Autor Wątek: Zabytkowy młynek do kawy Leinbrock Werke  (Przeczytany 6791 razy)

Offline JedenDolar

Zabytkowy młynek do kawy Leinbrock Werke
« dnia: 20 Styczeń 2015, 00:14:18 »
Dzień dobry przyjaciele, na forum trafiam z pytaniem nurtującym mnie od pewnego czasu, jestem przekonany, że Wy jako znawcy tematu kawy pomożecie mi rozwikłać moją zagadkę. Parę lat temu podczas sprzątania starego drewnianego domu znalazłem młynek do kawy Leinbrock Werke właśnie taki jak na zdjęciu w załączniku. Niestety informacje na temat tego zabytkowego młynka są bardzo okrojone, interesuje mnie wszystko od historii powstania do czasów produkcji łącznie z tym co to za model i jakim cudem trafił do Polskiej wsi skro jest on Niemiecki. W przyszłości chciał bym go odrestaurować i zawiesić w kuchni jako ozdoba. Mam jeszcze jedno pytanie z tego co udało mi się ustalić młynek może pochodzić z lat 1920-1930 więc jest to zabytek a jak wiadomo zabytki w cenie, na ile byście go wycenili, ale zapewne to nic nie warty kawałek historii. Dziękuje za pomoc i czekam na wyczerpujące odpowiedzi :)

Pozdrawiam Robert

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Zabytkowy młynek do kawy Leinbrock Werke
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Styczeń 2015, 07:36:54 »
Jak dla mnie taki młynek nawet i ze 20 tys PLN może kosztować. Piękna zabytkowa rzecz.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Styczeń 2015, 08:10:27 »
Na zagranicznych serwisach aukcyjnych tego typu niemieckie, holenderskie, francuskie młynki chodzą po około 50eur. Jeśli stan jest idealny i ziarna czyste i mielace to nawet do 100eur osiągają.
LMWDP #469

Offline Kondzior Mężczyzna

• Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Styczeń 2015, 10:09:10 »
     Tak jak wspomniałeś na cenę w znacznym stopniu wpływa stan techniczny.
Swego czasu znalazłem taki młyn na strychu u swoich dziadków, ale niestety był
bez pojemnika na kawę  i brakowało mu też pojemnika na zmieloną.
Co gorsza mechanizm mielący był już nie do uratowania  :nienie:

Ten ze zdjęć jest kompletny, to już coś, a jeżeli mechanizm mielący jest OK, to
pewnie ze 200-300 zł można wołać  :)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Styczeń 2015, 12:43:41 »
Z racji, że jest to młynek z firmy która nie słynęła z wysokiej jakości wykonania to sądzę, że więcej niż 100 zł za ten młynek nie uzyskasz. Oczywiście, o ile stan techniczny jest bardzo dobry ;)

Offline joonecky Mężczyzna

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi