Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 83876 razy)

Offline witos Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #120 dnia: 08 Marzec 2023, 08:38:36 »
Ja też mam mokre ciastko w mojej Micra. Tak powinno być? 17 g kawy, 30 s., 50 ml.
Co to za sitko, od Mikry?

Tak

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Marzec 2023, 08:39:25 »
Z dźwigni wypadał idealny suchy krążek.
W dźwigni nie ma zaworu trójdrożnego a tylko "wycisk" do końca ;).

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #122 dnia: 08 Marzec 2023, 09:18:12 »
Ja też mam mokre ciastko w mojej Micra. Tak powinno być? 17 g kawy, 30 s., 50 ml.
Celuj w wagę dozy nie objętość. Myślę, że to błotko  jest normalne, na HB powszechnie oo tym piszą, nie pamiętam żeby znaleźli rozwiązanie. Nie jest to może błotko co bardzo wilgotny krążek.
Może trzeba inaczej dozować do sitek. Przez tą wystająca śrubę wszyscy  dozują w za dużych sitkach. Ja np  18g do sitka 20g. Pewnie jest za dużo wody i nie odsysa. Dla mnie gramatura sitka VST zawsze była wzorcem, sitko 18g doza  18g. Trzeba sprawdzić, czy przy takiej równej dozie śruba odbije się w suchym ciastku, w mokrym odbije się na bank, ale chyba ten typ LM tak ma.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Marzec 2023, 10:01:26 »
Pewnie jest za dużo wody i nie odsysa.
:ok:
Za krótki czas odsysania, bo więcej wody nad ciastkiem z powodu mniejszej dozy w stosunku do objętości sitka, a więcej mielonki nie można, bo łepek śrubki ku.rwa wystaje  >:(
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #124 dnia: 08 Marzec 2023, 10:01:54 »
sitko 18g doza  18g
Przecież to jest zmienne, zależne od gęstości ziaren.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #125 dnia: 08 Marzec 2023, 10:32:29 »
Za krótki czas odsysania, bo więcej wody z powodu mniejszej dozy w stosunku do objętości sitka, a więcej nie można, bo łepek śrubki ku.rwa wystaje
Ja jeszcze spróbuję z sitkami wypukłymi ims i tamperem typu convex.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Marzec 2023, 11:03:36 »
Przecież to jest zmienne, zależne od gęstości ziaren.

Trzeba dobrać takie ziarna żeby było ok ;-)

A z tym błotkiem to naprawdę wolicie żeby ekspres to wciągnął do środka i zostawił suche ciastko? ;-)

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #127 dnia: 08 Marzec 2023, 11:28:21 »
Pewnie jest za dużo wody i nie odsysa.
:ok:
Za krótki czas odsysania, bo więcej wody nad ciastkiem z powodu mniejszej dozy w stosunku do objętości sitka, a więcej mielonki nie można, bo łepek śrubki ku.rwa wystaje  >:(

A Wy te ciastka prezentujecie jakoś na parapecie, na Instagramie publikujecie, czy co?
Kawa podobno lepsza niż z innych maszyn, więc czy błotko czy pustynia, znaczenia nie ma :)

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Marzec 2023, 11:36:26 »
No właśnie , ale jakoś mało opinii jak ta kawa w końcu smakuje , z różnych paleń itp:), ciastko jakie jest to chyba najmniej interesujące :).

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #129 dnia: 08 Marzec 2023, 12:17:46 »
A Wy te ciastka prezentujecie jakoś na parapecie, na Instagramie publikujecie, czy co?
😁👍
Człek się przyzwyczaił do pewnych "zachowań", to i wybrzydza. Tę wystającą śrubkę mogli lepiej rozwiązać albo zastosować normalne mocowanie prysznica na uszczelkę, a jak się obawiali, że im prysznic będzie się wyginał podczas ekstrakcji, to można zastosować wzmocniony, tj z grubszej blachy.
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #130 dnia: 08 Marzec 2023, 12:55:24 »
Jest problem z wymianą śruby na taką z bardziej płaskim dnem?

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #131 dnia: 08 Marzec 2023, 13:03:17 »
Jest problem z wymianą śruby na taką z bardziej płaskim dnem?
Sama konstrukcja dozowania wody na prysznic jest inna w LM. Śruba nie tylko trzyma sitko, ale też dozuje wodę. Woda w LM nie leci z dziur w krążku na prysznic jak w innych ekspresach, ale przez śrubę i jest rozprowadzana na boki. Taka dystrybucja moim zdaniem powoduje, że jest mnie problemów z kanałowaniem w LM, minus, że się nie da śruby zamienić. Ciekawe czemu LM nie wprowadzi takiej śruby, która jest bardziej płaska, albo chowa się w sitku. Może ma to związek z tym, że ta śruba ma "pokazywać" ile ma być kawy w sitku, nie  trzeba robić testu monety, tak gdybam :)
Jest zastępcza bardziej płaska śruba:
https://coffee-sensor.com/cart/
32490_lm_diffuser_bolt.png
Możemy zrobić zakup grupowy jakby byli chętni :), taniej wyjdzie za przesyłkę.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2023, 13:59:39 wysłana przez Jozin von Bazin »

« Odpowiedź #132 dnia: 08 Marzec 2023, 14:03:17 »
Woda w LM nie leci z dziur w krążku na prysznic jak w innych ekspresach, ale przez śrubę i jest rozprowadzana na boki. Taka dystrybucja moim zdaniem powoduje, że jest mnie problemów z kanałowaniem w LM
Bardzo dobrze spełnia swoje zadanie - wystarczy spojrzeć, jak woda kapie z prysznica a nie bryzga jak w innych ekspresach.

Ciekawe czemu LM nie wprowadzi takiej śruby, która jest bardziej płaska, albo chowa się w sitku. Może ma to związek z tym, że ta śruba ma "pokazywać" ile ma być kawy w sitku, nie  trzeba robić testu monety, tak gdybam
Dwa gramy to trochę za dużo różnicy, 1g jest ok. Może nie trzeba się przejmować tą śrubką i sypać więcej.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2023, 14:59:16 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #133 dnia: 08 Marzec 2023, 17:57:17 »
Tak z ciekawości zapytam to ma jakiekolwiek znaczenie to czy ciastko po ekstrakcji wychodzi mniej lub bardziej mokre?
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #134 dnia: 08 Marzec 2023, 18:06:15 »
Zasadniczo nie powinno mieć żadnego jeśli smak jest Ok :):)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi