Ja ją dziś piłem. Ziarna spore, stopień palenia faktycznie jasny.
Młynek Fiorenzato Evo64, doza 12,8g, wilgotność 40%, czas mienia 4.4s.
Ekspres Bezzera BZ10, podwójne sitko, czas ekstrakcji 22-23 sekundy, doza 45ml - 50ml. Bez preinfuzji. Na NFP ładna praca cała powierzchnią, inicjowana 3-4 pojedynczymi strumieniami, by płynnie przejść w stabilny, tłustawy, pojedynczy.
Trzy kawy poddane ocenie: Doppio 50ml, Americano z doppio 55ml +100ml, cappu 45ml + 120ml mleka 3.3% nie UHT.
Zapach ziaren, ciemny, kawa, czekolada z nutką dymną. Crema się zgadza, delikatna słodycz także, kwaskowatość owocowa też, jak opisane powyżej, ale posmak jest kwaskowo-
słonawy raczej słony rogalik, niż ciemne pieczywo. Pierwszy raz coś takiego spotkałem w kawie. Długi, trwały, niezależny od rodzaju przyrządzonej kawy na bazie espresso. Całkowicie odmienny od innych blendów od Antionio (Ariadna, Ciocolato, Espresso #2, punkt odniesienia z trzech ostatnich dni).
Dominujący, szczególnie w ogonie. Wyjątkowo wszyscy próbujący byli zgodni co do posmaku.
Aż podejrzewałem naczynia, ale filiżanki czyste, myte ręcznie nie w zmywarce
. Woda osmoza, mineralizator niskosodowy, ok. 30mg/l. Ekspress czyszczony chemią w sobotę wieczorem, wczoraj na koniec dnia backflush.
EDIT 17:54 2015-1-27
Po południowy obiecany update posta:
Kawa skład: Brazylia Pocos de Caldas Fazenda Santa Maria Natural Dry, Peru Churupampa Chirinos Fully Washed Organic.
250g 18/01/2015
gramatury poprawka w dawkowaniu 14,1g przy 33%, chyba rano tarowałem i odjąłem wagę kubeczka, stąd ok. 1g różnicy.
Doza 43g, czyli w miarę poprawnie. Mniejsza crema niż rano. Podtrzymuje wrażenia organoleptyczne, ciut może słodsze. Reszta się zgadza.