i.... no  co tam jeszcze, podpowiecie ...?

Ten prym to chyba że chodzi Ci o sprzedaż używanych na OLX :)
Co do II części tego co zacytowałem to ja polecam to co jeszcze niedawno miałem Lelit Victoria.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline patryk5510

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipiec 2023, 21:09:36 »
ja polecam to co jeszcze niedawno miałem Lelit Victoria.
Zerknąłem na ten model wydaje się prosty i nieskomplikowany  ale zapewne dlatego po części iz nie posiada młynka a za ten Lelit z dedykowanym młynkiem lelita trzeba nieźle juz zapłacić bo ponad 5tys. 
Skoro miałeś ekspres Sage to jednak go nie polecasz ?
ps . i skąd ta ciekawa liczba 62,5 kawy ? :-)

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipiec 2023, 21:53:34 »
Kupujesz ekspres Victoria + osobno młynek Lelit Fred i będziesz zadowolony.

ps . i skąd ta ciekawa liczba 62,5 kawy ?

Tego nie wiem może tak mi się palce na klawiaturze numerycznej ułożyły :)

Jka

Offline patryk5510

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipiec 2023, 22:29:40 »
Kurka czwórka czy faktycznie ekspresy ze zintegrowanymi młynkami to tak nie bardzo, przecież to więcej miejsca w kuchni i więcej roboty... ale nie to że coś bardzo marudzę , po prostu szukam więcej argumentów aby mnie do tego przekonać  ::)
A jeśli chodzi o ekspresy Ascaso np. Dream One jakie są Wasze opinie na temat tego producenta ... ?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipiec 2023, 05:33:17 »
Nie wiem czy masz już dostęp do Pchlego targu? Mam na sprzedaż Lelit Kate za 2600
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13597.0

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipiec 2023, 06:07:06 »
A jeśli chodzi o ekspresy

Nie obraź się na mnie ? ale czy Ty cokolwiek poczytałeś to forum? tutaj praktycznie wszystko pisze.

Odniosłem wrażenie że Ty przyszedłeś tutaj z gotowym scenariuszem zakupu SAGE chciałeś tylko potwierdzenia że możesz to kupić no bo ładne i czemu jeden droższy od drugiego.

Nie pytaj poczytaj i nie kupuj po urodzie pośpiech to zły doradca a piszę to bo o tym wiem i to poprzez swoją kieszeń.

Chyba że takie coś co podał kolega wyżej a ja zacytowałem (tam też masz młynek w środku)

Nie wiem czy masz już dostęp do Pchlego targu? Mam na sprzedaż Lelit Kate za 2600
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13597.0
A tutaj ta sama oferta tylko że na OLX skoro nie masz jeszcze dostępu do K/S tylko znacznie droższa.

https://www.olx.pl/d/oferta/lelit-kate-pl82t-ekspres-kolbowy-CID99-IDUZveZ.html

I aby nie było tak oficjalnie to kawka

Jka
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2023, 06:19:55 wysłana przez Jka57 »

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipiec 2023, 09:33:26 »

Jeśli chodzi o kawy mleczne to zdecydowanie preferuje je moja żona. Ja natomiast lubię zwykłą czarną mocną ( max 200ml)  bez mleka czasem z odrobinką cukru.
Przy takiej kawie, taniej wyjdzie Ci alternatywa: aeropress, chemex, drip itp. Z założenia ekspres ma robić espresso, które pije się samodzielnie lub dodaje mleka, tworząc kawy mleczne, można oczywiście dolać wodę uzyskując te 200 ml płynu ale moim zdaniem lepszy smak o tej pojemności uzyskasz z alternatywy.
Jeśli żonie nie zasmakowała kawa z kawiarki (tygielek to inna metoda), to może kwestia odpowiedniej kawy. Kup żonie najtańszy ekspres automatyczny do kaw mlecznych - nawet zwykłe tchibo za 1300 (co 2 tygodnie są promocje), a sobie aeropress i ręczny młynek.
Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipiec 2023, 18:02:21 »
Przy takiej kawie, taniej wyjdzie Ci alternatywa: aeropress, chemex, drip itp. Z założenia ekspres ma robić espresso, które pije się samodzielnie lub dodaje mleka, tworząc kawy mleczne, można oczywiście dolać wodę uzyskując te 200 ml płynu ale moim zdaniem lepszy smak o tej pojemności uzyskasz z alternatywy.
Jeśli żonie nie zasmakowała kawa z kawiarki (tygielek to inna metoda), to może kwestia odpowiedniej kawy. Kup żonie najtańszy ekspres automatyczny do kaw mlecznych - nawet zwykłe tchibo za 1300 (co 2 tygodnie są promocje), a sobie aeropress i ręczny młynek.
Dobrze prawi Hergar z tym, że zamiast automatu Tchibo, kupiłbym De'Longhi, które przy odpowiednich ustawieniach i dobrym ziarnie potrafią zrobić niezłe "espresso".
》tertium non datur《

Offline patryk5510

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lipiec 2023, 21:21:22 »
Kup żonie najtańszy ekspres automatyczny do kaw mlecznych - nawet zwykłe tchibo za 1300 (co 2 tygodnie są promocje), a sobie aeropress i ręczny młynek.
Całkiem sensowna uwaga,  tylko wole pozostać jakby co przy mojej kawiarce niż tym aeropresie bo jego obsługa nie bardzo do mnie przemawia a raczej nieco śmieszy. :-)
Dobrze prawi Hergar z tym, że zamiast automatu Tchibo, kupiłbym De'Longhi, które przy odpowiednich ustawieniach i dobrym ziarnie potrafią zrobić niezłe "espresso".
Faktycznie jeśli powrócę do rozważania zakupu automatu, to chyba odpuszczę tę Jurę , bo coraz więcej argumentów za tym przemawia .
Nie obraź się na mnie ?
Jka- nie obrażam się, po prostu wyrażasz swoją opinię a ja cenię szczerość i zresztą tego na tym forum oczekuję.  Przecież  nie zwyzywałeś mnie :-)

Odniosłem wrażenie że Ty przyszedłeś tutaj z gotowym scenariuszem zakupu SAGE chciałeś tylko potwierdzenia że możesz to kupić no bo ładne i czemu jeden droższy od drugiego.

Nie pytaj poczytaj i nie kupuj po urodzie pośpiech to zły doradca a piszę to bo o tym wiem i to poprzez swoją kieszeń.

Przyznaję bez bicia, że nie czytałem wielu tematów tego forum bo czas mi na to obecnie nie pozwala. Chciałem uzyskać odpowiedź na konkretne pytania i być może poszedłem nieco na skróty...  Ale faktycznie chyba masz rację że skoro nie jestem aż takim degustatorem kawy z wysublimowanym zmysłem smaku to może faktycznie powinienem odpuścić ten ekspres kolbowy. Problem w tym że ja lubię parzyć kawę i wiem że takie eksperymentowanie z możliwościami kolby przyniosłaby mi frajdę i włożone serce w coś co potem przyniesie tyle smaku ... :) ale być może masz rację że efekt może być inny od zamierzonego i odczuje to tylko moja kieszeń a zdegustowana żona ile musi czekać na swoje cappuccino  dobije gwóźdź do sprawy i temat wyląduje na olxie :-)
No cóż nieco smutno mi sie zrobiło ...

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lipiec 2023, 21:31:25 »
To jest ten odwieczny problem. Czy kupić coś tańszego, na próbę. Czy od razu ekspres docelowy. Czasem robi się podwójny wydatek i upłynnianie na Olx. Musisz zdecydować, czy będziesz chciał bawić się w zaparzanie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi