Autor Wątek: CZARNA kolba TYLKO do espresso  (Przeczytany 8715 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
CZARNA kolba TYLKO do espresso
« dnia: 10 Czerwiec 2023, 21:35:02 »
Hej :)

Jurek podsunął mi pomysł, aby założyć dedykowany wątek odnoszący wyłącznie do wytycznych z  tytułu, gdyż było już parę pytających się osób, którym jak Jurkowi czy mnie podobają się czarne ekspresy bez ŻADNYCH rurek.

Wrzucajcie swoje propozycje, aby kolby z tymi wymogami były w jednym miejscu.

QM Carola pid
969 Elba Mini top pid
Zuriga E-2-S 
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2023, 21:43:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
Odp: CZARNA kolba TYLKO do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwiec 2023, 22:01:02 »
 A dźwignie?  [emoji12] A pomysł dobry, sam jestem fanem takich ekspresów.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwiec 2023, 22:02:58 »
A dźwignie?  [emoji12]
Też ma kolbę 🙂
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwiec 2023, 08:48:49 »
A może bez dźwigni i bez dźwigienek?

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwiec 2023, 10:06:08 »
To znacznie zawęzi wybór i tak niewielki.

Flair Espresso 58 plus
Kazak Coffee rota 2 carbon series
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwiec 2023, 12:02:41 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwiec 2023, 10:54:54 »
Jurek podsunął mi pomysł,

To znacznie zawęzi wybór i tak niewielki.

Kazak Coffee rota 2 carbon series

Hm - tego nie chce bo mam wystarczy przemalować skórę na czarno i będzie jak w tytule :brawa:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwiec 2023, 11:39:12 »
przemalować skórę na czarno i będzie jak w tytule
👍
Chyba łatwiej byłoby jakieś stare, czarne pantofle odpowiednio przyciąć, niż przeszlifować brązowe lico do nubuku i nanieść czarne lico, chyba że masz na myśli po najmniejszej linii oporu, czyli czarną pastą wyglancować 😁
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwiec 2023, 14:02:43 »
Chyba łatwiej byłoby jakieś stare, czarne pantofle odpowiednio przyciąć, niż przeszlifować brązowe lico do nubuku i nanieść czarne lico,

Nic trudnego  ::) Rafał uwierz mi to siodełko było czarne, w momencie jak przestało mi zależeć na wadze roweru a poszedłem bardziej w wygodę kupiłem sobie siodełko brooks-a a że zielonego w tym czasie nikt nie miał to kupiłem czarne, odpowiednie preparaty między innymi czysty aceton, farmy i wyszła na zielono :brawa: a efekt końcowy po pastowaniu pastą do siodeł dla koni niejednego pozytywnie zaskoczył to co taki kawałek skóry od ROTY :)

20190916_182011.jpg

20190916_124924.jpg

20200717_120938.jpg

A w razie czegoś to w szufladzie mam jeszcze jakieś folie karbonowe do samodzielnego przyklejenia.

I znowu odchodzimy od tematu i przyjdzie mi kupić ekspres z "odnóżkami" o np taki :)

Profitec PRO 300 - czarny

profitec-pro-300-czarny.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Anszy

• Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwiec 2023, 14:50:12 »
nanieść czarne lico, chyba że masz na myśli po najmniejszej linii oporu
Zapaliła mi się lampka: "po linii najmniejszego oporu" Wybacz Rafał

Offline MrBobert:) Mężczyzna

• Ekspres: Perkolator, gaggia
  • Młynek: Eureka minion single dose
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwiec 2023, 20:27:07 »
Ja myślałem ze gostrado jest Grzegorz nie Rafał ? :kawa:
lol

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Czerwiec 2023, 08:16:07 »
Ja myślałem ze gostrado jest Grzegorz nie Rafał ? :kawa:
Może chłopaki kogoś innego mieli na myśli 😉
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwiec 2023, 08:22:18 »
Sorki pomyliłem imiona chodzi o przedmówcę  :redface: który mi namieszał tym zestawieniem.

Hej :)
Jurek podsunął mi pomysł, aby założyć dedykowany wątek odnoszący wyłącznie do wytycznych z  tytułu, gdyż było już parę pytających się osób, którym jak Jurkowi czy mnie podobają się czarne ekspresy bez ŻADNYCH rurek.

Wrzucajcie swoje propozycje

QM Carola pid
969 Elba Mini top pid

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwiec 2023, 13:55:42 »
który mi namieszał tym zestawieniem.
QM Carola pid
969 Elba Mini top pid

Zawsze mogą być drobne odstępstwa w tym wypadku jest trochę żelaznego koloru.
Od 3trzech dni zadaję sobie pytanie ?
A czemu np. nie taki "odnóżek" po bokach nie ma, czarnego trochę tam jest.

Fotka jaką dostałem ze sklepu.

fabryczny (2A).JPEG

Jka

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwiec 2023, 16:15:04 »
Zawsze mogą być drobne odstępstwa w tym wypadku jest trochę żelaznego koloru.
No nie aż tyle :nienie: To chyba ECM Puristika, którą odrzuciłem ze względu na niedostateczną ilość czerni.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwiec 2023, 16:34:42 »
którą odrzuciłem ze względu na niedostateczną ilość czerni.

Grzegorz ? jeżeli to był tylko ten powód to wybaczam :taktak: czy może jest jeszcze inny powód o którym YouTube-rzy tradycyjnie zapomnieli :(

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi