Autor Wątek: ECM Casa IV problem przy spienianiu mleka  (Przeczytany 1430 razy)

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
ECM Casa IV problem przy spienianiu mleka
« dnia: 12 Czerwiec 2023, 20:10:26 »
Proszę koledzy pomóżcie  Od 5 lat mam ECM Casa IV i wszzystko było ok-ekspres regulsrnie odkamieniany i na bieżąco czyszczony (2-3 kawy dziennie) Od ok.2 miesięcy borykam się z takim problemem,że jak spieniam mleko do cappu to razem z parą wydostaje się woda z dyszy spieniającej która po pierwsze rozrzedza mleko a ostatnio nawet napowietrza je,czyniąc to mleko pełnym pęcherzyków powietrza.Raz ,że to nie dobre a dwa takie cappu zamiast być aksamitne jest prychające powietrzem. Na początku stwierdziłem ,że na rurce spieniającej jest taki gumowy o-ring który sie zwulkanizował.Chciałem go wymiec i kupiłem zestaw takich o-ringów lecz żaden tak naprawdę nie pasował dobrze.
dziś puszczając parę do słoika zauważyłem sporo wody wylatującej z dyszy podczas spieniania (ok.50 ml) szczególnie dużo tej wody podczas ostatnich kilku sekund spieniania.Jestem bezradny i tak naprawdę zdesperowany bo zatęskniłem za dobrym automatem do kaw mlecznych.Dla kawomaniaka to herezja.Kawę parzy ok,tylko to spienianie.Podpowiedzcie czy został tylko serwis i korowód z wysyłką i kurierem ?

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Odp: ECM Casa IV problem przy spienianiu mleka
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwiec 2023, 00:57:26 »
Przed ewentualną wysyłką, proponował bym zadzwonić do serwisanta w Coffesite p Przemka.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi