Autor Wątek: Wybór drogi...  (Przeczytany 20085 razy)

Offline tomazo1974

• Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus
  • Młynek: Wega 5.8 Instant (alias Compak K3 Touch), Porlex Mini
Odp: Wybór drogi...
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Styczeń 2015, 11:59:37 »
Tak taśmowo jeszcze nie pracowałem ;), natomiast zrobienie jednego latte to przy moim ekspresie co najmniej 3-4 min. Przy większej ilości czas się zwiększy bo: mniejszy bojler, brak HXa itd.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Styczeń 2015, 13:07:48 »
I naprawdę to tyle trwa.
Jak się ma kawiarnię w domu ;) to tak. Przy normalnych domowych warunkach, i domowym ekspresie nie będzie tak różowo, a mało kto może sobie pozwolić na zaaranżowanie kuchni ze stanowiskiem godnym kawiarni (wszystko podpięte, wszystko pod ręką, wszystko na miejscu). Właśnie dlatego nie mam kolby w domu :evil:

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Styczeń 2015, 14:26:34 »
Właśnie dlatego nie mam kolby w domu

To TY taki strasznie smutny musisz być :-(

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 16 Styczeń 2015, 14:45:07 »
Ja też nie mam i żyje (ale z kolbą będę szczęśliwszy [?  ???])

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Styczeń 2015, 14:45:32 »
I naprawdę to tyle trwa.
(...)a mało kto może sobie pozwolić na zaaranżowanie kuchni ze stanowiskiem godnym kawiarni (wszystko podpięte, wszystko pod ręką, wszystko na miejscu). (...)
Nie wiedziałem, że posiadanie 47cm wolnego blatu z szufladami pod i szafką obok i gniazdkami na ścianie, lokuje mnie w procencie społeczeństwa. Już prędzej ten HX bym o to podejrzewał :).

Kawiarnie w domu to ma mój znajomy, który siedzi przed trzy-grupowym ekspresem gastronomicznym, dwoma młynkami i różne ziarna miesza. Mnie daleko. Jak coś wymyśli nowego to wszystkich odwiedzających "zmusza" do próbowania.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Styczeń 2015, 15:02:46 »
Czyli wszystko przed nami  :o

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Styczeń 2015, 15:38:48 »
To TY taki strasznie smutny musisz być :-(
Już opisywałem, jestem niezwykle rad z zamiany kolby na przelew (nie u mnie, ale tam też bywam i naparzam), nie trzeba już biegać po całej, całkiem sporej, kuchni, od ekspresu do kosza, od kosza do zlewu, od zlewu do ekspresu, a to z ciastkiem, a to z tacką, a to z dzbankiem, i tak w kółko 10 razy. Dziękuję, ale wolę nie.
Jeśli ciśnienie, to tylko z przyłączeniem wody i odpływem, z młynkiem obok, z szufladą na graty tuż pod, z lodówką na wyciągnięcie ręki, wtedy mogę naparzać i 8h non stop.
Na szczęście nie potrzebne mi to wszystko, mam gdzie spijać shoty.

Nie wiedziałem, że posiadanie 47cm wolnego blatu z szufladami pod i szafką obok i gniazdkami na ścianie, lokuje mnie w procencie społeczeństwa.
Moim zdaniem, w przeciętnej kuchni ciężko znaleźć taki kącik aby wszystko było pod ręką. Może się mylę, ale nie zawsze jest miejsce i przyzwolenie (co często jest ważniejsze) na takie zorganizowanie przestrzeni.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Styczeń 2015, 15:48:08 »
Cytat: KiT w Dzisiaj o 14:45:32
Nie wiedziałem, że posiadanie 47cm wolnego blatu z szufladami pod i szafką obok i gniazdkami na ścianie, lokuje mnie w procencie społeczeństwa.
Moim zdaniem, w przeciętnej kuchni ciężko znaleźć taki kącik aby wszystko było pod ręką. Może się mylę, ale nie zawsze jest miejsce i przyzwolenie (co często jest ważniejsze) na takie zorganizowanie przestrzeni.

Potwierdzam - na starych śmieciach maluszek AEG po użyciu lądował w szafce. Ale to było 5 lat temu i wtedy się lawaccę pijało :)
LMWDP #469

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Styczeń 2015, 16:31:17 »
Mam w takim razie przewagę w osobie żony architekta, która potrafiła tak zaprojektować kuchnię, że się z niczym nie lata. Nie tylko z kawą się nie lata. No ale u na nas każdy zna się na architekturze, komputerach, medycynie, to potem lata, traci dane i ma kłopoty ze zdrowiem :)

Przelew to ma w domku letniskowym, chociaż tam też cały czas kombinuje, jak wstawić kolbę i jak zrobić by ta kolba chciała pracować przez pół roku, a przed drugie pół grzecznie czekać. Ale jak nie mam ekspresu to na przelew nie narzekam. Chociaż jakbym miał ilość bałaganu porównywać  przy robieniu cappu z przelewu + spieniać to vs. ekspres to nie wiem czy uznałbym, że ekspres jest bardziej uciążliwy.

Szczerze mówiąc to osobiście mnie nie dziwi zniechęcenie do kolby będące rezultatem kupowania budżetowego sprzętu, który potem nie spełnia pokładanych w nim  nadziei.
Jakbym miał co chwilę coś regulować, odczekać, powtarzać to też bym wolał prostsze i powtarzalne metody.

Natomiast, jak zasygnalizowano na początku tego wątku ktoś może lubić taką zabawę lub nie. I to też jest ważny czynnik.

« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2015, 16:41:33 wysłana przez KiT »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Styczeń 2015, 17:19:09 »
Nie każdy ma okazje cokolwiek sobie zaprojektować, a co dopiero kuchnię pod siebie. Potem dopiero można się zastanawiać kto jest architektem, a kto tylko myśli, że to nic trudnego.

Dobry przelew spowodował, że mleko samo zniknęło. :szampan: Co oczywiście też jest sprawą indywidualną.

Offline sagafa

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Styczeń 2015, 00:21:51 »
a w JuKej oni też mają dobre oferty ...

@sagafa - widzę że trochę mało wiesz i masz trudny wybór. Poleciłbym ci wstępne oględziny i testy. A dopiero potem decyzję.
Ale gdzie takie oględziny i testy mogę zrobić?

A druga sprawa co wybrać ze strony?

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Styczeń 2015, 10:39:11 »
Pewnie już większość najważniejszych rzeczy została powiedziana, ale jako że nabyłem swoją pierwszą kolbę dwa tygodnie temu to mogę napisać kilka słów refleksji z mojej strony:

Przed zakupem ekspresu kawę piłem z DRIP'a albo automatu NIVONy u znajomych, po wypiciu kilku dobrych espresso na zagranicznych wyjazdach i przejrzeniu podobnych tematów na forum - kupiłem kolbę. ASCASO steel uno prof + i1 steel -> także w miarę podstawowy zestaw.

Z rzeczy, o których nie zdawałem sobie sprawy to:

1) ilość bałaganu, który powstaje podczas przygotowania kawy  :ups: -> da się zoptymalizować,
2) dopiero teraz polubiłem kawy mleczne -> trzeba było kupić HX?
3) wciąż napiłbym się dobrego DRIP'a -> kupiłem bezstopniowy młynek  :sciana:
4) O ile przy kawach mlecznych, jak na razie nie robi mi to dużej różnicy, to przy espresso ziarna robią kolosalną różnicę.

:brawa: Generalnie moja refleksja jest taka, że na ekspres z młynkiem wydałem +/- 3k co dla mnie było sporą kwotą (mam 23 lata i jestem studentem) ale mimo wszystko, żałuję, że nie kupiłem trochę lepszego sprzętu od razu.

Sam proces robienia kawy, spieniania mleka itd przy ogromnej ilości filmów w sieci jest do ogarnięcia w tydzień, robiąc 3 kawy dziennie. Efekty przerosły moje oczekiwania, lecz :patrz wyżej: nie przewidziałem kilku rzeczy, które teraz wpłynęły by na moją decyzję.

Pozdrawiam

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Styczeń 2015, 10:43:05 »
Sam proces robienia kawy, spieniania mleka itd przy ogromnej ilości filmów w sieci jest do ogarnięcia w tydzień, robiąc 3 kawy dziennie.

No dośc optymistyczna wersja ale oczywiście że się da. Choć mi zajeło trochę dłużej. Fajnie jak ktoś może Ci pokazać bo z filmików to raczej słabo to wychodzi.
Efekty przerosły moje oczekiwania

W którą stronę :-)
nie przewidziałem kilku rzeczy, które teraz wpłynęły by na moją decyzję.

Możesz rozwinąć?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Styczeń 2015, 10:51:44 »
2) dopiero teraz polubiłem kawy mleczne -> trzeba było kupić HX?
a) jeszcze możesz odlubić przy naprawdę dobrym espresso
b) mleczko można przygotowywać jednocześnie z parzeniem espresso - ale nie w ekspresie, tylko na kuchence :)

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Styczeń 2015, 10:53:55 »
No dośc optymistyczna wersja ale oczywiście że się da. Choć mi zajeło trochę dłużej. Fajnie jak ktoś może Ci pokazać bo z filmików to raczej słabo to wychodzi.
Wiadomo, że jeszcze długa droga przede mną, ale generalnie kawy już mi smakują, a to najważniejsze.

W którą stronę :-)
Po pierwsze, nie sądziłem, że kawa będzie tak bardzo lepsza niż z NIVONy, a kawy mleczne są przynajmniej na równi z tymi, które otrzymywałem w odwiedzanych kawiarniach.
Możesz rozwinąć?
Tu głównie mam na myśli jednak zakup HX zamiast jednobojlerowca, długo myślałem na NS Oscar'em ale z różnych powodów wybrałem ASCASO. Teraz wybrałbym Oscara albo innego HX'a.

Po drugie, tak jak powiedziałem, kupiłbym młynek ze stopniową regulacją. Uważałem, że po zakupie ekspresu DRIP odejdzie w niepamięć, jednak bardzo się myliłem ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi