Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 83947 razy)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #555 dnia: 19 Sierpień 2024, 15:46:03 »
Dziękuję wszystkim za odzew :) Generalnie już się "doktoryzowałem" z budowy Micry i tam generalnie grupa jest połączona z bojlerem kawowym i ten cały blok wchodzi potem 4 śrubami prostopadle w tą piękna wypolerowana płytę z manometrami ;) nie dopatrzyłem się aby z drugiej strony płyty były łapane nakrętkami. Dziwnie to wygląda konstrukcyjnie i dla mnie wręcz zaskakująco ;) chyba zamierzam użytkować na ten moment i się nie przejmować - jest gwarancja ;) . Jak zapinam normalnie to nie chrupie/obciera.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #556 dnia: 19 Sierpień 2024, 18:13:50 »
Tu widoczny podobny problem, ale w Mini. Pewnie kwestia dociągnięcia podobnych śrub w Mikrze.

Offline waaldii

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #557 dnia: 19 Sierpień 2024, 19:56:04 »
Dzień dobry.
Czy ktoś się orientuje czy portafilter z podwójną wylewką od Mini będzie pasował do Micry?

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #558 dnia: 19 Sierpień 2024, 20:40:40 »
@kafcio - zapewne masz rację. Na części sztuk może być zbyt mało coś dokręcone. W Micra to mocowanie wygląda inaczej i musiałbyś wejść do komory pod pogrzewaczem filiżanek. Wzglednie od frontu gdzie są 4 śruby skręcające obejmę całej grupy, które potem wchodzą właśnie w płytę polerowana do komory pod pogrzewaczem filiżanek 😉

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #559 dnia: 19 Sierpień 2024, 21:18:29 »
Pewnie kwestia dociągnięcia podobnych śrub w Mikrze.

Uuuu. Gruby luz ale i odwaga w dociąganiu spora.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MarVald

« Odpowiedź #560 dnia: 19 Sierpień 2024, 22:41:53 »
Uuuu. Gruby luz ale i odwaga w dociąganiu spora
No dokładnie :) Oglądałem to trochę z zapartym tchem na zasadzie, czy czegoś nie urwie/zerwie ;) coś czuję, że jegomość za duże przyłożył siły :) pewnie w manualu serwisowym zdecydowanie mniejsze wartości do ustawienia na kluczu dynamometrycznym ;)

Offline Girion

• Ekspres: LM Linea Micra White, Fellow Aiden
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita Ivory, DF64V Dark Grey, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #561 dnia: 23 Sierpień 2024, 14:00:56 »
W dniu dzisiejszym także dołączyłem do Klubu Microwiczów. ;) Pierwsze szoty za mną, a kolejne dni to będzie dalsze odkrywanie Micry. :) W razie pytań pozwolę sobie pisać w tym wątku. :) Pozdrawiam!

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #562 dnia: 23 Sierpień 2024, 18:02:46 »
W dniu dzisiejszym

Wystarczy napisać-dzisiaj.
😉

Gratki, niech służy.

Sitko kup inne, 22g.

Był gdzieś wątek o tym albo nawet mowa w tym.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #563 dnia: 23 Sierpień 2024, 19:16:13 »
dołączyłem do Klubu Microwiczów
Gratulacje. Za Fuxem, 20g VST też fajnie, sprawdza się.
》tertium non datur《

Offline Girion

« Odpowiedź #564 dnia: 23 Sierpień 2024, 22:46:16 »
Chwila wypakowania i instalacji sprzętu była tak podniosła, że nie zdecydowałem się na formę „dzisiaj”. ;)

Dzięki za miłe słowa. :)

Sitko będę musiał zamówić, przyzwyczaiłem się do dozy w okolicach 18g i przy tej wartości chciałbym pozostać. Z tego co zdążyłem wyczytać, polecacie sitka w teorii przeznaczone do większej dozy, czyli wnioskuję, że  VST 20g powinno się nadać do moich potrzeb?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #565 dnia: 23 Sierpień 2024, 23:06:07 »
Tak będzie.  Z powodu wystającego łba śrubki mocującej prysznic przy ciemniejszym wypale ziarna doza może być nie większa niż 18g.
》tertium non datur《

Offline Girion

« Odpowiedź #566 dnia: 24 Sierpień 2024, 08:21:19 »
Ok, dzięki za odpowiedź. Niestety z tego co widzę, to chyba w polskich sklepach zapasy VST 20g skończyły się. Tak więc chyba zamówię na początek wersję przeznaczoną do 22g.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #567 dnia: 24 Sierpień 2024, 08:28:29 »
Niestety z tego co widzę, to chyba w polskich sklepach zapasy VST 20g skończyły się.
A czemu nie skorzystać z tego sklepu.
Mnie 3trzy różne sitka zamawiane w różnym czasie przysłali bardzo szybko.

https://www.refraktometr.eu/vst-20-rl-precyzyjny-filtr-ze-stali-nierdzewnej-do-espresso-vst-20-gram-gladki-bez-wypustki-z-boku

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #568 dnia: 24 Sierpień 2024, 08:32:20 »
Też u nich zamawiałam - nigdzie nie było VST 25g ridgeless. Żadnych problemów.
》tertium non datur《

Offline Girion

« Odpowiedź #569 dnia: 24 Sierpień 2024, 10:07:50 »
Ok, dzięki za info. :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi