Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84124 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #255 dnia: 23 Październik 2023, 23:59:06 »
Na Home Barista jest opisana fajna i podobno prosta do zrobienia (nie jestem techniczny, więc trudno mi ocenić) i co ważne - bezinwazyjna. Chodzi o kontrolę przepływu i ciśnienia za pomocą pokrętła gorącej wody.
Tu jest opis wraz z filmikiem: https://www.home-barista.com/repairs/la-marzocco-linea-micra-mk-manual-knob-t87973.html
Nie wiem co dla Ciebie znaczy bezinwazyjna, jak dla mnie to jest tam sporo przeróbek i tracisz wylewkę do gorącej wody plus gwarancję, plus  jak sam autor przyznaje nie jest to perfekcyjne i jeszcze musi popracować nad udoskonaleniami, moim zdaniem zupełnie nie warte zachodu i ryzyka.🤔
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2023, 00:03:21 wysłana przez Artisz »

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #256 dnia: 24 Październik 2023, 07:37:35 »
Bezinwazyjna - powtarzam za autorem - tzn nic nie wiercę w obudowie. Ale faktycznie nie pomyślałem, że tracę i gorącą wodę i gwarancję - to nie ma sensu.

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #257 dnia: 26 Październik 2023, 21:14:05 »
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Linea Micra. :) Na razie testuję więc póki co nie mam jeszcze wyrobionej do końca opinii. Na początek chciałbym więc tylko zapytać. Czy ktoś wie ilu nas jest? Znaczy się szczęśliwych posiadaczy LMLM?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #258 dnia: 26 Październik 2023, 21:31:29 »
Kilku.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #259 dnia: 26 Październik 2023, 21:32:36 »
Wiesz, że też o tym przed chwilą myślałem. Jak kupowaliśmy pięcioro na początku, to dwóch już kupiło, a ostatnio z pięciu. Nie pamiętam, ilu w międzyczasie.  Fux więcej, prawdopodobnie zbliżamy się do 15 albo i więcej. W każdym razie, to jest najpopularniejsza kolba z tych powyżej 10k na WoK-u.
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2023, 21:55:57 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #260 dnia: 04 Listopad 2023, 09:21:22 »
Będzie tuning śrubki mocowania prysznica, a dokonam tego na wsi, bo tam mam ostry pilnik Stihla 🙂
》tertium non datur《

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #261 dnia: 04 Listopad 2023, 10:34:50 »
A ktos podpial do instalacji zeby uzyskac pre infuzje? Tak sobie czytam watek bo caly czas go podbijacie i poza wygladem ktory u mnie mieszane uczucia budzi to fajnie jak maszyna gotowa ponizej 10 minut, jak sa goscie albo niespodziewana sytuacja to ogromny + ale generalnie w 90% mozna to zniwelowac w wiekszosci maszyn przekaznikiem na wifi czy tam wtyczka smart.

« Odpowiedź #262 dnia: 04 Listopad 2023, 11:07:49 »
I gotowe :) A domu jeszcze perfekcyjnie wyglansuję.
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #263 dnia: 04 Listopad 2023, 11:57:29 »
A co z tą śrubą jest nie tak?

« Odpowiedź #264 dnia: 04 Listopad 2023, 12:28:35 »
Od początku trujemy o tym wystającym łbie śruby mocującej prysznic.
》tertium non datur《

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #265 dnia: 04 Listopad 2023, 13:23:55 »
Obecność tej śruby raczej niczego nie zmienia. Kanały się nie zdarzają, wszystko idzie równo - tak jak powinno. [emoji106]

« Odpowiedź #266 dnia: 04 Listopad 2023, 13:37:58 »
Obecność tej śruby raczej niczego nie zmienia.
Ja mniej mielonki przez ten łeb sypałem, ale już nie: dokładnie 1mm mniej będzie wystawać 🫡
》tertium non datur《

« Odpowiedź #267 dnia: 04 Listopad 2023, 14:04:13 »
Podsumowanie tuningu:

¹ spiłowałem tylko "kopułę" łepka śrubki, tj samo wybrzuszenie
² nie pogłębiałem gniazda na końcówkę wkrętaka, bo jest wystarczające: 1,25mm
³ obecnie łepek śruby będzie wystawał 1,68mm, gdzie wcześniej 1mm więcej, co jest bardzo praktyczne jako tzw "test monety", bo grubość 5 groszówki to 1,42mm

Jestem bardzo zadowolony z wykonanej modyfikacji :taktak:
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2023, 14:37:53 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #268 dnia: 04 Listopad 2023, 14:10:11 »
Mnie to bardziej rażą śruby mocujące blachy   - na froncie i górze ekspresu, ale nie ta prysznicowa [emoji3]

« Odpowiedź #269 dnia: 04 Listopad 2023, 14:16:18 »
Ale one nie mają wpływu na ekstrakcję. Jak ktoś kupuje Mikrę, to muszą mu się podobać: widziały gały, co brały 😁 Raczej one pasują to ogólnego dizajnu Mikry.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi