Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze młynka do 400zł  (Przeczytany 22578 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Prośba o pomoc w wyborze młynka do 400zł
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Luty 2015, 21:46:13 »
Co to za cudaczna nazwa zwykłego dzbanka rany server
Od serwowania napojów.
jest dość spory wybór filtrów, które będą najlepsze? Tiamo, hario białe, hario brązowe, czy hario z holandii? A może jeszcze coś innego?
Z wymienionych białe Hario, ale są jeszcze filtry Kality i Chemexa.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Luty 2015, 22:52:29 »
Bierz białe hario, ew. Można sie pobawić w dokupienie jak kolega wyżej napisał filtrów do chemexa i porównywanie naparow..musiałem jakiś miesiąc temu pracować na tiamo brązowych i to była masakra..parę dripow poszło do zlewu bo filtry na laczeniu są tak słabe ze sie rozwalaly prosto do serwera..a co do serwera : też byłem sceptycznie nastawiony dopóki korzystając z mega promocji nie kupiłem zestawu z serwerem..używanie tego to wiem, ze dawne ale jest niesamowita przyjemnością, cisne aeropressy do serwera, dripy do serwera, z chęcią bym zrobił dziurę w chemexie żeby można było lać to do serwera..jest wytrzymały, funkcjonalny, sliczny, trzyma ciepło, jest pojemny..mowa o wersji szklanej z czarnym plastikowym wykończeniem, szklany czysty juz nie ma niektórych z w.w. zalet.

Offline BoyLer

• Ekspres: Aeropress, V60
  • Młynek: Comandante, Xeoleo
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Luty 2015, 00:00:11 »
W takim razie chyba się zdecyduję na proponowany zestaw. Akurat są w nim chyba białe filtry, więc tym lepiej. Koszt też bardzo rozsądny.

Ogólnie mocno mnie wzięło na eksperymentowanie i szukanie nowych smaków :) Nawet kawa dzisiaj pita z ekspresu przelewowego u brata to można by rzec autorska mieszanka ;) Nic odkrywczego, ale szukam smaków do firmy (na razie na czele jest Ariadna od Antonia i Mujeres od Gorana) i wymieszałem świeżo palone: 80% Brazylii Santos i 20% robusty Indie Parchment PB. W planach jeszcze mieszanka 80% Hondurasu też z Indiami.
A na domowe potrzeby po skończeniu Hondurasu z wcześniejszego zamówienia, który bardzo mi smakuje, czeka Gwatemala Teanzul i Salwador SHG.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi