Witam serdecznie wszystkich kawoszy !!
Jako, że to mój pierwszy wpis, musze zadać kilka pytań,
Stoje przed wyborem zakupu ekspresu, budżet do 2500 zł, teraz użwyam lidlowskiego ekspresu kolbowego za 300 zł i przyszedł ten czas na troszkę lepszą kawe.
Temat wiele razy poruszany na tym forum, temat który śledzę od dłuższego czasu, szukam wątków czytam...ale jak to człowiek niebyłbym sobą jeżeli nie zadałbym kilku pytań.
Przeglądajać wątki ekspresów do 2500 zł wszystko kręci się wokół marki lelit i jakieś innej opcji i faktycznie myślę, że lelit anita jest dobrym wyborem w tej cenie.
po pierwsze ciężko było by kupić dobry ekspres w tym budżecie wraz z osobnym młynkiem. Pytanie czy lelit jest dobrym ekspresem ?
Nie przeszkadza mi wbudowany młynek ziarna nie będą się nagrzewały ponieważ i tak nie będę tam trzymać kawy ponieważ nie chce pić tylko jednego rodzaju kawy, tylko jak będę miał ochotę to wtedy odmierzę sobię ziarna, ustawie młynek i zrobie kawe.
rano pije espresso, po obiedzie espresso, żona kawy mleczne więc tak na prawde 5 - 6 kaw dziennie to jest max.
Pytanie brzmi czy lelit zrobi dobre espresso, i pytam ludzi którzy się na tym znają i użytkowali lelita
czy po okresie gwarancji jest jakaś możliwość przeróbki, i zaadaptowania systemu LCC np. z modelu Elizabeth aby móc zaprogramować dozowanie kawy ?
Wiem, że na tym forum w każdym z tych wątków Pan Janusz zachęca do dołożenia i kupienia Ascaso ale to eskpres za 3500 zł + młynek to jest zbyt duży budżet dla mnie na ten moment. Ale pytanie jest czy faktycznie jako lajik jakbym zrobił espresso na lelit anita i na ascasso dream to różnica była by dla mnie wyczuwalna ?