Ankieta

Który z używanych przez Ciebie urządzeń do WDT uważasz, że jest najlepsze?

UMIKOT
36 (61%)
Kazak Sputnik i podobne
12 (20.3%)
Kazak U-MIX
1 (1.7%)
Leveling tool z igłami
1 (1.7%)
Weber Moonraker
9 (15.3%)

Głosów w sumie: 58

Autor Wątek: UMIKOT - WDT Tool  (Przeczytany 57808 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: UMIKOT - WDT Tool
« Odpowiedź #180 dnia: 09 Wrzesień 2023, 12:11:27 »
Moje pierwsze wrażenie z pracy jest takie, że urządzenie to (wersja 1) sprawia, że pojawia się niewielki gradient rozkładu kawy w sitku -- mniej kawy jest w środku a więcej przy brzegach.

U mnie też to zauważyłem: ale nie z każdego młynka tak mam, nie przy każdej ilości mielonki w sitku (odniosłem wrażenie że im więcej mielonki w sitku tym mniejszy dołek w środku) używam tylko jednego (podobno najbardziej słusznego sitka VST20) to nie moje zdanie za to pobawiłem się ilością 18,5g/19g.19,5g i na tej podstawie wysunąłem takie wnioski ze więcej mielonki mniejszy dołek.
Z dołkiem poradziłem sobie bardzo szybko i bardzo tanio.
Takie cos 5pięć obrotów i po dołku a tak to wygląda przed użyciem tampera.

20230909_112546.jpg

20230909_111908.jpg

20230909_111847.jpg

Z innej stoenh to 12 stron jarania się technicznymi aspektami, a nikt nie napisał o najważniejszym czyli wpływie na smak.

Masz rację praktycznie nikt o tym nie napisał, ale co ja jako całkowity amator mam napisać? bawię się tym "kręciołkiem" zaraz będzie już miesiąc i z moimi latami, chorobami nie wiem czy czuję różnicę w filiżance.
Na moim podniebieniu mam to wszystko łagodniejsze mniej "drapiące w gardło" ale czy to zasługa UMIKOT - WDT Tool czy tego że kręcę gałką w flow control nie wiem zgoniłem to na to 2drugie.

Jedno wiem, będę to stosował chociażby z tego powodu że młynek jaki niedawno nabyłem ma spore zbrylenie a używanie tego ustrojstwa pomogło mi się z tym uporać :)

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #181 dnia: 09 Wrzesień 2023, 12:49:05 »
Też byłem zdziwiony taką różnicą w smaku. Wczoraj zrobiłem jednego shota i był zły, ale zrzuciłem na to, że było późno, może coś tam nie poszło. Dzisiaj zrobiłem 4, czy 5 i różnica jest taka jak napisałem wyżej. Zmieniałem nawet temperaturę w górę i w dół, ta sama wyczuwalna cecha.
Espressso to jest włoski wynalazek, oni chyba nie lubią powtarzalności  :lol2:
Wg mniej to się zmienia rozkład drobin kawy w sitku, powtarzalnie tworzą się obszary z różna grubością drobin.
Co dziwne to czas ekstrakcji jest taki sam.
U mnie jest jeszcze ta zmienna, że ja mam papierowy filtr na dnie sitka.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #182 dnia: 09 Wrzesień 2023, 13:39:47 »
No ja w koncu rowniez swoj wydrukowalem - PETG, wersja 25 mm do pullmana 867 19-22 g, wersja z magnesami ktore jeszcze nie zalozone :-)
Na pewno duzo duzo bardziej rowny efekt niz zwyklym WDT - mialem i korek + 3 igly i metalowy trzymak z 6 iglami ale tylko Umikotem tak ladnie i tak szybko moge zrobic dytrybuowac.

PXL_20230909_133249253.MV.jpg
PXL_20230909_133238007.MV.jpg

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #183 dnia: 09 Wrzesień 2023, 13:45:34 »
Zatem nowa wersja robi lepszą, bardziej równomierną "robotę"... Co do walorów espresso -- też jeszcze nie wyrobiłem sobie zdania. Na razie obserwuję jak ładnie wypływa strużka z NPF ;).

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #184 dnia: 09 Wrzesień 2023, 13:49:39 »
Zdecydowanie warto sobie wydrukowac v2 - ja tak sie dluzo zbieralem ze w sam raz wskoczylem od razu w v2, sruby akurat mialem M3x12 ze stali A2 - dobrze to wszystko wyszlo, bez smarowania chodzi cicho i plynnie - drukowalem na Bambu X1C i P1P, a raczke na Prusie MK3S+
A tak wygladaja dwa kolejne koszyki gotowe do tampowania
PXL_20230909_141531833.MV.jpg
PXL_20230909_141814076.MV.jpg
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2023, 14:25:18 wysłana przez cpu »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #185 dnia: 09 Wrzesień 2023, 18:11:07 »
U mnie jest jeszcze ta zmienna, że ja mam papierowy filtr na dnie sitka.

A ja u góry :)

P1020600.JPG

No i Ty masz ekspres a ja namiastkę :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Wrzesień 2023, 10:23:42 »
Cześć, zaraz próby :)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Wrzesień 2023, 13:33:00 »
Od paru dni robię próby z Umikotem wykonanym przez naszego kolegę. Dużo różnym opinii w sieci skłoniło mnie do zakupu i zweryfikowania u siebie przydatności tego wynalazku.
Próbę robię raz dziennie - ta sama kawa, doza i ustawienie młynka.
Co mogę powiedzieć po paru próbach?
Generalnie wrażenie mam takie, że Leveling Tool i Umikot to całkowicie dwa różne urządzenia, których używanie skutkuje całkowicie inną ekstrakcją i smakiem kawy.
Na dole zdjęcie filiżanek z espresso przy tym samym uzyskuje - po lewej espresso po dystrybucji kawy przez  Leveling Tool, po prawej Umikota.

Offline Matius22

« Odpowiedź #188 dnia: 15 Wrzesień 2023, 13:39:35 »
@fill Ja osobiście łącze obie te techniki, najpierw umikot, potem leveling tool.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #189 dnia: 15 Wrzesień 2023, 13:53:42 »
No tak, można, ale jednak warto jakieś wnioski wyciągać - testując pojedyncze urządzenie.
Ekstrakcją po levelerze jest zdecydowanie spokojniejsza, espresso bardziej łagodne - pomimo dużo dłuższego czasu ekstrakcji, ale cremy jest mniej niż po Umikocie.
Wrzucam dwa filmiki, pierwszy z ekstrakcji po levelerze, a drugi po Umikocie.
Mogę jutro wrzucić kolejny filmik, bezpośredni pojedynek, jak ktoś nie wierzy w w powtarzalność wyników ekstrakcji

https://youtube.com/shorts/ncN14-MR3AU?si=Wn29In6Pc1kqDC23

https://youtube.com/shorts/0J2PoG8w5Oo?si=BsIVdJQMo3qfCpT8

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #190 dnia: 15 Wrzesień 2023, 14:06:08 »
Ekstrakcją po levelerze jest zdecydowanie spokojniejsza, espresso bardziej łagodne
Czyli wnioski podobne do moich. Ja przestałem używać Umikota, kawa mi nie smakuje. Dla mnie to było dość traumatyczne przeżycie, w sensie, że nie spodziewałem się, że może tak wpłynąć na smak. Zawsze czymś tam w kawie grzebałem i myślałem, że im lepiej, bardziej powtarzalnie grzebię tym lepiej. Najlepiej mi się sprawdzała mini rózga, "mini whisker" i do niej wróciłem.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #191 dnia: 15 Wrzesień 2023, 14:11:20 »
Ekstrakcją po levelerze jest zdecydowanie spokojniejsza, espresso bardziej łagodne - pomimo dużo dłuższego czasu ekstrakcji, ale cremy jest mniej niż po Umikocie.

A nie należałoby drobniej zmielić przy użyciu umikota? Łagodniejsza kawa przeważnie oznacza wyższą ekstrakcję, co przy dłuższym czasie zaparzania byłoby dość oczywiste. Można by to zmierzyć refraktometrem. Jak UMIKOT wpływa na poziom ekstrakcji przy takim samym przemiale jak do levelera. Po kolorze cremy na zdjęciu Fill z levelera też mam wrażenie, że ekstrakcja wyższa bo ciemniejszy odcień.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2023, 14:13:45 wysłana przez krystians »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #192 dnia: 15 Wrzesień 2023, 14:31:52 »
@krystians przemiał w Niche dobrałem tak, by obydwa czasy ekstrakcji dawały pijaną jakość espresso, bo przecież jest to test sensoryczny.
Nie jest to wcale takie oczywiste, gdyż jeszcze drobniejszy przemiał generuje mało pijane espresso po levelerze i odwrotnie przy grubszym przemiale.
Nie skreślam Umikota - do capu i łagodniejszych smakowo odmian kawy będzie idealny.
Podkreślam, warto próbować, bo wyniki są zaskakujące. Jak to mówią "jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził"

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #193 dnia: 15 Wrzesień 2023, 14:34:32 »
Oczywiście, każdy może sobie dobrać najlepsze dla siebie narzędzia. Tylko nie rozumiem czemu przy obu sposobach przygotowania kawy przemiał miałby być taki sam? Tzn testowo oczywiście, ale skoro widać że ekstrakcja jest inna dla obu sposobów przygotowania, to ja osobiście próbowałbym uzyskać taki sam poziom ekstrakcji albo jak najlepszy rezultat dla obu urządzeń i wtedy dopiero porównywać smak.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #194 dnia: 15 Wrzesień 2023, 16:10:29 »
Naturalnie, że można zmienić przemiał w celu "poprawienia " espresso, tylko co to za porównanie, gdy zmienne są różne ?
Za stałą uznałem uzysk i przemiał, a zmienną czas. Gdybym za stałą uznał czas ekstrakcji i uzysk, to zmienną byłby przemiał.
Widzisz jakąś różnicę w metodologii?
Właśnie to chciałem pokazać, że nie da się ustawić tych trzech podstawowych parametrów dla przygotowania espresso, jednakowo dla tych urządzeń.
Uznałem, że 40 g w 28 s przy użyciu Umikota można uznać za poprawną ekstrakcję  i do tego się odniosłem.
Przemiał został ustawiony "prawie" optymalnie pod Umikota i "prawie" optymalnie dla levelera z wyżej podanych przyczyn.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi