Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84167 razy)

Offline witos Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #165 dnia: 09 Marzec 2023, 20:46:23 »
Potwierdzam, smaczne :taktak:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #166 dnia: 09 Marzec 2023, 20:54:10 »
to nie jest ekspres ze sztuczną inteligencją
Kto tam ich, La Marzocco, wie 😄
Fill, piszę o swoich odczuciach. Mam wszystkie sitka VST. Użyłem parę razy 15 i 18g i odstawiłem, bo z ECM-a espresso było dla mnie najlepsze z 20, 22 i 25g. Dzisiaj zrobiłem dla żony  pierwszy raz na Mikrze z 15g, przy krótszej ekstrakcji i było oki, potem dwa razy na 18g też smakowało, a z ECM-a nie, na tych sitkach.
jak już się wydało określona sumę na sprzęt trudno nie chwalić
Przecież Ci pisałem, że dopóki nie sprawdzę, porównam z Mikrą, to ECM-a nie sprzedam. Ale co tu dużo gadać z Mikrą zdecydowanie przegrywa. Może po prostu grupa e61 jest słabsza w stosunku do grupy Mikry w "produkcji" espresso.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2023, 21:33:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #167 dnia: 09 Marzec 2023, 23:27:36 »
Grupa e61 na pewno jest słabsza to nie podlega dyskusji jak dla mnie :),coś bliżej w różnicach espresso ?,bardziej by mnie interesowało porowanie do dźwigni i jak się sprawdza micra na jaśniejszych paleniach :)P)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #168 dnia: 10 Marzec 2023, 06:20:36 »
bardziej by mnie interesowało porowanie do dźwigni
Jeśli sam nie sprawdzisz, to będziesz tylko opierał się na czyiś odczuciach, bo przecież chciałbyś porównać swoje dźwignie z Mikrą i na Twoich ulubionych jasnych ziarnach.
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #169 dnia: 10 Marzec 2023, 16:15:12 »
wystarczy mi twoja dźwignia:), nie rozważam zakupu jak na razie ale z czystej ciekawości bym się dowiedział jak to wypada :).

« Odpowiedź #170 dnia: 10 Marzec 2023, 17:30:07 »
Na sucho też odbija śrubę?
Nie, np dzisiaj sitko VST20, doza 18,5g, uzysk 44,1g, po ekstrakcji odciśnięte śrubka i prysznic.
wystarczy mi twoja dźwignia:)
Już pisałem:

Pierwsza myśl to z Elektry jest bardziej kwaskowate, wyrazistsze a z Mikry kwaskowatość jest mniej odczuwalna, subtelniejsza. Espresso z niej jest przyjemniejsze, łagodniejsze w odbiorze i słodsze.

Któregoś dnia zrobię co najmniej po trzy shoty z Mikry i Elektry po kolei, to jeszcze coś dorzucę.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2023, 17:50:22 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #171 dnia: 11 Marzec 2023, 15:59:08 »
To się załatwiłem... tym zakupem Mikry. Żona przed erą Mikry zawsze z rana piła tę swoją zalewajkę, a teraz czeka (południu też nie wzgardzi :D) aż jej zrobię kawę z LaMy, więc mam dwa razy więcej roboty :-\
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #172 dnia: 11 Marzec 2023, 16:01:38 »
@GostRado poczekaj aż nadejdzie ten moment, że będziesz musiał specjalnie z nią wstać rano aby jej zrobić kawę

« Odpowiedź #173 dnia: 11 Marzec 2023, 16:04:20 »
@GostRado poczekaj aż nadejdzie ten moment, że będziesz musiał specjalnie z nią wstać rano aby jej zrobić kawę
Obyś nie wykrakał, bo pracuje na trzy zmiany, a na tę poranną to wstaje o 4⁰⁰. Na razie cisza 🙏
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #174 dnia: 11 Marzec 2023, 16:07:03 »
@GostRado czemu tylko ja mam cierpieć? Obym wykrakał!  :hihihi:  W tym roku szkolnym akurat moja ma późniejsza zmianę więc wstaje ~5:45 gdy sam mam do pracy na 8.

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #175 dnia: 11 Marzec 2023, 16:27:20 »
Może po prostu nauczcie je obsługi ekspresu co? ;D
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #176 dnia: 11 Marzec 2023, 16:35:00 »
To się załatwiłem... tym zakupem Mikry.

Sprzedaj - dasz dobrą cenę to kto to wie a jak ma czarne dodatki to może i bym się nie targował.
Moja lepsza połowa chyba w czwartek nakryła mnie jak oglądałem ekspres w necie coś tam burknęła i poszła sobie.
Tz. że dała zgodę :)

Jka 
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #177 dnia: 11 Marzec 2023, 16:46:08 »
Może po prostu nauczcie je obsługi ekspresu co? ;D
Po 3 latach intensywnej kawowej nauki, to może dałbym jej dotknąć moich sprzętów  >:(
Sprzedaj - dasz dobrą cenę to kto to wie a jak ma czarne dodatki to może i bym się nie targował.
Nieeee - strasznie mi się podoba Micra, powoli się zakochuje  [emoji38]
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2023, 17:25:36 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #178 dnia: 11 Marzec 2023, 16:49:51 »
powoli się zakochuje 

HM to się da wyleczyć :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #179 dnia: 11 Marzec 2023, 17:28:49 »
powoli się zakochuje 

HM to się da wyleczyć :)

Jka
Jak tak dalej pójdzie, tzn w te narastające "uczucia", to musiałaby być długa i kosztowna terapia, abym się z niej wyleczył. Tfu, tfu, aby nie zapeszyć.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi