Autor Wątek: Świat się kończy cd.:)  (Przeczytany 6395 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Świat się kończy cd.:)
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Wrzesień 2023, 21:57:46 »
Wskaż mi choć jeden mój post, gdzie napisałem coś bez potwierdzenia. Widzę, ze moda na podjazd po mnie przechodzi z „wyższych sfer” na niższe. Cóż „nienawiść jest łatwiejsza niż miłość”.

W moonraker igły są na sprężynach zatem podczas kręcenia nie stoją w miejscu, jak w umikocie,  tylko robią dodatkowe okręgi. Ciężko mi to wytłumaczyć. Jedyna analogia to umikot działa jak orbita ziemi względem słońca, a moonraker jak orbita ziemi i księżyca względem słońca, patrząc z gory. Nie wiem jak w umikocie, ale w moonraker igły są rożnej długości wiec szansa na robienie takich samych okręgów (jak np kribli grabli) jest w zasadzie niemożliwa. No i fajnie ze weber dodaje różne grubości igieł 0.2-0.4 wiec można np dlugie igły dać grubsze, a krótsze cieńsze lub odwrotnie. Jest taka opcja w Umikocie?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Wrzesień 2023, 22:05:17 »
Cóż „nienawiść jest łatwiejsza niż miłość”
:buziak: To zapewne jakiś piracki spisek na morzu kawy.  :evil:
Tak sobie filozofując - trudno powiedzieć co łatwiejsze, ten świat się zdaje kończyć przez to, że miłości jest sporo, ale kierunek nie ten.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2023, 22:27:31 wysłana przez krystians »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Wrzesień 2023, 22:32:30 »
O ile dobrze rozumiem z tymi dodatkowymi okręgami to powstają one przez to. że drut na sprężynie przez dodatkowy opór kawy sie ugina i chodzi nie osiowo ale po powierzchni stożka? Wg mnie to może być wada, bo teoretycznie "mniej miesza" przez poddanie się oporowi mielonki. To troche teoretyczne gdybanie, wg mnie na smak kawy się nie przełozy.
Umikot nie ma drucików na spręzynkach, wg mnie te druciki to ucięte struny: ich mocowanie jest w miejscu, gdize drut jest owinięty drugim dricikiem (jak w strunie gitarowej). W kawię "zanurza" sie tylko rdzeń drucika. Odpowiadając: można wsadzic tam druciki o dowolnej srednicy/długosci, ale trzeba je samemu spreparowac.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Wrzesień 2023, 23:28:16 »
Ooo tak, po powierzchni stożka. Dzięki :)
Jeszcze za mało się nim bawiłem żeby pisać konkretne cyferki itd, ale te „stożki” są różne, w zależności od miejsca. Jest jedna igiełka która stoi w miejscu, jedna która kręci naprawdę spore okręgi, reszta tez chodzi po mniejszych czy większych okręgach. Czy smak kawy się zmienił? Nie wiem. Ale ekstrakcja jest niesamowicie powtarzalna, a cały naked „poci się” cudownie równomiernie.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Wrzesień 2023, 00:18:35 »
Odkąd używam Umikota mam powtarzalną ekstrakcję. Ładnie to określiłeś z tym równomiernym poceniem się sitka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi