Ankieta

Który z używanych przez Ciebie urządzeń do WDT uważasz, że jest najlepsze?

UMIKOT
36 (61%)
Kazak Sputnik i podobne
12 (20.3%)
Kazak U-MIX
1 (1.7%)
Leveling tool z igłami
1 (1.7%)
Weber Moonraker
9 (15.3%)

Głosów w sumie: 58

Autor Wątek: UMIKOT - WDT Tool  (Przeczytany 57984 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: UMIKOT - WDT Tool
« Odpowiedź #195 dnia: 15 Wrzesień 2023, 17:09:32 »
Naturalnie, że można zmienić przemiał w celu "poprawienia " espresso, tylko co to za porównanie, gdy zmienne są różne ?
Nie rozumiem, dlaczego akurat przemiał miałby być stałą? Stały powinien być raczej uzysk i poziom procentowy ekstrakcji jak na mój gust, bo celem nie jest to, aby narzędzie 1 - Umikot działało optymalnie przy tym samym przemiale co narzędzie 2 - Leveling tool, tylko sprawdzenie, które urządzenie pozwala na lepsze rezultaty . Stąd trzeba niestety kalibrację młynka zrobić osobną, aby uzyskać optymalne rezultaty w ekstrakcji i ewentualnie sprawdzić gdzie jest granica / optimum (% ekstrakcji) dla danego narzędzia. 

« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2023, 17:28:02 wysłana przez krystians »

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #196 dnia: 15 Wrzesień 2023, 19:26:58 »
@krystians chyba nie czytasz tego co piszę, a przynajmniej nie za bardzo uważnie. Zgodnie z Twoją sugestią uzysk był stałą - 40 g i to nie był jeden shot, ale parę dni prób.
Zamówiłem Umikota jedynie z ciekawości, bo nie używam żadnych mieszadełek i pomimo tego udaje mi się zrobić smaczne, powtarzalne espresso.
Nie mam pojęcia dlaczego uważasz i masz taką tezę, że można w takim eksperymencie uzyskać przy pomocy Umikota lepsze espresso niż to które uzyskałem?
Ciastko, przy testowym przemiale, oscylowało już w stronę błotka, wiec dalszy, drobniejszy przemiał uznalem za bezsensowny. Nie mam pojęcia dlaczego mam zacząć ekstrahować mączkę kawową. W fiżance wyszło co wyszło i tym się podzieliłem.
Może po prostu sam zrób podobne próby i sprawdź efekty przy pomocy fachowych urządzeń
pomiarowych. Bardzo jestem ciekawy Twoich wniosków, bo może moje są błędne
A przy okazji - dzięki Mateusz za maszynkę

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #197 dnia: 15 Wrzesień 2023, 20:06:28 »
Ok, ja tylko mój punkt widzenia przedstawiłem. Ot tylko tyle, nie mam zamiaru nikomu niczego udowadniać.

Jak będę miał czas i możliwość to sprawdzę. Może wcześniej ktoś inny sprawdzi, bez spiny. Miłego weekendu.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #198 dnia: 15 Wrzesień 2023, 21:31:26 »
Popieram @krystians
Czas ekstrakcji jest pomijalny, nie powinien być żadnym wyznacznikiem. Przemiał z drugiej strony to podstawowa podstawa, następnie uzysk i dopiero ilość kawy. W tak pięknej maszynie jaką masz może być i 15-20 sekund różnicy miedzy umikotem a LT. U mnie miedzy ocd, a moonrakerem przy tym samym przemiale jest 25 sekund dłuższa ekstrakcja przy użyciu tylko ocd vs moonraker i ocd. Muszę mielić wyraźnie drobniej, a kawa zdaje się być pełniejsza przy użyciu obu urządzeń.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #199 dnia: 15 Wrzesień 2023, 22:04:13 »
Może w ogóle czas jest pomijalny. Dajmy sobie spokój z tym zbędnym pojęciem. Może pięciosekundowe expreso nie zasługuje na niepamięć...
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2023, 22:07:31 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #200 dnia: 15 Wrzesień 2023, 22:11:59 »
Najważniejsze jak smakuje to co w filiżance :):)nie mierze czasu wcale albo dłuższa ekstrakcja albo  krótsza ,zgadzam się z kolegą  @Szczympek ze najważniejszy jest przemiał .
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2023, 22:42:09 wysłana przez rollo45 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #201 dnia: 15 Wrzesień 2023, 22:24:36 »
Może i jest -- nie mówię, że nie jest. Ale jego pochodną jest długość ekstrakcji i profil sensoryczny. Jasne, że określona długość ekstrakcji nie jest naszym celem już od wielu lat. Ale jest skorelowana z profilem sensorycznym espresso.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2023, 22:28:12 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #202 dnia: 15 Wrzesień 2023, 22:44:46 »
No właśnie długość ekstrakcji widzę po uzysku :):)nawet na oko albo mam 30ml albo 50ml :):):)po jakimś czasie to się juz czuje :):)

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #203 dnia: 15 Wrzesień 2023, 23:02:35 »
No, jak dla kogoś długość ekstrakcji nie ma znaczenia …… , to może niech zmieni dietę :)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #204 dnia: 15 Wrzesień 2023, 23:04:06 »
Nie za bardzo rozumiem, co oznacza termin "przemiał to podstawa, a później to to i tamto...."
Skoro potraficie tak zmielić kawę, by w 10 s wyekstrahować 40 ml porządnego espresso to znaczy, że już dawno odlecielście....
W SKRÓCIE, sarkastycznie ujmując te baristyczne przemyślenia, to okazuje się, że można zrobić dowolną ilość, w dowolnym czasie, PRAWDZIWEGO  ESPRESSO, dobrze mieląc kawę
Sprawa podstawowa, pryncypialna z punktu widzenia osoby robiącej espresso - w jaki  sposób znaleźć ten optymalny przemiał pod espresso, skoro jego definicja właśnie upadła, bo wszystkie mierzalne parametry o których ona mówi zostały zrelatywizowane  kosztem niemierzalnego przemiału?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #205 dnia: 16 Wrzesień 2023, 07:42:06 »
Właśnie to chciałem pokazać, że nie da się ustawić tych trzech podstawowych parametrów dla przygotowania espresso, jednakowo dla tych urządzeń.
Uznałem, że 40 g w 28 s przy użyciu Umikota można uznać za poprawną ekstrakcję  i do tego się odniosłem.
Przemiał został ustawiony "prawie" optymalnie pod Umikota i "prawie" optymalnie dla levelera z wyżej podanych przyczyn.
W takim razie, po co porównywać dwa różne urządzenia, jeśli uzyskanie określonego naparu przebiega zgoła odmiennie, a należałoby:
Oczywiście, każdy może sobie dobrać najlepsze dla siebie narzędzia. Tylko nie rozumiem czemu przy obu sposobach przygotowania kawy przemiał miałby być taki sam? Tzn testowo oczywiście, ale skoro widać że ekstrakcja jest inna dla obu sposobów przygotowania, to ja osobiście próbowałbym uzyskać taki sam poziom ekstrakcji albo jak najlepszy rezultat dla obu urządzeń i wtedy dopiero porównywać smak.
... wtedy wynik byłby miarodajny. Najpierw przy pomocy jednego urządzenia wdt staramy się uzyskać najlepsze espresso, potem posiłkujemy się inny narzędziem i też doprowadzamy poprzez taką zmianę parametrów, aby espresso jak najbardziej nam smakowało. Chyba innej drogi nie ma.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2023, 07:50:17 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #206 dnia: 16 Wrzesień 2023, 08:08:33 »

długość ekstrakcji nie ma znaczenia

nie mą takiego które wymaga precyzyjnego  mierzenia czasu :),długość ekstrakcji determinuje przez objętość czasami bedzie to 28 sekund czasami 1 minuta .

« Odpowiedź #207 dnia: 16 Wrzesień 2023, 08:10:12 »
"przemiał to podstawa
przemiał czyli młynek to najistotniejszy element tej układanki jakość przemialu zmierzała jest jakością tego co w filiżance .

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #208 dnia: 16 Wrzesień 2023, 08:12:57 »
czasami bedzie to 28 sekund czasami 1 minuta
Przy tych samych ziarnach znaczy to tyle, że czasami będzie to grubiej a czasami drobniej zmielona kawa -- czasami będzie smakować tak a czasami siak. Czas można mierzyć również wspak ;).

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #209 dnia: 16 Wrzesień 2023, 08:24:26 »
Właśnie przed chwilą dokonałem korekt ustawień młynka z dnia wczorajszego, doza ta sama.
1. Przemiał do Umikota jak wczoraj, przemiał do levelera zwiększony na Niche o 1 pełną działkę .
Ekstrakcję kolejno w czasie 28 i 26 s na 40 g.
Crema po Umikocie dalej jaśniejsza, a espresso ostrzejsze niż po levelerze. Po levelerze trochę za mało dobitnie body.
2. Przemiał do Umikota skręcony o jedną pełną działkę, a do levelera jak wczoraj. Ekstrakcje kolejno 40 i 37 s. Crema jak zwykle, nic się nie zmieniło w jej kolorze, może po Umikocie jest jej mniej. Espresso po Umikocie dla mnie za bardzo jednorodne smakowo - zdecydowanie za dużo migdałowej goryczki i poszło do capu.
Dla mnie najsmaczniejsza jest wersja po levelerze w 37-38 s ekstrakcji.
Jakie są Wasze wnioski?

« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2023, 08:28:23 wysłana przez fill »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi