Autor Wątek: Co kupić? Siemens EQ6 plus S 700 vs Nivona 821 - dylematy do 3500 zł  (Przeczytany 16827 razy)

Offline michalsiak

• Ekspres: Siemens EQ7 plus
Cześć
Jestem użytkownikiem Siemensa EQ7 plus od 11 lat. Służył dzielnie choć na gwarancji jeszcze parę rzeczy wymieniono. Ja osobiście po prawie 30 tys. kaw zakupiłem nowy blok zaparzający ale ostatnio zepsuł się młynek i podobno multizawór (cokolwiek to jest) podcieka - powstał pomysł na nowy ekspres.

Naturalnie na początku wybrałem wspomnianego w tytule Siemensa ale wyszukałem tę stronkę i się naczytałem :-)
Co byście wybrali? Może jakieś plusy, minusy.
Dla moich dzieci ważne jest żeby można było podgrzać mleko (bez spieniania) ale to chyba ma każdy ekspress.
Co byście wybrali?

Acha - na korzyść Nivony tak na pierwszy rzut oka przemawia stalowy młynek.
A jak z awaryjnością ?

Pozdrawiam i dzięki za opinie  :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Co kupić? Siemens EQ6 plus S 700 vs Nivona 821 - dylematy do 3500 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Luty 2023, 13:48:13 »
Co byście wybrali?
Jakby mi zależało na jakości kawy, to Nivonę, bo:
na korzyść Nivony przemawia stalowy młynek.
》tertium non datur《

Offline sergio Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress + Fellow Prismo, Chemex, Tygielek, Nivona 791
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Luty 2023, 15:03:27 »
Też uważam, że Nivona będzie dobrym wyborem. Tylko dlaczego chcesz starszy model 821? Nie lepiej coś nowszych z serii 79x, np. 791 (w dobrej cenie), 795, 799?

Offline michalsiak

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Luty 2023, 16:41:31 »
Dzięki za opinie  :)
Też uważam, że Nivona będzie dobrym wyborem. Tylko dlaczego chcesz starszy model 821? Nie lepiej coś nowszych z serii 79x, np. 791 (w dobrej cenie), 795, 799?

nie doczytałem że seria 8.. jest starsza :-)
Który z serii 79... warto wziąć? Najwyższy z serii 799?

Pozdrawiam
michalsiak

Offline kathumax

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Luty 2023, 19:14:16 »
Acha - na korzyść Nivony tak na pierwszy rzut oka przemawia stalowy młynek.
To akurat minus, ceramiczne są lepsze, poczytaj dokładnie forum, bo juz było wyjasniane kilka razy dlaczego i nie ma sensu tego po raz kolejny udawadniać. Wystzrczy przeczytac, zrozumieć i nie słuchać głupot.

A co do ekspresów - Nivona, Melitta, Siemens - bez większej różnicy co wybierzesz, każdy w tym przedziale cenowym robi dobrą kawę.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2023, 19:17:15 wysłana przez kathumax »
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Luty 2023, 20:06:10 »
Wystarczy przeczytać, zrozumieć i nie słuchać Twoich kathumax głupot:

"Ceramiczne żarna w młynku do kawy najpierw miażdżą ziarna, a następnie je mielą. Z tego względu zmielona kawa będzie zawierała także dodatkowy pył, co wpływa na gorzki smak naparu. Każdy kto chociaż raz w szkole patrzył przez mikroskop na układ roślinnych komórek, to ma w pamięci strukturę, budowę nieco przypominającą plaster miodu. Doskonałej jakości młynek, mieląc ziarna powoduje, że rozpadają się one na drobiny, które zachowują kształt komórki. W ten sposób drobiny – gdy je ścisnąć – naturalnie układają się w strukturę dopasowanych do siebie „cegiełek”. To zapewnia równomierny przepływ wody i idealnie zaparzoną kawę. Żarna ceramiczne nigdy nie pozwolą na uzyskanie tego typu precyzji, dlatego żarna stalowe stosowane są w większości ekspresów Jura i zapewniają tak fenomenalny smak kawy. Jeśli zaś chodzi o ekspresy automatyczne Jura do biur (np. Jura Giga X3 lub Jura GIGA X3c), gdzie często przygotowuje się kawę za kawą, to właśnie z tego powodu posiadają one żarna ceramiczne, bo mniej się nagrzewają."

Na zdjęciu po lewej masz strukturę cząsteczek po zmieleniu żarnami ceramicznymi a po prawej stalowymi:
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2023, 20:48:33 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline michalsiak

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Luty 2023, 22:11:31 »
ale macie wkrętkę w kawę  :taktak: - podziwiam i szanuję  [emoji106] [emoji106]
powiedzcie jeszcze czy w ekspresach Nivona można podgrzać mleko bez spieniania?
Jeżeli tej funkcji nie będzie to młodsza część rodziny się zapłacze  :ogien:

Offline sergio Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress + Fellow Prismo, Chemex, Tygielek, Nivona 791
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Luty 2023, 23:13:15 »
nie doczytałem że seria 8.. jest starsza :-)
Który z serii 79... warto wziąć? Najwyższy z serii 799?

Problem w tym, że nie do końca wiadomo czy czymś jeszcze różnią się poza kolorem obudowy. Gdzieś wyczytałem, że 795-799 mają lepszy system odprowadzania wilgoci. Sam kupiłem jednak najtańszy 791 i na razie wszystko gra.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Luty 2023, 08:34:27 »
@michalsiak Zmartwię Cie: to miejsce nie jest odpowiednie, aby uzyskać poradę odnośnie automatów, ponieważ 99% osób to użytkownicy kolby.
Wśród pozostałych znajdziesz fanów siemensa czy Nivony jak i wrogów.
Najlepiej uderzaj do sprawdzonych sklepów jak Konesso.
Odnośnie młynka @GostRado już wszystko napisał, zgadzam się z nim i na bank zaraz zaczną go tłuc

Jezu kolczasty co Ty chłopie wciagasz, że mleko chcesz w automacie podgrzewać bez spieniania?
Skoro masz dzieci to na pewno jest w domu mikrofala, ja tam podgrzewam.

Odnośnie automatu: określ najpierw jakie kawy pijecie i czy potrzebujesz tryliona wodotrysków w automacie oraz 40 rodzajów napojów.
Nivona to dobry sprzęt.
Ja przez prawie 20 lat miałem Saeco modele i od 2 lat przerzuciłem się na Delonghi z powodu upierdliwej konserwacji w saeco/Siemens.

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2023, 10:46:21 »
Odnośnie młynka @GostRado już wszystko napisał, zgadzam się z nim i na bank zaraz zaczną go tłuc
Na szczęście tylko jeden jest taki  :hihihi:
》tertium non datur《

Offline kathumax

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Luty 2023, 21:04:58 »
O, widzę, że po raz kolejny pojawiają się bzdury o wyższości młynków stalowych, próbujcie dalej, może ktoś się na to nabierze (oby nie).
Jedyny powód stosowania stalowych, to niższe koszty produkcji, reszta to marketing. Dlatego najdroższe eksresy (tak, te Jury też) mają już ceramiczne.
Zreszta, jak ktoś ma pojęcie o ekspresach i o młynkach to już to wie.

Wie też, że w ekspresach domowych nie ma to większego znaczenia i w ogóle na to nie patrzy - a wybiera po prostu ekspres, który mu pasuje.
Miele, Nivona, Melitta, Siemens - przy ekspresach za 3-4 tysiące wszystkie będa ok, kawa też bedzie ok.
Unikać "dziwnych marek", ekspresów z karafką i wymagających smarowania (niepotrzebna dodatkowa zabawa) czy bez wyjmowanego zaparzacza (ze względu na możliwość wymycia).
Informacja kontekstowa od moderatora:
Kathuamax nie przedstawił nigdy dowodów na wyższość ceramicznych żaren względem stalowych, w popularnych urządzeniach automatycznych do zaparzania kawy. Jest to jego prywatna opinia.

Offline nike21 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3
  • Młynek: Ceado E37J
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Luty 2023, 22:07:59 »
@kathumax a weź proszę mi wytłumacz dlaczego prawie we wszystkich ekspresach automatycznych gdzie w jednej obudowie jest ekspres z młynkiem i w przedziale cenowym od 0 zł do 10000 zł są żarna ceramiczne, a w osobnych młynkach i tylko młynkach w cenie od 0 do 20000 zł sa żarna stalowe? Niższe koszta produkcji żaren stalowych to powód stosowania ich w bardzo drogich młynkach a droższe w produkcji żarna ceramiczne stosowane są w tanich jak barszcz automatach? Chyba sam nie wiesz co piszesz albo myślisz o czymś innym niż piszesz...

Nawet tutaj w automacie za 10k PLN jest informacja o lepszych żarnach - stalowych https://www.youtube.com/watch?v=QSXbaHgebKo#t=31m48s
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2023, 22:10:42 wysłana przez nike21 »

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Luty 2023, 10:51:03 »
O, widzę, że po raz kolejny pojawiają się bzdury o wyższości młynków stalowych, próbujcie dalej, może ktoś się na to nabierze (oby nie).
Jedyny powód stosowania stalowych, to niższe koszty produkcji, reszta to marketing. Dlatego najdroższe eksresy (tak, te Jury też) mają już ceramiczne.
Zreszta, jak ktoś ma pojęcie o ekspresach i o młynkach to już to wie.
Prawie 10.000 członków, "młodych i starych" na WoK-u i NIKT, powtarzam NIKT, nie poparł Twoich dywagacji, delikatnie ujmując, o wyższości żaren ceramicznych nad stalowymi. Wynika z tego, że na forum nikomu krzywdy nie zrobiłeś swoim bajdurzeniem, a że w ten sposób doradzasz swojej rodzinie czy znajomym, to już Twój i ich problem. Żyj w swojej błogiej nieświadomości.
》tertium non datur《

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Luty 2023, 11:17:45 »
powiedzcie jeszcze czy w ekspresach Nivona można podgrzać mleko bez spieniania?
W przepisach na kawy mleczne oraz w samym mleku jest możliwość określenia ilości piany i ilości mleka. Na pewno słychać inny charakter "spieniania" w zależności czy nalewa "mleko" czy "pianę". Tak na moje oko to to "mleko" troszkę się spienia, nie jest super płaskie. Ale może dzieciom podejdzie. Mój syn np. woli jednak to spienione ;)

Offline michalsiak

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Luty 2023, 22:35:12 »
Dzięki Wam wszystkim - dużo się dowiedziałem.
Wybrałem ostatecznie Siemensa :-)

Pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi