Autor Wątek: Ekspres do kawy 4000-4500zł  (Przeczytany 38663 razy)

Offline Espos88

• Ekspres: Miele Silence, Wega, Saeco Picobaristo
  • Młynek: Fiorenzato F64
Odp: Ekspres do kawy 4000-4500zł
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Luty 2025, 15:44:18 »
 [emoji14]
Ja bym rozważył zakup Automatu Miele. Pytanie ile kaw pijesz w domu. Mam Miele Silence czy jakoś tak od 3 lat. Smak kawy porównywalny do Jury (nie przesadzam), póki co niezawodny, ale ja pijam kilka kaw tygodniowo w domu :D więc parametr niezawodności raczej tutaj nie obowiązuje. W pracy korzystam z kolby WEGA. Jest mały, bez zbędnych bajerów, jakość wykonania na duży plus, mały zbiornik na wodę i fusy, co wymusza na użytkowniku częste wyrzucanie fusów i generalne dbanie o niego. Przetestowałem trochę ekspresów zarówno w pracy jak i rodzinie i póki co dla mnie wychodzi najlepiej (patrząc wyłącznie na smak kawy i oczywiście nie licząc jury, ale to jest inna półka cenowa)

Offline Al9bis

« Odpowiedź #46 dnia: 24 Maj 2025, 10:11:41 »
Miele sam produkuje tylko najdroższe ekspresy, wszystkie poniżej 2tys euro robi dla nich Saeco.

Offline KlaudiuszowaPani

• Ekspres: Delonghi Dynamica
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Czerwiec 2025, 14:50:37 »
Co do ekspresu w tym zakresie cenowym to moim zdaniem Delonghi jest w porządku. Sama mam już od kilku ładnych lat, w zasadzie to od 6 lat już. Robi dosyć dobre kawy jak na automat. Ja głównie piję czarną kawę. W przyszłości jednak zastanawiam się nad kolbowym.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Czerwiec 2025, 00:15:27 »
Wg mnie na ten przedział cenowy to unikał bym delonghi ( tzw stricte marketowka)...
Ekspres delonghi eletta cappuccino evo trzy miesiące po gwarancji i cieknie z grzałki!!!! Jak ktoś ma wyłacznik roznicowopradowy na instalacji to spoko bo się kapniesz, że coś nie tak, a jak nie masz RCD to ekspres ma upływy prądu na boiler i uwaga to jest najpopularniejsza wada tych ekspresów ... Jednak ja w tej cenie to szukał bym już melitta czy nivona jakiegoś ekstra ekspresu w tym zakresie cenowym...

Offline KlaudiuszowaPani

• Ekspres: Delonghi Dynamica
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Czerwiec 2025, 15:15:11 »
Widze, że masz expres z Krupsa. Jesteś z niego zadowolony ? Ja w przyszłości myślałam włąśnie o tym albo o Sage.

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Czerwiec 2025, 19:50:05 »
Mam i jeśli jest się tzw złotą rączką to tego typ ekspresu wg mnie jest jak dobre auto na lata... Wystarczy tylko pamiętać że jak coś się zaczyna dziać robić nie tak, to wymienić komplet uszczelek i przesmarować cały ekspres i pracuje dalej... Grzałka jest zrobiona tak  że nie ma prawa być wycieków, ( wyjścia z grzałki są całkiem zatopione w boiler a nie jak np delonghi ma plastikowe wkładki z uszczelką w dodatku wężyk teflonowy z tulejką na tzw spinacz blokowany ...

Ogólnie to zadowolony jestem, w domu mam krupsa ea895e10, a w pracy ea82  oba po własnoręcznie wykonanym przeglądzie/naprawie zakupione były właśnie używane w celu naprawy. ... Ea 895e10 ma już 6 lat od daty produkcji a ea82 już 14 lat (produkcja z 2011) przy odpowiednim dbaniu i serwisie nie ma prawa się nic stać jak pęknie uszczelka tłoka to można wymienić... Po koszcie części widzę że krupsa można taniej naprawić tylko trzeba to kompleksowo robić bo wiele czynników wpływa na pracę podzespołów, no i pilnować odkamieniania...

Wracając do delonghi i chyba saeco to trzeba strasznie zwracać uwagę na skład odkamieniacza do ekspresu bo w delonghi zjada tulejki od wężyków (wyżera je) a w saeco xelsis np może grupę zaworów zepsuć a naprawa tego nie jest akurat w saeco tania bo jest to cały komplet do wymiany a nie pojedynczy zawór

Uwaga jeśli chodzi o nowe krupsy najlepiej brać z najmłodszą datą produkcji by jak najmniej leżały na magazynie i w dodatku używać codziennie bo zaparzacz jest wbudowany nie wyjmowany i on się sam oczyszcza przy używaniu... Po dwóch latach profilaktycznie wymienić tłoczek koszt części około 50 zł wymiana bardzo prosta a taniej wychodzi jak wyjmowany zaparzacz do delonghi np...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi