Autor Wątek: Młynek odmierzający takie same porcje  (Przeczytany 3365 razy)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Młynek odmierzający takie same porcje
« dnia: 12 Marzec 2023, 08:33:58 »
Niestety moja EM Specialita nie odmierza równych "pocji" kawy w zadanym czasie. Np w 18 sekund jest rozstrzał od 14g do 16g. Prośba o polecenie młynka (najlepiej w  zbliżonym budżecie do EMS)do espresso, który zawsze będzie mielił równe porcje. Idealnie by było gdyby nie musiał używać wagi do zmielenia.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2023, 08:45:37 wysłana przez Pabloo »

Offline Matius22

Odp: Młynek odmierzający takie same porcje
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec 2023, 09:18:49 »
Niestety, ale każdy młynek który ma programowaną dozę czasowo będzie zachowywać się w taki sposób. Po prostu jeśli poprawisz mielenie na grubsze będzie krócej, a jeśli zmienisz na drobniejsze to będzie dłużej. Ilość kawy w hopperze pewnie też wpływa na to dodatkowo.

Jedynym rozwiązaniem jest taki młynek https://www.ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-delicio-zf64w---grind-by-weight-10227.html

Niestety kosztuje tyle co dwie speciality, ale @Janusz pewnie da dodatkową zniżkę.

Druga opcja to młynek typu sd i pojemniczki z wczesniej przygotowana i odmierzoną kawe, np jak masz ich 12 to sypiesz raz i ważysz, potem ponawiasz jak już wykorzystasz wszystkie dozy.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2023, 09:23:29 »
Niestety, ale każdy młynek który ma programowaną dozę czasowo będzie zachowywać się w taki sposób
No niekażdy, 2g rozbieżności to strasznie dużo, ale dużo droższy, moje mielenia:

"Pierwsze i drugie mielenie 20,1g, a dzisiaj trzecie 20,0g

Teraz to dopiero jestem w szoku! Jak "dogadałem" się z obecną kawką na Ceado 37s, to zrobiłem w sumie dziewięć przemiałów w ustwionym czasie 5,5s. Oto uzyskana waga w poszczególnych mieleniach:
1》20,1g
2》20,1g
3》20,0g
4》20,1g
5》20,0g
6》20,0g
7》20,0g
8》20,0g
9》20,0g"

Ciekawe jak się to ma w innych, tańszych Ceado.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2023, 09:26:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2023, 09:27:00 »
@GostRado Opisałem różne czynniki które będą wpływać na tą dozę - grubość mielenia u Ciebie pewnie też zmieni ten czas. Wydaje mi się, że autor chce mieć zawsze na danym czasie taką samą ilość gram, niezależnie czy kręci czy nie.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2023, 10:18:41 »
grubość mielenia u Ciebie pewnie też zmieni ten czas
To oczywiste, a bardziej precyzyjnie, jak zmienisz grubość mielenia, to przy tym samym czasie mielenia, będzie inna waga.
Wydaje mi się, że autor chce mieć zawsze na danym czasie taką samą ilość gram, niezależnie czy kręci czy nie
Tylko co mu to da, jak objętość mielonki w sitku będzie inna.
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2023, 11:07:58 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marzec 2023, 11:28:31 »
Ale kosztuje więcej niż nowy G-RISTO z wagą.
@Pabloo Z ceną dla Ciebie da się coś jeszcze zrobić. Jeśli będziesz zainteresowany to proszę o kontakt na priv.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2023, 13:11:53 »
Chyba nie do końca precyzyjnie się wypowiedziałem ;)
Jak już ustawię docelowy przemiał to chciałbym żeby aż do kolejnej zmiany, mieliło mi taka sama ilość w zadanym czasie +/- 0,1g

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marzec 2023, 13:39:11 »
Chyba nie do końca precyzyjnie się wypowiedziałem ;)
Jak już ustawię docelowy przemiał to chciałbym żeby aż do kolejnej zmiany, mieliło mi taka sama ilość w zadanym czasie +/- 0,1g

Tak myślałem: mój powyższy wpis odnośnie mojego e37s.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2023, 13:44:01 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marzec 2023, 06:33:17 »
Możliwe że Twój problem związany jest z retencją. Młynek chomikuje nierówną ilość kawy przy przemiałach.
Może G-micron Digital byłby dla Ciebie odpowiedni. Ma minimalna retencję i można go używać z hoperem oraz jako SD.

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marzec 2023, 15:39:11 »
Niestety, ale każdy młynek który ma programowaną dozę czasowo będzie zachowywać się w taki sposób
No niekażdy, 2g rozbieżności to strasznie dużo, ale dużo droższy, moje mielenia:

"Pierwsze i drugie mielenie 20,1g, a dzisiaj trzecie 20,0g

Teraz to dopiero jestem w szoku! Jak "dogadałem" się z obecną kawką na Ceado 37s, to zrobiłem w sumie dziewięć przemiałów w ustwionym czasie 5,5s. Oto uzyskana waga w poszczególnych mieleniach:
1》20,1g
2》20,1g
3》20,0g
4》20,1g
5》20,0g
6》20,0g
7》20,0g
8》20,0g
9》20,0g"

Ciekawe jak się to ma w innych, tańszych Ceado.

Robiłeś może porównanie gramów miedzy ostatnim mieleniem jednego dnia i pierwszym drugiego?
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marzec 2023, 16:59:50 »
Nie ma różnicy większej niż 0,2g, a niekiedy równo 0,0g. Może jest związek z tym, że miele większe dozy, potrójne espresso. Jednak po południu miele do Elektry podwójną dozę, w okolicach 16g i jest tak samo na tym sam nastawie żaren.
》tertium non datur《

Offline adiki

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marzec 2023, 17:21:58 »
Co ile dosypujesz ziarna do hoppera? Masz go raczej pełnego?

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marzec 2023, 17:39:27 »
Co ile dosypujesz ziarna do hoppera? Masz go raczej pełnego?
Jeśli zejdzie tak 1/5<>1/4 i dosypuję do pełna.
》tertium non datur《

Offline adiki

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marzec 2023, 17:50:57 »
Muszę tak spróbować. Ja trzymam tak połowę wysokości hoppera u siebie i dosypuje jak zejdzie do 1/4 wysokości. Czasami kolejnego dnia jest różnica w połowie grama. Ktoś tutaj na forum kiedyś powiedział o wietrzejącej kawie w hoperze wiec trzymałem mniej może lepsze wyniki jak będzie będzie zasypany do końca. 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi