Tak swoją drogą, jak dobrze pójdzie to niedługo będzie na Forum dostępna używana ECM Classika II, bardzo zadbana...
Mogę prosić o więcej szczegółów: wiek, cena, ewentualne dodatki ponad standardowe wyposażenie...
Jakie ewentualne przewagi ma Ecm Classica ll nad Bezzerą? Sądząc z opisów, to technicznie są bardzo podobne. Jedynie bojler - Classica 0,75 l, Bezzera 0,5 l., ale czy to istotna różnica?
Może przy okazji doprecyzuję moje preferencje:
- Lubię dobre espresso, ale koniecznie DOPPIO! Dlaczego? Bo pojedyncze, to dla mnie za mało, za krótko! Lubię delektować nim jak najdłużej 🙂 Dla mnie ważna jest też temperatura - pojedyncze espresso za szybko stygnie, a doppio jednak trochę dłużej pozostaje gorące.
- Codziennie rano pijemy przeważnie 2 kawy - tzn po jednej dla 2 osób, czasem tylko jedna. Potem w ciągu dnia sporadycznie 1 -2 kawy.
- "Różdżka" - spienianie mleka mnie nie interesuje, ale gorąca woda -tak - do podgrzania filiżanki. Jakoś intuicyjne nie dowierzam tacce podgrzewającej i myślę, że "różdżka" jest bardzo pomocna w dogrzaniu filiżanki.
- Możliwości regulacji parametrów: ciśnienia, temperatury i czasu ekstrakcji.
Tzn żebym w razie potrzeby mógł skorygować, ustawić.