Autor Wątek: Nivona 821 - problem nadmiarowej wody  (Przeczytany 11611 razy)

Offline Mozi

• Ekspres: Nivona 821
Nivona 821 - problem nadmiarowej wody
« dnia: 15 Luty 2023, 17:38:53 »
Witam!

Cześć.

Chciałbym się zapytać doświadczonych osób odnośnie pewnego problemu z ekspresem.
Od początku kupna ekspresu (sierpień 2022 - Konesso) mam dziwne wrażenie, że ekspres produkuje dużą ilość wody do tacki ociekowej. Każde uruchomienie (wstępne płukanie), każde jego wyłączenie (końcowe płukanie) każde zrobienie kawy, mleka czy płukanie generuje dość duże ilości wody do tacki ociekowej - oczywistym jest że podrzucam pojemniczek na tackę aby zbierać czyszczoną wodę. Czy to normalne zachowanie ekspresu Nivona? Porównując wśród znajomych, którzy mają inne ekspresy aż takiego problemu nie ma. Przykład (dołączone zdjęcie) po zrobieniu kawy 200ml kawa czarna około 20-25ml (część wody mi uciekła) ląduje w tacy ociekowej. Ponadto ciastko kawowe ma bardziej konsystencję papki aniżeli typowego ciastka. Tackę ociekową generalnie wylewam po około 6-8 kawach (pojemnik na fusy potrafi zmieścić więcej). Czy to aby normalne?

Nie wiem czy dokładnie opisuje problem ale wydaje mi się, że to dość duże ilości wody, które ekspres magicznie wypycha (pomijam już fakt ciągłego napełniania pojemnika na wodę).
Ekspres czyszczony na bieżąco.
Problem mam wrażenie, że z biegiem czasu się nasila.

Przy próbie kontaktu z serwisem nie dostałem żadnej odpowiedzi a prosili jedynie aby wysłać ekspres na serwis. Nie to, że się wzbraniam ale boję się, że trochę przesadzam.
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2023, 17:44:34 wysłana przez Fux »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Nivona 821 - problem nadmiarowej wody
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2023, 18:01:08 »
Ponadto ciastko kawowe ma bardziej konsystencję papki aniżeli typowego ciastka.
Przestaw ustawienie młynka na drobniejsze mielenie.

po zrobieniu kawy 200ml kawa czarna około 20-25ml
Upewniam się: robisz 20-25ml kawy i dolewasz 180ml wody, czy woda leje się przez zużyte ciastko?
》tertium non datur《

Offline Mozi

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2023, 18:11:18 »
Upewniam się: robisz 20-25ml kawy i dolewasz 180ml wody, czy woda leje się przez zużyte ciastko?
Przepraszam jeśli nie wyjaśniłem dobrze

Przepis gotowy z ekspresu Nivona 821:
Kawa: 200ml
Ciężko mi powiedzieć ale wydaje mi się, że cała woda leci przez ciastko. Nie jest to coś w stylu americano, że dolewa gorącej wody.

Problem jest taki, że czy zrobię espresso, americano, czy z przepisów inną kawę zawsze około 5-15% wartości ląduje w tacy ociekowej. Czy to normalne?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Luty 2023, 20:06:04 »
Przepis gotowy z ekspresu Nivona 821:
Kawa: 200ml
Ciężko mi powiedzieć ale wydaje mi się, że cała woda leci przez ciastko. Nie jest to coś w stylu americano, że dolewa gorącej wody.
Ɓędzie smaczniejsza kawa, jak wodę dolejesz, a tak wypłukujesz zużyte fusy.

Problem jest taki, że czy zrobię espresso, americano, czy z przepisów inną kawę zawsze około 5-15% wartości ląduje w tacy ociekowej. Czy to normalne?
Ekspres robi cykl płukana  czystą wodą czy te 5-15% kawy?
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2023, 20:08:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Mozi

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Luty 2023, 20:52:35 »
Ekspres robi cykl płukana  czystą wodą czy te 5-15% kawy?

Po każdej zrobionej kawie mam wrażenie jakby część lądowała w tacy (załącznik z dziwnym płynem w butelce). To taka brązowo-czarna maź, z mętnymi resztkami na dnie.
Natomiast przy uruchomieniu ekspres (jak również przy wyłączeniu) przepłukuje cały obieg ale wówczas mimo podstawienia pojemnika pod dyszę i tak również część ląduje w tacy ociekowej. Zastanawiam się czy po zrobieniu nawet jednej kawy w Nivonie ktoś zauważa coś podobnego u siebie?

Offline jechanek

• Młynek: MYM54
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2023, 21:52:34 »
Tak. to normalne. Mam model 791 i jest taka sama sytuacja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Luty 2023, 04:58:09 »
Aha, może to jest zwykłe płukanie po ekstrakcji.  Jak nikt się nie odezwie, to zadzwoń do serwisu.
》tertium non datur《

Offline sergio Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress + Fellow Prismo, Chemex, Tygielek, Nivona 791
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Luty 2023, 14:59:16 »
Tak. to normalne. Mam model 791 i jest taka sama sytuacja

Potwierdzam, też użytkuję Nivonę 791 od 2 miesięcy. Generalnie płukanie systemu po każdym włączeniu i wyłączeniu ekspresu. Co jakiś czas ekspres prosi też o czyszczenie lub odkamienienie systemu. W sumie dużo przelewania wody, więc wydaje się, że „ten typ tak ma” i w sumie dobrze, że dba o czystość.

Offline Seo

• Ekspres: AP, Bialetti 4tz, V60, Melitta Passione OT, Arrarex Caravel
  • Młynek: Mazzer Luigi Spa Electronic, JX Pro, Xeoleo50
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Luty 2023, 15:22:46 »
Co prawda mam Melitte  Latticie, ale wychodzi ma na to , że to są siostrzane modele, opcja płukania przed zrobieniem kawy oraz przed wyłączeniem ekspresu można dowolnie włączać i wyłączać, ale tak jak przedmówcy piszą dla higieny mam włączone wszystkie przepłukiwania. Faktycznie nawet jak podstawiam naczynie pod dyszę kawy to przypuszczam, że przepłukując blok zaparzający, część wody idzie do tacki ociekowej, która jest praktycznie pod całym ekspresem. Woda jest zabarwiona na brązowo, wiec płukanie spełnia swoją role.

Offline Mozi

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Luty 2023, 16:33:37 »
Potwierdzam, też użytkuję Nivonę 791 od 2 miesięcy. Generalnie płukanie systemu po każdym włączeniu i wyłączeniu ekspresu. Co jakiś czas ekspres prosi też o czyszczenie lub odkamienienie systemu. W sumie dużo przelewania wody, więc wydaje się, że „ten typ tak ma” i w sumie dobrze, że dba o czystość.

Co prawda mam Melitte  Latticie, ale wychodzi ma na to , że to są siostrzane modele, opcja płukania przed zrobieniem kawy oraz przed wyłączeniem ekspresu można dowolnie włączać i wyłączać, ale tak jak przedmówcy piszą dla higieny mam włączone wszystkie przepłukiwania. Faktycznie nawet jak podstawiam naczynie pod dyszę kawy to przypuszczam, że przepłukując blok zaparzający, część wody idzie do tacki ociekowej, która jest praktycznie pod całym ekspresem. Woda jest zabarwiona na brązowo, wiec płukanie spełnia swoją role.

Możliwe, że dziwnie porównywałem z innym markami ekspresów, w których to zjawisko aż tak nie występuję.
Dzięki wielkie za pomoc.

Ponadto faktycznie po zmianie ustawień młynka "ciastko kawowe" jakby bardziej suche.

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Luty 2023, 20:56:15 »
Ponadto faktycznie po zmianie ustawień młynka "ciastko kawowe" jakby bardziej suche.
Zobacz, jak Ci będzie kawa smakować na ustawieniu jeszcze bardziej drobniejszym (przestawiamy podczas pracy młynka), aby wydłużyć czas ekstrakcji: minimum 20 - 35s od włączenia pompy.
Ciastko w automacie może być i takie:
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2023, 21:03:58 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Mozi

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Luty 2023, 21:17:31 »

Zobacz, jak Ci będzie kawa smakować na ustawieniu jeszcze bardziej drobniejszym (przestawiamy podczas pracy młynka), aby wydłużyć czas ekstrakcji: minimum 20 - 35s od włączenia pompy.

Już jest najniżej - niżej się nie da. Ekstrakcja w tym momencie około 27s. W życiu nie uda mi się tak złapać ciastka bo jest turbo kruche. Ale zauważyłem, że dwa pierwsze jakby bardziej wilgotne są dopiero każde kolejne wygląda bardziej jak to pokazane przez Ciebie.

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Luty 2023, 07:26:57 »
Ekstrakcja w tym momencie około 27s.
Bardzo dobry wynik i pozostaje dobrać ziarna, które Tobie będę najbardziej smakować. Jeśli jeszcze takowych nie znalazłeś, to zwrócić uwagę na to, że w tym ekspresie siedzą stożki, które podbijają kwasowość naparu.
》tertium non datur《

Offline Mozi

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Luty 2023, 10:00:54 »
że w tym ekspresie siedzą stożki, które podbijają kwasowość naparu

Z ciekawości bo nie wiem czy przenosić wątek do działu kawa:
Czy pod konkretne ekspresy automatyczne w sensie marki i modele są bardziej polecane kawy?
Przerobiłem już sporo kaw z blue orca, marki konesso, etno.

Ponadto, czy jest gdzieś dostępna informacja odnośnie Nivona 821:
1) ile g kawy podaje ekspres w przypadku ustawień na "1" a ile np. na "5"? w tym ekspresie ustawienie to odzwierciedla na wyświetlaczu ilość ziarenek.
2) Temperatura wody/kawy - jak wyżej jest ustawienie bardzo wysoka, wysoka, ale czy jest możliwość sprawdzenia poza termometrem ile to stopni Celsjusza według eskpresu?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi