Autor Wątek: Commandante czy Fellow Ode?  (Przeczytany 6311 razy)

Offline Raczykk Kobieta

• Ekspres: V60-2; ap; kawiarka; kalita wave 185; moccamaster
  • Młynek: Commandante
Commandante czy Fellow Ode?
« dnia: 28 Marzec 2023, 10:06:43 »
Witam kawoszy :)
Po używaniu przez troszkę ponad 2 lata mojego młynka Barista Space zaczęłam odczuwać potrzebę zmiany. Głównie ze względu na to, że gałka wypadła i nie chce się "przykleić", bo max jego mielenia to 30g no i mam wrażenie, że niezbyt równo mieli... No i tak czytam i sprawdzam i każdy doradza "dozbierać" do Commandante. Wszelkie przepisy pokazują kliki właśnie pod commandante, jego "żywotność" i owianie go aurą mercedesa pośród młynków i to sprawia, że jestem skłonna wydać 1k na ten młynek. Ale czy faktycznie warto? Za niewiele więcej widzę Fellow Ode, automatyczny, piękny z regulacją...  Kawki robię przelewowe (v60, kalita, AP, a i moccamaster na blacie stoi). Kawiarki też są, ale pod nie kawkę kupuję już mieloną w kawiarni.

Dodam, że z chęcią wysłucham wszelkich za i przeciw. :)
Także pobieram 200zł z konta każdej drużyny i słucham Państwa.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Commandante czy Fellow Ode?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marzec 2023, 10:23:56 »
C40 mieli lepiej, pytanie czy Ci się chce kręcić korbą.
Kawa z płaskich żaren (ode) smakuje też inaczej (imo gorzej), ale nie oszukujmy się dla dla zwykłego śmiertelnika różnice są raczej marginalne. Kiedyś się mieliło porlexem i się człowiek zachwycał jaka to dobra kawa wychodzi, a tam były przecież grudy z pyłem.

Offline mazoor Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marzec 2023, 11:50:23 »
Ja sobie cenię comandante za:
-pancerną konstrukcję,
-łatwość w czyszczeniu, bo rozkręcenie wszystkiego, wyczyszczenie i złożenie z powrotem zajmuje max 5 minut i można to robić codziennie,
-jest przenośny i łatwo go zabrać ze sobą na wycieczki,
-raz zapamiętane ustawienia można bardzo łatwo odtworzyć - płynność i powtarzalność działania systemu regulacji grubości mielenia jest świetna,
-jak mam jakiegoś super pachnącego naturala "pod filtr" i chcę spróbować z niego espresso - to mimo, że nie mam red clixa, komeś mnie nie zawodzi i mieli świetnie pod espresso,
-mieli się szybko i bez większego oporu - jak dla mnie.
-łatwo znaleźć części zamienne w razie jakiejś awarii - sprężynki, podkładki, osie, słoiczki, rączki, to wszystko jest do kupienia w coffeedesku.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2023, 12:07:05 »
Kawa z płaskich żaren (ode) smakuje też inaczej (imo gorzej) ...

Ryzykowna teoria choć dotyku gustu. Zgadzam się że różnica w smaku może być wyczuwalna i nie znam dobrze ODE.
Pytanie z iloma młynkami z płaskimi żarnami miałeś do czynienia. Bo w tych wszystkich wielkich sklepowych/produkcyjnych Santosach czy Mahlkonigach innych żaren niż płaskie nie uwidzisz.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2023, 12:11:23 »
ja wiem czy przelew z płaskich żaren smakuje gorzej? tu bym dyskutował, wiele większych płaskich daje nam mniejsze zapylenie i równy przemiał, czyli to czego w przelewach szukamy, jednocześnie c40 z swoim specyficznym żarnem również :) zwłaszcza w porównaniu z większością ręcznych młynków, które chcą mielić szybko i być uniwersalne i dla espresso.

Moim zdaniem oba rozwiązania to świetny wybór i z obu będziesz zadowolona, do rozważań z elektrycznym dodał bym jeszcze Wilfa Uniform, fajny domowy młynek, też projektowany z alternatywami w zamyśle.

Sam używam C40, tylko że pare lat temu był on wyraźnie tańszy i sam nie wiem czy dziś bym nie poszedł np w Uniforma właśnie? Sam nie wiem, ale jest jednak spora dysproporcja ceny komesia do tych dwóch elektryków, wydaje mi się, że nie ma celu dyskutowanie z którym zrobi się lepszą kawę, bo wszystkie te opcje będą bardzo dobre. Raczej zadał bym sobie pytanie co cenię bardziej, miejsce na blacie? chill moment z ręcznym młynkim stojąc w oknie i patrząc w dal :D może zapunktuje fakt produkcji c40 w Niemczech a nie za morzami i duża otwartość tej firmy na klientów, ale za to ta wygoda przy fellow czy wilfie, wrzuć ziarna, się zmielą a młynek sam się zatrzyma :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Marzec 2023, 13:30:58 »
ale za to ta wygoda przy .............................................., wrzuć ziarna, się zmielą a młynek sam się zatrzyma

Co prawda to prawda, czasami się tam jakieś ziarenko zatrzyma to się go pędzelkiem popchnie i jest OK.

Zaraz będzie 3trzy tygodnie jak użytkuję ten młynek zaznaczony jako 1 od tego czasu ani raz nie wziąłem do ręki ten 2drugi i chyba już tak zostanie, łatwość ustawienia grubości przemiału, i inne parametry jak chociażby pojemność przemawiają za 1jedynką.

mł x 2.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Raczykk Kobieta

• Ekspres: V60-2; ap; kawiarka; kalita wave 185; moccamaster
  • Młynek: Commandante
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marzec 2023, 13:40:15 »
łatwość ustawienia grubości przemiału

A to takie laickie pytanie z mojej strony. Czasem chciałabym odwzorować przepis 1:1 i jest np. 21klików na C40 - jak to "odwzorowujesz" na Fellow? Czy po prostu tego nie robisz? :D

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marzec 2023, 13:46:17 »
Pytanie z iloma młynkami z płaskimi żarnami miałeś do czynienia.
kiedyś miałem Guatemale, ale najwięcej mieliłem w mazzerze, więc jak tak myślę, możesz mieć racje, że mogę złe wnioski wyciągać :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marzec 2023, 13:47:00 »
Czy po prostu tego nie robisz?

Nie nie robię tego.

Ale za to zrobiłem sobie kilka takich porównań

Literka R oznacz młynek ręczny cyfry na jakiej był ustawiony "cyferblat" w tym elektryku.
I tak dla kilku wartości, zawsze mogę otworzyć fotkę powiększyć i zobaczyć co tam nagryzmoliłem i jak wygląda taki a taki przemiał.

por1a.jpg

Papieru milimetrowego nie mam w domu.

Jka
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec 2023, 15:03:39 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline lullaby04

• Ekspres: Orea V3, April Dripper, Espro Bloom, Clever Dripper, Hario Switch, V60, Origiami, AeroPress, Stagg XF, Torch Mountain, MK Dripper, Nucleus Paragon, Melodrip
  • Młynek: Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marzec 2023, 12:45:04 »
Cześć! Mam Comandante i miałem Ode. Ode mieli o wiele mniej równo, a i lubi sobie narobić bałaganu. Po za tym ma słaby silnik i niektóre ziarna go zatykają - w takim wypadku jest spora szansa na potrzebę serwisu. Swój Ode zwróciłem, gdyż ten ową wadę miał fabrycznie pogłębioną, ale walka o zwrot nie była krótka.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marzec 2023, 20:54:32 »
a i lubi sobie narobić bałaganu.
Z tym po tych 3trzech tygodniach się nie zgodzę, ja wkoło i nie tylko ma bardzo czysto.

Po za tym ma słaby silnik i niektóre ziarna go zatykają

Tylko raz się zatkał chyba za drugim razem, od tamtej pory nie miało to miejsca, a mieliłem nim już różne ziarna.

i miałem Ode.

Może napisz którą wersie miałeś, to ułatwi ocenę.

Jka

Offline Yoda

• Ekspres: Drippery
  • Młynek: C40, Ode + SSP MP, Timemore Sculptor 078s
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Marzec 2023, 21:40:14 »

A to takie laickie pytanie z mojej strony. Czasem chciałabym odwzorować przepis 1:1 i jest np. 21klików na C40 - jak to "odwzorowujesz" na Fellow? Czy po prostu tego nie robisz? :D

Można by przeliczać na mikrony i może w taki sposób próbować?

Swój Ode zwróciłem, gdyż ten ową wadę miał fabrycznie pogłębioną, ale walka o zwrot nie była krótka.

A to ciekawe, bo ja swój reklamowałem i bez problemów. W moim przednia tarcza była niezdejmowalna

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marzec 2023, 06:36:32 »
Cześć! Mam Comandante i miałem Ode. Ode mieli o wiele mniej równo, a i lubi sobie narobić bałaganu.

Nie dawało mi spokoju to co pogrubiłem, na zadanie pytanie? jaki to był młynek nie dostałem odpowiedzi no to z ciekawości sprawdziłem robiąc sobie chwilę temu swoją codzienną poranną kawę jak to jest z tym bałaganem u mnie.

Wyszło tak jak na tych fotkach robionych zaraz po zmieleniu kawy i ? czy to jest bałagan.

P1020238.JPG

P1020240.JPG

P1020243.JPG

P1020245.JPG

Jka

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marzec 2023, 07:12:18 »
Patrzac na to co dzieje sie u mnie (wczesniejsza wersja), jest czysciutko.  [emoji106]
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marzec 2023, 08:21:58 »
jest czysciutko. 

Fajnie że tak to oceniłeś, dodam że jest to 40g kawy i nie psikanej wodą do tego młynka praktycznie tego nie stosuję.

Sumując warto było posłuchać podpowiedzi bardziej doświadczonych osób z tego forum i kupić tą wersie tego młynka: MŁYNEK Fellow Ode 2 Generacji chociażby na wspomniany bałagan.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi