Autor Wątek: Ekspress do firmy - budżet do 5000 zł - około 25 kaw dziennie  (Przeczytany 4514 razy)

Offline Mikolaj33

Dzień dobry,

jestem tu nowy (o ile coś to zmienia  [emoji38] ).
Obecnie w firmie używam Ekspres PHILIPS 5000 EP5360/10.
Tak naprawdę ekspres ten został zakupiony do użytku domowego, jednakże, w związku poważnym remontem a zarazem nieprzewidzianymi kosztami remontu nie zakupiłem "porządniejszego do firmy".

Reasumując:
Szukam Ekspresu do firmy

Budżet: około 5000 zł
Ilość Kaw: około 25 dziennie (głównie latte, cappucino, kawa czarna - praktycznie nigdy espresso bądź inne).
Serwis: Dobrze gdyby był na miejscu, ale chyba to nie jest spory problem mieszkając w Warszawie.
- Musi być przeznaczony do pracy w firmie.

Czy może ktoś coś polecić? Myślałem o Jura E8, jednakże chętnie dowiem się innych możliwości.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspress do firmy - budżet do 5000 zł - około 25 kaw dziennie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwiec 2023, 22:50:16 »
Czy może ktoś coś polecić? Myślałem o Jura E8, jednakże chętnie dowiem się innych możliwości.
Chyba w tej cenie to jedyna opcja. Bez espresso to ustawisz młynek na średnie mielenie, więc  wydłuży jego żywotność plus odpowienia konserwacja i Jura da radę.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwiec 2023, 22:06:24 »
Polecałbym też ekspresy DrCoffee. Jak ruszy nasza odnowiona strona to znajdą się tam i one.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad 2024, 22:47:20 »
Odświeżę temat, bo sam szukam automatu do biura (zakres kaw od 10 dziennie do max 30 raz na miesiąc), budżet powiedzmy do 5,5 tyś. Głównie kawy mleczne (różne) - najlepiej programowane lub jedno naciśnięcie, gorąca woda do herbaty/americano, jak najlepsze espresso (dla mnie), nie musi robić 2 kaw jednorazowo, fajnie jakby nie trzeba było co chwilę wyrzucać fusów, dosypywać kawy i dolewać wody. Standardowo myślałem o Jurze E8, Nivonie serii 8 lub 9 ale zacząłem zgłębiać temat i się zaczęła jazda bez trzymanki. Po kilku dniach kopania w necie ustaliłem główne parametry jakie ekspres powinien mieć (chyba, że jestem w błędzie to proszę o poprawienie) oraz kilka propozycji. Jeśli jest coś innego lub macie wiedzę na temat tych modeli proszę o podzielenie się :)

Parametry:
Pojemność jednostki zaparzającej górna granica min 14 g
Stalowy młynek (aczkolwiek dopuszczam ceramiczny)
Wyjmowana jednostka zaparzająca
Łatwe sterowanie dla kaw mlecznych
zbiornik na min 1,2 l wody
pojemnik na kawę min 200
fusy min 12

Nie boję się marek poza głównym mainstreamem.

Z ekspresów, które znalazłem i spełniają wszystkie parametry to:

1. Saeco Magic 1 (2 poza zasięgiem cenowym) cena ok 5.5 tys.

2. Fresco QUESTO M60 - 4 tys. (trochę nowszy wygląd niż Nizza) (fajnie, że do americano najpierw wybiera się pojemność wody, dopiero później leci espresso).

3. Kaffit Nizza - wygląda jak ekspres sprzed 10 lat ale jeśli reszta działa... i kosztuje 3 tys. (podobno produkcja w Estonii, a kiedyś Finlandia).

Znalazłem jeszcze

Fresco C11 - młynek ceramiczny, niewyjmowana jednostka (raczej dyskwalifikacja)

Może jednak nie kombinować i wrócić do standardowych marek i kupić cokolwiek?

Dodam jeszcze, że obecnie 4 rok "męczymy" Melitę Solo Milk (czy jakoś tak) i daje radę.

Z mojej strony waham się pomiędzy 1, a 2 z przewagą 2.

Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopad 2024, 01:07:08 »
Używam komercyjnie SAECO M1 z dokupionymi większymi zbiornikami na wodę i ziarno. De facto teraz mam M2. Dlaczego tak? Bo bardziej mi się podobała wersja czarna M1, M2 ma srebrny przód. Ekspres sprawuje się bardzo dobrze, jest bardzo wydajny i szybki. Ma kapitalne menu, ale.... trzeba go dobrze opanować co wymaga czasu. Ekspres ma fabrycznie zaprogramowane napoje pod pojemność 110 ml (typowa dla hoteli) można przeprogramować do pojemności do 250 ml. Bardzo szeroki zakres ustawień napojów. Profesjonalna maszyna a o dziwo jest tania. Pojemnik na fusy 30 ciasteczek. Pojemnik na zlewki 2l. Zasobniki (od M2) 4l na wodę i 1200g ziarna.
Idealny ekspres do większych biur, hoteli, "Żabek", sklepów, na eventy itp. Ja kupiłem przez @Michał (Konesso) polecam.
Oferta @Janusz na Fresco/DrCoffe też jest ciekawa ale chyba wyższy pułap cenowy.
Jak masz pytania napisz priv.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2024, 01:24:32 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline hergar Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, aeropress
  • Młynek: KAZAK TURA 3
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopad 2024, 09:55:40 »
Dzięki za informację, tak właśnie oglądałem filmy na YT, konfiguracji się nie boję, tylko czy do biura na kilka osób a raz w miesiącu na 20 osób, to nie będzie overkill.
Poczuj strach i zrób to mimo wszystko.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopad 2024, 22:01:33 »
Dzięki za informację, tak właśnie oglądałem filmy na YT, konfiguracji się nie boję, tylko czy do biura na kilka osób a raz w miesiącu na 20 osób, to nie będzie overkill.

Uważam że nie, odpada Ci wieczne opróżnianie pojemnika na fusy, ciągłe przepłukiwanie systemu mlecznego po każdej praktycznie kawie mlecznej (M1 zrobi to z automatu krótko i oszczędnie), odkamienianie po 30-50 kawach itp. Domowe ekspresy nie nadają się do biur. Za 5500 trudno jest znaleźć coś tak dobrego jak M1/M2. Fajne gabaryty, nie jest zbyt duży. Można pod niego podpiąć system płatniczy. Tani w eksploatacji (środki do czyszczenia, odkamieniania).
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2024, 22:04:25 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopad 2024, 05:51:06 »
Nawet, jak kupisz Saeco New Royal, będziesz zadowolony. Niedrogi, a mało awaryjny. U mnie w biurze był jeszcze starszy (i jeszcze tańszy) model i przez dziesięć lat działał, a kaw robił na pewno po 50 dziennie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi