Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84082 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #105 dnia: 07 Marzec 2023, 08:45:43 »
@PiotrekBM SD, Specialita jest on demand, ale nigdy jej w ten sposób nie używałem :), a masz coś polecić?

Myślałem kiedyś nad Niche Zero, ostatnio też patrzyłem na DF64 ( ale nie podoba mi się i z tego co czytam ma wady konstrukcyjne, przez które ma sporą retencje ), obserwuję teraz jak wspominałem Timemore Sculptor 64s ( wizualnie mi się podoba, ale na razie nie wiadomo co z mymianą żaren na np.SSP ), czekam również na to, że może wreszcie Mazzer pokaże tego swojego nowego SD o którym są ploty.
Przemiał z Niche Zero  jest całkiem w porządku, ale osobiscie ta plastikowa przezroczysta przykrywka bardzo mi nie leży. Były przypadki, że ktoś swojego Niche sprzedawał zaraz po zakupie z mało konkretnych powodów. Proponuje popytaj osób które używają tego młynka.LM  Micra zasługuje na coś bardziej solidnego. Ja  bym wybrał, ten młynek co mam MC4 , ale jesli chcesz coś tanszego to może Lagom.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2023, 08:48:14 wysłana przez PiotrekBM »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #106 dnia: 07 Marzec 2023, 09:01:30 »
GostRado  "Jadę na fabrycznej, 93,5°C."
Rozumiem. Ja bym apke wypróbował  jak naszybciej , jak ona działa chociaż.
Zrobię to, na razie espresso smakuje na tym ziarnie, a największy szok, to żona zaczęła pić espresso z Mikry :wow2: :wow2:
  bym wybrał, ten młynek co mam MC4
To samo chciałem @generalnuno zaproponować, jeśli fundusze mu pozwalają? Po co stosować półśrodki, jak można już zakończyć poszukiwania młyna na Kafateku :D
》tertium non datur《

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #107 dnia: 07 Marzec 2023, 09:20:34 »
a największy szok, to żona zaczęła pić espresso z Mikry 

Przecież mówiłem 😋 LaMa to LaMa .Tam nie ma wodotrysków, raptem wiosło w lewo, prawo  i proste espresso. Ale prawdziwe espresso, za każdym razem bardzo podobne w smaku.
A człowiek jest taką istotą , że przesiadkę na lepszy sprzęt odczuje ale szybko o niej zapomni. Dopiero powrót do poprzedniego ekspresu za jakieś 3-4 tyg uzmysłowi Ci jak dobre jest LaMarzocco. ( o rany , mógłbym pracować dla nich jako ambasador 😉 )

ps. Co do zakupu Kafateka , zmieniło się i to bardzo. Teraz jak masz fundusze to  wchodzisz i zamawiasz. U mnie to wyglądało troche jak walka z wiatrakami. Chyba 5 razy próbowałem ( albo coć kolo 2, 5 roku jeśli chodzi o czas  )nim udało mi się go zamówić.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2023, 09:24:22 wysłana przez PiotrekBM »

Offline generalnuno

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra < Rancilio Silva V6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #108 dnia: 07 Marzec 2023, 11:25:11 »
Pewnie zwykły npf Lamarzocco będzie się też szybciej nagrzewał, mniejsza ilość metalu do nagrzania.

Chyba nie, dorzuciłem obrazki obu. Ten z micry chyba będzie dalej się szybciej nagrzewał, ale szczerze to i tak mówimy o wartościach typu 1min dłużej. I tak w te 7-8min które potrzebuje Micra na nagrzanie obu bojlerów, portafilter nie jest w pełni nagrzany.

Co do Kafateka, nie dziękuje :D. Na razie poza moją mentalną granicą na cenę za młynek, a drugie ja mam za małą kuchnię. Micra już jest wyróżniającym się rozmiarem sprzętem, ale jak dobrze wyglądającym :)
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2023, 11:27:12 wysłana przez generalnuno »

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #109 dnia: 07 Marzec 2023, 11:28:29 »
jest dość szeroki wybór poza Kafatekiem :):):)jeśli idziemy w ta półke cenową , kwestia jaki rodzaj kawy pije się najcześciej .

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #110 dnia: 07 Marzec 2023, 11:37:38 »
Chyba nie, dorzuciłem obrazki obu
Dzięki, jakoś się zaprogramowałem, że ten z Micra jest większy. :) , ale widać że wszystko jest podporządkowane w tej konstrukcji szybkości nagrzewania, pewnie też zużyciu energii. Co nie zmienia faktu, że ten porafillter z Micra nie jest do końca wygodny, nie da sie go płasko położyć na blacie, czy stuknąć płasko o blat jak w każdym innym npf.
Micra już jest wyróżniającym się rozmiarem sprzętem
ja mam problem w drugą stronę, micra to maleństwo, wygodniej by mi się operowało na Mini, a może kwestia przyzwyczajenia z dużego Profiteca gdzie wszystko się robiło "na oko". W Micra się tak nie da, samo zapięcie portafiltra, postawienie filiżanki, trzeba się przyzwyczaić w którym miejscu jest środek, na oko się tego nie da zrobić, chyba, że  się pochylę, albo ekspres wyżej postawię.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #111 dnia: 07 Marzec 2023, 12:17:41 »
jakoś się zaprogramowałem, że ten z Micra jest większy.  , ale widać że wszystko jest podporządkowane w tej konstrukcji szybkości nagrzewania,
Jeszcze może być kwestia materiału: npf stalowy a Micry chyba mosiądz pokryty chromem. Nie wiem, czy raptem stalowy nie szybciej się nagrzewa, bo chrom dodatkowo izoluje. Ale to już niuanse.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2023, 12:26:29 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #112 dnia: 07 Marzec 2023, 15:13:15 »
Gdyby ktoś się zastanawiał nad małą wagą do Micra to polecam Felicita Arc. Dzisiaj dotarła do mnie Acaia Lunar i jest to identyczna waga do Arc, Arc jest gabarytowo troszkę szersza, ale jakość ta sama, soft chyba też mają identyczny.

« Odpowiedź #113 dnia: 07 Marzec 2023, 15:54:49 »
Błotka nie ma, ale w ECM-ie ciastko jest suchsze. Lekko odgnieciony prysznic przy dozie 20,2g na sitku VST22. Czas ekstrakcji 29s, uzysk 45,3g.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #114 dnia: 07 Marzec 2023, 15:59:00 »
Jeszcze może być kwestia materiału: npf stalowy a Micry chyba mosiądz pokryty chromem.

Standardowy NPF  LaMarzocco  jest zrobiony z mosiądzu i pokryty chromem. Stalowe są portafiltry LaMarzocco  z dnem.
Ma to sens bo wlasnie w portafiltrach z dnem zbiera się osady kawowe i przywierają one mocno gdy portafiltr jest z mosiądzu. W stalowych problemu z utrzymaniem czystosci nie ma.

« Odpowiedź #115 dnia: 07 Marzec 2023, 16:02:00 »
Standardowy NPF  LaMarzocco  jest zrobiony z mosiądzu i pokryty chromem. Stalowe są portafiltry LaMarzocco  z dnem.
Ma to sens bo wlasnie w portafiltrach z dnem zbiera się osady kawowe i przywierają one mocno gdy portafiltr jest z mosiądzu. W stalowych problemu z utrzymaniem czystosci nie ma.
Myślałem, że wszystkie robią ze stali.
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #116 dnia: 07 Marzec 2023, 16:16:59 »
Błotka nie ma
Dla mnie to jest błoto, też tak mam u siebie. Z dźwigni wypadał idealny suchy krążek. :)

Offline generalnuno

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra < Rancilio Silva V6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #117 dnia: 07 Marzec 2023, 17:23:57 »
W Micra się tak nie da, samo zapięcie portafiltra, postawienie filiżanki, trzeba się przyzwyczaić w którym miejscu jest środek, na oko się tego nie da zrobić, chyba, że  się pochylę, albo ekspres wyżej postawię.
Fakt trzeba tu być precyzyjnym, ale leci się potem głównie na pamięci mięśniowej. Ale fakt, dla mnie zmiana jest mniejsza bo przestrzeń w Sylwji była podobna.

Offline witos Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #118 dnia: 08 Marzec 2023, 07:48:56 »
Błotka nie ma, ale w ECM-ie ciastko jest suchsze. Lekko odgnieciony prysznic przy dozie 20,2g na sitku VST22. Czas ekstrakcji 29s, uzysk 45,3g.

Ja też mam mokre ciastko w mojej Micra. Tak powinno być? 17 g kawy, 30 s., 50 ml.

« Odpowiedź #119 dnia: 08 Marzec 2023, 08:28:04 »
Ja też mam mokre ciastko w mojej Micra. Tak powinno być? 17 g kawy, 30 s., 50 ml.
Co to za sitko, od Mikry?
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi