Ankieta

Który z używanych przez Ciebie urządzeń do WDT uważasz, że jest najlepsze?

UMIKOT
36 (61%)
Kazak Sputnik i podobne
12 (20.3%)
Kazak U-MIX
1 (1.7%)
Leveling tool z igłami
1 (1.7%)
Weber Moonraker
9 (15.3%)

Głosów w sumie: 58

Autor Wątek: UMIKOT - WDT Tool  (Przeczytany 57813 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: UMIKOT - WDT Tool
« Odpowiedź #210 dnia: 16 Wrzesień 2023, 08:31:12 »
Crema jest zjawiskiem... efemerycznym i chimerycznym w ogóle. Nie należy nawet o niej wspominać w tego typu eksperymentach.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #211 dnia: 16 Wrzesień 2023, 08:47:50 »
@Antonio nie zgadza się ze mną chyba tylko z przekory. W wątku o kazaku Rota sam przecież pisał, ze nie ma znaczenia długość ekstrakcji i nawet kawy robione przez ponad 90 sekund mogą smakować.
Są turboshoty które smakują bardzo dobrze i są robione przez 15 sekund, są shoty na robione na niskim ciśnieniu które trwają i 180 sekund i tez są pyszne. Jeśli ktoś się trzyma „wytycznychdo robienia espresso” sprzed 20 lat, poslugujac sie urządzeniami zrobionymi czy wynalezionym kilka miesięcy temu, to może dużo tracić ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #212 dnia: 16 Wrzesień 2023, 09:07:00 »
Jakie są Wasze wnioski?

Cytat:  link=topic=13659.msg283295#msg283295 date=1694842926
po co porównywać dwa różne urządzenia,

Jeżeli mogę to zgadzam się z tym 2rugim cytatem.
Przyjrzyjmy się tym urządzeniom.

20230916_081819.jpg

20230916_082013.jpg

W moim przekonaniu oba te urządzenia robię różna robotę w sitku, i dziwne by było by tego samego oczekiwać w filiżance od tych dwóch urządzeń czy np. tej piątki.

20230916_080444.jpg

To tak jakby chcieć by te tampery wykonały tą samą robotę to po co mi ich aż tyle i każdy w innym rozmiarze.

20230916_080731.jpg

Fajnie że chciało Ci się zrobić porównanie, podzielić się swoimi wnioskami a każdy z nas niech sobie po swojemu to przemyśli sprawdzi będzie miał ochotę niech napisze.

Każdemu z nas co innego smakuje, są tacy jak ja że tego nie wyłapie inny nie zwróci na to uwagę i będzie tkwił w przekonaniu że robi wszystko dobrze wręcz idealnie a tutaj jak widać może być trochę inaczej nie koniecznie gorzej czy lepiej każdemu według potrzeb i ilości obrotów w jednym czy drugim :lol2:

Ciekawe czy na każdej kawie będą takie różnice jak opisujesz.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #213 dnia: 16 Wrzesień 2023, 09:18:40 »
Jeśli ktoś się trzyma „wytycznychdo robienia espresso” sprzed 20 lat, poslugujac sie urządzeniami zrobionymi czy wynalezionym kilka miesięcy temu, to może dużo tracić ;)

To nie są wytyczne, to definicja jak ma powstawać napar kawowy, który został nazwany espresso.
Sam nie trzymam się sztywno tej definicji, ale jak zamierzasz nauczyć człowieka robić smaczne espresso skoro wszystkie parametry są ulotne?

Nawiązując do postu @Jka57 - celem tego porównania było pokazanie, że są to dwa całkowicie różne urządzenia, a nie że któreś z nich robi lepsze do espresso. I chyba jasno to zostało sformułowane przez ustawienie pewnych stałych parametrów. Szkoda, że wielu z Was nie zrozumiało  idei tego porównania i dalej ciągnie wątek wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkiej Nocy....

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #214 dnia: 16 Wrzesień 2023, 09:27:00 »
Zbadanie wpływu tytułowego urządzenia na ekstrakcję espresso trochę chyba potrwa. Pierwsze próby mogą być pochopne...
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2023, 10:35:34 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #215 dnia: 16 Wrzesień 2023, 09:49:15 »
Nawiązując do postu @Jka57 - celem tego porównania było pokazanie,

Nie odbieraj mojego wpisu jako ataku bo jeżeli chodzi o mnie to już sobie coś tam sprawdzam na podstawie tego co napisałeś.
Jako że większość tego co robię w kąciku kawowym a na pewno jak mam nową kawę nagrywam sobie na kamerze/rach by potem to sobie sprawdzać co źle zrobiłem itp. już widzę że takie tylko pobieżne sprawdzenie filmów pokazuje że faktycznie "crema" jej kolor są inne niż jak niczym nie mieszam w sitku czy jest to gorsze czy lepsze nie wiem. Miałem takie wrażenie ale nie przyszło mi na myśl żeby to porównywać że może to zależeć o tego jakim ustrojstwem grzebiemy w sitku, zgoniłem winę tradycyjnie na kawę :) a tak po Twoim wpisie już wiem czemu mam się przyjrzeć, tylko czy to mi coś da wątpię, ale zobaczyć nie zaszkodzi.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #216 dnia: 16 Wrzesień 2023, 09:50:27 »
Dla mnie Umikot wyraźnie odseparowuje poszczególne nuty. Dla jednych kaw to zaleta, dla innych niekoniecznie.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #217 dnia: 16 Wrzesień 2023, 10:31:47 »
Dla mnie Umikot wyraźnie odseparowuje poszczególne nuty. Dla jednych kaw to zaleta, dla innych niekoniecznie.
Można i tak to sformułować...
Często w kawie nie znajduję wielu smaków znajdujących się w jej opisie, bo pewnie moje kubki smakowe nie są aż tak perfekcyjne. Warto też podkreślić, że mogą one powstawać w pewnych ściśle określonych parametrach ekstrakcji. Nie odnajduję ich czasem, bo działam na kawę w sitku inaczej niż powinienem i mam tego świadomość. Lubię poczytać w opisach kawy zalecenia co do sposobu ekstrakcji, bo są to jednak w ostatecznym rozrachunku ważne wskazówki.

Wszelkie eksperymenty są mocno pouczające, a czasami wręcz niewiarygodne. Kluczem do pewnych wniosków jest powtarzalność eksperymentu i w tym aspekcie Umikot zdecydowanie się sprawdza.

« Odpowiedź #218 dnia: 16 Wrzesień 2023, 10:57:06 »
Cytuj (zaznaczone)
To nie są wytyczne, to definicja jak ma powstawać napar kawowy, który został nazwany espresso.
Sam nie trzymam się sztywno tej definicji, ale jak zamierzasz nauczyć człowieka robić smaczne espresso skoro wszystkie parametry są ulotne?

Dokładnie po to są te parametry - żeby nauczyć kogoś. Czy umikot jest narzędziem żeby kogoś nauczyć? Ja uważam, ze nie.
Tak jest ze wszystkim, że im więcej wiemy tym te „podstawy” mniej się liczą. Tak jest w kawie, sporcie czy fizyce i matematyce ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #219 dnia: 16 Wrzesień 2023, 12:24:07 »
Teraz dajesz czadu, że nóż się otwiera w kieszeni :).

W matematyce liczy się wszystko. Wszystko jest ze sobą powiązane i spójne. Nie przestaje się liczyć, bo komuś tam się nie chce liczyć na palcach ani na paciorkach.

W kwestii umikot, nie stwierdziłem jeszcze jakiegoś specjalnego wpływu na profil espresso. Na razie mogę powiedzieć tylko, że ma wpływ na równomierny rozkład kawy w sitku i na równomierność ekstrakcji.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2023, 13:32:02 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #220 dnia: 16 Wrzesień 2023, 13:04:17 »
Zbadanie wpływu tytułowego urządzenia na ekstrakcję espresso trochę chyba potrwa
wszystko będzie subiektywne bo każdy ma inny młynek i inny sprzęt :).

« Odpowiedź #221 dnia: 16 Wrzesień 2023, 13:06:58 »
Chodzi o proces nauki, przecież wyraźnie o tym napisałem. Na początku uczysz się, ze zawsze najpierw mnożysz, a w następnej kolejności dodajesz. Kilka lat pozniej uczysz się, ze najpierw dodajesz, jeśli dodawanie jest w nawiasie,  a dopiero pozniej mnożysz. Poza tym pewne  podstawowe prawa fizyki nie działają poza naszym układem słonecznym lub  w okolicach czarnych dziur. o taką analogie mi chodziło. Także odpowiedź na większość pytań brzmi - to zależy.

Czy espresso to tylko ratio 1:2 w czasie 25-30sekund? To zależy kto pyta. Jeśli pyta  ktoś kto wczoraj  kupił swoj pierwszy  ekspres z wbudowanym młynkiem to odpowiedz brzmi: tak. Jeśli pyta ktoś kto eksperymentuje z kawą od lat, używa maszyny z preinfuzja, dobrego młynka, WDT, Puck screen, czy ustawia manualnie ciśnienie -  odpowiedz brzmi: nie.

Nie spinaj się z nożami znowu, wyluzuj, to tylko luźna analogia

Offline Matius22

« Odpowiedź #222 dnia: 16 Wrzesień 2023, 15:26:28 »
Fajnie by było, gdyby jedna z tych osób która dostrzega różnice w smaku espresso po użyciu umikota zrobiła blind testy. Poprosić znajomego/druga połówkę o wykonanie dwóch kaw, jedna z użyciem umikota, natomiast druga bez i wskazanie w której z filiżanek faktycznie umikot był używany - chcecie się podjąć takiego wyzwania? :)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #223 dnia: 16 Wrzesień 2023, 17:14:11 »
A jaki jest sens podejmowania się czegoś co błyskawicznie zostanie tu zanegowane?
Takie testy to się robi publicznie i w neutralnym środowisku, nie w domu. Ja nawet wiem, kto pierwszy zaatakowałby takiego delikwenta
Wczoraj wrzuciłem dwa filmiki i co się okazało?  Wszystko było nie tak i nawet kwestia czy pijesz ristretto, espresso czy może espresso lungo stała się nieistotna i drugorzędna.
Skoro Umikot niczego nie wnosi w kwestii smaku, a jedynie przestawia kawę w sitku to po jakiego go stosować?
Ktoś powie, że powtarzalność - tak, ale ja ją mam i bez Umikota.
W moim mniemaniu Umikot może być pomocny, ale ze wszystkimi konsekwencjami jego stosowania. To podstawowe prawo fizyki, każdej akcji towarzyszy reakcja i tyle.

Offline Matius22

« Odpowiedź #224 dnia: 16 Wrzesień 2023, 17:32:02 »
@fill Nikt nie mówi, że jest to urządzenie obowiązkowe. Po prostu ktoś wpadł na pomysł, aby mieszać kawę igłami na korku od wina po to by uzyskać lepsza ekstrakcje. Kto inny wpadł na to, aby zrobić to lepiej i powtarzalniej takim umikotem. Jeśli chcemy stosować WDT to w ten sposób można zrobić to szybko i lepiej.

Ogólnie na WDT praktycznie pozwalamy sobie tylko w domu, mało który barista w kawiarni „miesza igiełkami” kawę. ;)

Sam osobiście nie oczekiwałem zmianu smaku kawy, a dopracowanie to czego mi się nie chciało robić  i robiłem to dosłownie kilka sekund, dokładnie tyle ile teraz robię to umikotem. :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi