Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84453 razy)

Offline Matius22

Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #90 dnia: 06 Marzec 2023, 18:41:33 »
@generalnuno masz wątek na forum g-micron - zajrzyj tam po prostu, ostatnio @Jka57 stał się właścicielem takiego sprzętu i opisał swoje wrażenia, tak samo w wątku DF83 masz opisane pierwsze wrażenia

skansen

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 06 Marzec 2023, 20:10:03 »
Gratuluje wszystkim nabywcom Micry  :ok: Mam kilka pytań:
Możecie napisać coś więcej jak się Wam sprawuje ten nowy, modułowy portafiltr?
Jak wygląda działanie wylewki wrzątku? Da się ustawić temperaturę wrzątku? 
Czy ekspres może być włączony cały dzień (i nie będzie usypiał, tylko denerwował Gretę)?
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2023, 20:14:23 wysłana przez skansen »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Marzec 2023, 20:29:21 »
Czy ekspres może być włączony cały dzień (i nie będzie usypiał, tylko denerwował Gretę)?
Zacznę od końca. Bez sensu trzymać go ciągle włączonym, gdy bardzo szybko się nagrzewa, a jak raz go załóżmy nagrzejesz z rana, to wolno stygnie i po np 2h jeszcze szybciej jest Micra gotowa.
Możecie napisać coś więcej jak się Wam sprawuje ten nowy, modułowy portafiltr?
Trochę się staram lżej go traktować, bo plastikowe wylewki, ale parę razy użyłem podwójnej i wytrzymała mój nacisk tamperem. W sumie można dopiąć później.
Jak wygląda działanie wylewki wrzątku? Da się ustawić temperaturę wrzątku?
Tylko używałem do podgrzania filiżanki lejąc do niej ukrop, a przy okazji dostarczając do bojlera serwisowego świeżej wody.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2023, 20:36:17 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Marzec 2023, 20:31:41 »
A możesz mi powiedzieć jak sprawuje się DF64-P, bo DF83 jest fajny, ale nie ma takiego wyboru, żaren jak 64mm?

O to jak się sprawuje DF64P najlepiej jest się spytać użytkowników. Z naszych doświadczeń wypada bardzo dobrze ale trzeba mieć świadomość że jest to młynek przeznaczony pod espresso. W związku z tym wymiana żaren na żarna przeznaczone np. pod przelewy nic tu nie da. Wymiana na żarna tytanowe też nie ma sensu bo młynek ten ma zainstalowane fabrycznie żarna DLC. Retencja jest znikoma - używając go non stop na naszej wzorcowni nie przekracza 0,2g. Ale...między DF64P a DF64E różnica cenowa jest niewielka. Moim zdaniem warto te kilkadziesiąt złotych dołożyć i oprócz młynka SD mieć także młynek OD z programowaniem dozy.
Do młynka DF83 także będą dostępne żarna SSP ale dopiero w maju.
Jeśli chcesz kontynuować dyskusję na temat tych młynków to lepiej przenieśmy to do wskazanych powyżej wątków aby nie zaśmiecać tej interesującej dyskusji o LM Micra.

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Matius22

« Odpowiedź #94 dnia: 06 Marzec 2023, 20:38:00 »
@GostRado no dobra nagrzeje się szybko - a jak wychodzi to "finansowo" rozgrzanie go kosztuje ile godzin "utrzymania"?

@skansen taki portafilter 3in1 jest dostępny też na ali - jednak cały metalowy bez plastików ;)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 06 Marzec 2023, 20:43:23 »
Zacznę od końca. Bez sensu trzymać go ciągle włączonym, gdy bardzo szybko się nagrzewa, a jak raz go załóżmy nagrzejesz z rana, to wolno stygnie i po np 2h jeszcze szybciej jest Micra gotowa.
Ale da się zostawić ekspres na cały dzień, czy przejdzie w tryb stand-by (abstrahując od sensu takiego rozwiązania)?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #96 dnia: 06 Marzec 2023, 20:45:09 »
no dobra nagrzeje się szybko - a jak wychodzi to "finansowo" rozgrzanie go kosztuje ile godzin "utrzymania
Nie liczyłem i nie będę,  bo wolę np po paru godzinach od nowa grzać, niż żeby mi grzałki się co rusz włączały, co średnio wyjdzie z jakością takiej wody, a tak przed następną ekstrakcją przeleję trochę wody w obydwu bojlerach, co będzie woda jakościowa lepsza.

Nie wiem @skansen niech koledzy się wypowiedzą, bo ja jeszcze aplikacji nie włączyłem, gdyż jadę na tym samym ziarnie porównując shoty z ECM-a i Elektry.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2023, 20:53:13 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #97 dnia: 06 Marzec 2023, 21:14:24 »
Ale da się zostawić ekspres na cały dzień, czy przejdzie w tryb stand-by (abstrahując od sensu takiego rozwiązania)?
W aplikacji można ustawić po jakim czasie ma przejść w tryb offline, z tego trybu można go uruchomić (wybudzić)  z dowolnego miejsca na świecie z dostępem do internetu. Podobnie z ustawieniem o której ma się włączyć, wyłączyć każdego dnia w tygodniu. Dla mnie jest to czysta teoria bo ekspres tak się szybko nagrzewa, jest gotowy do pracy, że nie mają sensu takie ustawienia. No może ten off jest fajny bo jak się zapomni wyłączyć ekspres to zrobi to za nas automat, ale taki "bajer" ma pewnie większość ekspresów, mój Profitec to ma.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2023, 23:09:57 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Marzec 2023, 23:03:42 »

Moja Mini jest cały czas gotowa ,żadnych stand-by. Dopiero zcaznie stygnąc jak ją wyłączysz. Nie  wiem jak to wyglada w nowej Mini.
@Jozin von Bazin  napisał wyżej  jak to wygląda w  Micra.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2023, 23:17:36 wysłana przez PiotrekBM »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Marzec 2023, 23:05:41 »
bo ja jeszcze aplikacji nie włączyłem,

a jak ustawileś temperaturę w bojlerze kawy,  bez aplikacji ?

« Odpowiedź #100 dnia: 06 Marzec 2023, 23:12:48 »
Trochę się staram lżej go traktować, bo plastikowe wylewki, ale parę razy użyłem podwójnej i wytrzymała mój nacisk tamperem.

@GostRado  wylewki w portafiltrze LaMarzocco (tym klastcznym) są z dłuższym kolankiem tzn po założeniu są przesunięte o ok 1,5 cm w kierunku rekojeści portafiltra.
Nie stawia się na nich portafiltra podczas docisku tamperem ( jak to czesto robi sie z portafiltrami innych marek ) bo zwyczajnie mogą wyskoczyć z mocowania, wylewki nie sa wkręcane tylko mocowane na wcisk.
 LaMarzocco  zaprojektowało  specjalną stopę na koncu portafiltra i na niej  powinno opierać się portafiltr o blat czy matę  podczas  docisniecia kawy tamperem.
Zobacz jak to jest rozwiązane w tym nowym portafiltrze od Micry bo sadze , ze na wylewkach raczej  nie  powinnio  się  go opierac jak wywierasz nacisk tamperem.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #101 dnia: 06 Marzec 2023, 23:48:27 »
Niezbyt mi się podoba ten wielofunkcyjny portafilter w Micra, chyba kupię zwykły npf od LM. Oryginał Micra ma tą „brodę”, nie da się go na płasko położyć przy ubijaniu kaw, trochę też przeszkadza przy dozowaniu kawy z młynka. Pewnie zwykły npf Lamarzocco będzie się też szybciej nagrzewał, mniejsza ilość metalu do nagrzania.

« Odpowiedź #102 dnia: 07 Marzec 2023, 06:06:05 »
bo ja jeszcze aplikacji nie włączyłem,

a jak ustawileś temperaturę w bojlerze kawy,  bez aplikacji ?
Jadę na fabrycznej, 93,5°C.
wylewki w portafiltrze LaMarzocco (tym klastcznym) są z dłuższym kolankiem tzn po założeniu są przesunięte o ok 1,5 cm w kierunku rekojeści portafiltra.
Nie stawia się na nich portafiltra podczas docisku tamperem (
No nigdy bym na taki pomysł nie wpadł. Stawiam na tych wypustkach ze zdjęcia. Jak sam npf to na jego zakończeniu.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2023, 06:08:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #103 dnia: 07 Marzec 2023, 08:23:19 »
W porządku. Ta wypusta  w tworzywa wyglada solidnie. W instrukcji pewnie gdzieś jest napisane / pokazane o co opierać portafiltr przy nacisku tamperem.
 Jak NPF to na koncówce, czyli tak samo jak w tradycyhnych portafiltrach  LaMy

GostRado  "Jadę na fabrycznej, 93,5°C."
Rozumiem. Ja bym apke wypróbował  jak naszybciej , jak ona działa chociaż.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2023, 08:25:57 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #104 dnia: 07 Marzec 2023, 08:35:06 »
Apka działa dobrze, demon szybkości to to nie jest, ale wystarczy do ustawiania ekspresu. Jest przejrzysta to na plus.
Temperaturę można regulować w dziesiętnych częściach Celsjusza. Jest kilka przydatnych funkcji jak automatyczny backflush.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi