Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 83995 razy)

Offline ChrisPL Mężczyzna

• Ekspres: Vibiemme Domobar, Cafelat Robot, V60, AP, Melitta AromaSignature DeLuxe
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic A, Bezzera BB005TM, C40, Aergrind, Astoria Super Jolly
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #571 dnia: 24 Sierpień 2024, 15:33:09 »
Ok, dzięki za odpowiedź. Niestety z tego co widzę, to chyba w polskich sklepach zapasy VST 20g skończyły się. Tak więc chyba zamówię na początek wersję przeznaczoną do 22g.
Ja kupiłem tutaj:
https://shop.mokaconsorten.com/VST-Profi-Praezisions-Sieb-E61-20-gr-ohne-Seitenrand-H-26-mm
Sitko z przesyłką kosztowało 38,05 EUR

VST Profi Präzisions Sieb | E61 | 20 gr ohne Seitenrand | H 26 mm (Sieb_VST_ridgeless_20_gr)
Anzahl: 1   33,20 EUR   
DHL Warenpost EU Zone 1   Anzahl: 1   4,85 EUR   
inkl. 23% USt.:   7,12 EUR
Gesamtsumme:   38,05 EUR

Offline Girion

• Ekspres: LM Linea Micra White, Fellow Aiden
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita Ivory, DF64V Dark Grey, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #572 dnia: 24 Sierpień 2024, 21:38:26 »
Dzięki za polecajki, zamówiłem z tej niemieckiej strony. :)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #573 dnia: 25 Sierpień 2024, 15:06:20 »
Gratuluję zakupu [emoji106]
Co do sitek, używam standardowego LM i VST 18g nie czuję różnicy.
Wszak oba sitka wyprodukowane przez VST  [emoji14]
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Girion

« Odpowiedź #574 dnia: 26 Sierpień 2024, 08:17:33 »
Dzięki. :)

Ja póki co do sitka dedykowanego na 14g dołączonego do zestawu daję ~15g kawy i w moim odczuciu efekty są bardzo dobre. Wczoraj "dogadałem się" już w końcu z Micrą w temacie spieniania mleka, bo oczywiście na początku moc mnie nieco przytłoczyła, a teraz wszystko wychodzi super. :) Z minusów - wkurza mnie trochę brak timera, aplikacja nie zawsze pokazuje mi czasy. Być może zależy to od połączenia WiFi, które czasem ekspres też lubi zgubić, ale może to kwestia zasięgu mojej sieci bezprzewodowej. Jednak ogólnie jestem mega zadowolony z zakupu i efektów przygotowywania kawy. :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #575 dnia: 26 Sierpień 2024, 08:21:40 »
minusów - wkurza mnie trochę brak timera
Przyzwyczaisz się. Ja kładę telefon z lewej strony Mikry, na tacce opiekowej Classiki i włączam stoper.
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #576 dnia: 26 Sierpień 2024, 09:12:36 »
wkurza mnie trochę brak timera
Acaia Lunar i masz i wagę i timmer. Drogo, ale jest jeszcze Felicita Arc, chyba jeszcze coś z Timemore.

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #577 dnia: 26 Sierpień 2024, 09:39:36 »
MyWeigh waga z timerem. Może niezbyt ładna, ale tania i niezawodna.  Już prawie 2 lata ją mam.

Offline Girion

« Odpowiedź #578 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:36:28 »
Będę musiał pomyśleć, póki co patent ze stoperem z telefonu sprawdza się całkiem nieźle. :)

Docelowo Acaia Lunar byłaby super, ale pewnie będę celować w coś tańszego. Przeglądając różne wagi jeszcze zwróciłem uwagę na Timemore Mini Espresso, za ~329 zł wygląda całkiem ciekawie.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #579 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:43:22 »
Będę musiał pomyśleć, póki co patent ze stoperem z telefonu sprawdza się całkiem nieźle.
Ja mam zawsze dylemat, czy najpierw uruchomić wajchę Mikry, czy włączyć stoper w telefonie 😉 A na poważnie, to nie jest istotny problem.
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #580 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:53:32 »
Nie wiem jak w innych wagach, ale w Lunar czy ARC jest tak, że stawiasz filiżankę na wagę, taruje i załącza stoper, wtedy włączasz pompę. Ja się przyzwyczaiłem i robię to intuicyjnie, plus taki, że w tym samym momencie mam dwie zmienne pod kontrolą, ratio i czas.

« Odpowiedź #581 dnia: 26 Sierpień 2024, 15:57:27 »
Nie wiem jak w innych wagach, ale w Lunar czy ARC jest tak, że stawiasz filiżankę na wagę, taruje i załącza stoper, wtedy włączasz pompę
Idealnie.
》tertium non datur《

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #582 dnia: 27 Sierpień 2024, 01:49:18 »
Felicita Arc

Używam od kilku miesięcy wagę Felicita Arc, polecam. :ok:
Dobra cena, bardzo dobra jakość, dodatkowo aplikacja.
Kupiłem w coffeeLove.

kawka
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Girion

« Odpowiedź #583 dnia: 27 Sierpień 2024, 19:48:02 »
Dzięki wszystkim za opinie o wagach. :)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #584 dnia: 30 Sierpień 2024, 22:07:31 »
No mi dzisiaj pierwszy raz poszła woda pomiędzy kolbą a uszczelką. Dopiąłem jak zawsze - przynajmniej mi się tak wydawało - ale może jakoś opór na ciastku miałem większy - nowe ziarna były grane.
Czytałem o tym z relacji użytkowników Micry i się zastanawiałem, skąd im się to dzieje, bo w żadnym ekspresie nigdy tego nie doświadczyłem. A tu proszę - NIESPODZIANKA ;) Drugi shot już poszedł bez takich sensacji.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi