Autor Wątek: Szukam pomocy w doborze młynka do małej kawiarni  (Przeczytany 2605 razy)

Offline Kokos660

Szukam pomocy w doborze młynka do małej kawiarni
« dnia: 06 Lipiec 2023, 19:00:58 »
Cześć, mam takie pytanie. Właśnie jestem na etapie urządzania małej kawiarni i potrzebuje kupić młynek i mam dylemat czy zaryzykować i od razu kupić młynek, który mi się podoba, czyli San Remo sr83ad czy lepiej się uspokoić i nie szaleć i kupić młynek, który ktoś mi sugeruje, czyli Eureka Atom speciality 65… Z góry dziękuje za opinie ?
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2023, 19:31:19 wysłana przez ranGo »

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: Szukam pomocy w doborze młynka do małej kawiarni
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipiec 2023, 01:55:45 »
Do kawiarni zdecydowanie wystarczy Atom, ale w podobnej cenie kupisz „wół roboczy” typowo kawiarniany młyn Fiorenzato F64 Evo.
Sam się nad nim zastanawiam, nie jest drogi a przemiał jest świetny.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Kokos660

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipiec 2023, 06:01:37 »
Trochę poczytałem i okazuje się fiorenzato robi młynki dla sanremo i dostrzegłem jedną ciekawostkę trzeba barć np. Sr83 od pro ponieważ wszystkie które mają dopisek pro  mają opcje szybkiego zdejmowania hoppera czyli łatwiej utrzymać czystość  [emoji38] .  I teraz kolejny dylemat muszę jeszcze dobrać ekspres i znowu to samo rozsądek czy ambicja ? Rozsądek mówi kup przyzwoite dwie grupy ! A ambicja i chęć posiadania kup Sanremo Caffe Racer  :diabelek:

« Ostatnia zmiana: 10 Lipiec 2023, 12:55:42 wysłana przez ranGo »

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipiec 2023, 18:29:32 »
@Kokos660 wersja PRO to nie zdejmowany szybko hopper, tylko odpinane górne żarno by mieć blyskawiczny dostęp do wyczyszczenia młynka bez jego rozkręcania.

UPGRADE:
Wersja PRO zakupiona do końca roku bez dopłaty będzie miała zamontowane fabrycznie żarna pokryte specjalną powłoką tytanową w kolorze czarnym. Żywotność żaren to 4 tony zmielonej kawy. Standardowe 400 kg. Nowość Fiorenzato.  :brawa:
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2023, 19:59:22 wysłana przez MacJaro »

Offline Kokos660

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipiec 2023, 10:01:57 »
Szukałem na stronie Fiorenzato ale nigdzie nie ma informacji o tym że dają lepsze żarna gdzie znalazłeś takie info jak możesz podeślij linka.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipiec 2023, 14:57:42 »
A ambicja i chęć posiadania kup Sanremo Caffe Racer 
Wiesz, wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić i jakie jest ryzyko związane z utrzymaniem się na rynku. Jeżeli nie masz pewności że lokal będzie na siebie dobrze zarabiał to poszedłbym w stronę dobrej 2GR z PID.
Ale jeżeli żadne z powyższych nie stoi na drodze, a marzy Ci się Caffe Racer to go kup :) - mnie osobiście maszyna bardzo się podoba... i te sakwy na bokach w wersji Renegade :)
Na pewno robi robotę jeżeli chodzi o kwestie wizualne.
« Ostatnia zmiana: 10 Lipiec 2023, 15:03:42 wysłana przez Gmtb »

Offline Kokos660

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lipiec 2023, 07:36:34 »
Ok a co Byś polecił w ‚normalnych’ pieniądzach ? [emoji38] Bo Caffe racer to czysta fanaberia pomijając ambicje więc może jest coś dosyć ładnego za mniejsze pieniądze ? A kolejna sprawa czy koniecznie muszą być dwie grupy ?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipiec 2023, 08:47:45 »
Jeśli dobrze kojarze to 2 gr stoi w StoryCoffee , piekna maszyna i pyszna
Kawa :)
Zobaczylem cene, ło matko! :hihihi:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2023, 10:52:06 »
A kolejna sprawa czy koniecznie muszą być dwie grupy ?
Zawsze jest to jakaś wygoda i znacznie większa wydajność, gdy na kawę wpadnie grupa ludzi. Bywa też, że coś tam się zepsuje w jednej grupie, gdy druga jest OK.

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipiec 2023, 11:12:51 »
Oprócz walorów użytkowych przy posiadaniu 2GR o których wspomniał Antonio jest jeszcze wymiar ekonomiczny.
Zazwyczaj 2GR jest tylko 10-15% droższy od 1GR, a w razie potrzeby łatwiej sprzedać :)

Ekspresów godnych polecenia jest wiele. Jeżeli ma mieć PID (kontrola temp. zaparzania) to musisz patrzeć na maszyny 3-bojlerowe.
Ze swojego podwórka mogę Ci polecić Ascaso Barista T ONE lub PLUS. Cała maszyna gotowa jest do pracy w około 20 minut. Możesz pracować na włączonej 1 grupie lub obu (są niezależne). Każda ma niezależnie ustawiane dawki, temperatury i pre-infuzję dla każdego przycisku... i jeszcze kilka innych opcji.

Jeżeli będziesz potrzebował więcej info to odezwij się na priv.

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipiec 2023, 01:47:14 »
Szukałem na stronie Fiorenzato ale nigdzie nie ma informacji o tym że dają lepsze żarna gdzie znalazłeś takie info jak możesz podeślij linka.

Taką informację otrzymałem w coffeesite.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi