Autor Wątek: Młynek, ekspres do LATTE  (Przeczytany 7181 razy)

Offline pawelo

• Ekspres: Kawiarka Ariette
  • Młynek: Ręczny
Młynek, ekspres do LATTE
« dnia: 09 Styczeń 2015, 22:05:10 »
Witam wszystkich,

Od kilku dni śledzę tematy na forum w poszukiwaniu zestawu na swoje potrzeby. Jako, że opinie na temat młynków i ekspresów różnią się w wielu tematach ( raz podaje się młynek Severin 3873 jako dobry, po czym w innym wątku czytam, że nie jest wart wydawania kasy :o

Oczekiwania:
Kawa w kubku z mlekiem / latte z pianką  - jako wzór smaku z popularnych sieci to np LATTE z KFC.

Sprzęt używany:
Do tej pory poza zwykłą polską kawą używałem, kawiarki elektrycznej Ariette  (bez szału smakowego)
Młynek ręczny - kupiłem zwykły za 40zł ceramiczny, ale niestety dekiel ceramiczny na którym trzymał się mechanizm kręcenia rozpadł się na częśći :(

Kwota do wydania:
do 600zł

Zależy mi na zestawie do aktualnych moich oczekiwań / nie patrząc na to co będę mógł robić z danego sprzętu w przyszłości.

Proszę o wpisanie swoich doświadczeń dla powyższego opisu - większość wątków które przeczytałem mają stały układ treści, gdzie od 2-3 postu pisze się jak mantrę, że najpierw kupić dobry młynek itp. Nie chciałbym wydać 600zł na sam młynek, a znaleźć w tej kwocie optymalną jakość dla wymagań.

Z góry dzięki za pomoc.

P.S.
Zastanawiam się nad SEVERIN 3873  + Saeco Poemia Focus HD8323/39

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Młynek, ekspres do LATTE
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Styczeń 2015, 22:38:51 »
Potrzebujesz hektolitrów szczęścia aby w tym budżecie mieć młynek i ekspres kolbowy który da radę kawę latte zrobić...

Wspomniany Severin bez przeróbek nie nadaje się do espresso ale jest świetny w metodach alternatywnych. Czy koniecznie musisz mieć ekspres?

W tym budżecie możesz dorwać jakiś automat ale nie wiadomo jaki będzie jego stan. Duże ryzyko umoczenia. Możesz trafić Poemie, czy AEG 150, ale to będą maszyny gdzie naprawa może być nieopłacalna. Wydając nawet 200 PLN na ekspres na młynek ci tylko 300 zostanie, bo w używanym pewnie będą ziarna do zmiany a to koszt około stu złotych.

Może napisz do ranGo, kup świeżą i dobra kawę zmieloną do kawiarki. Zainwestujesz mało a może się okazać że kawiarka pokaże nieznane lepsze oblicze.

Mam znajomego który z gazową kawiarka i ręcznym spieniaczem (taki ubijak a nie kreciołek) i kawa mieloną z palarni uzyskuje naprawdę zacne efekty. I na 100% lepsze od kfc.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2015, 22:55:01 »
Ew. phin zamiast kawiarki  :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2015, 23:24:28 »
Jeśli do kaw mlecznych to Forever Combi Duo.
Taką kawiarką chyba szybciej przyrządzimy mleczną kawę niż byle jakim ekspresem i w utrzymaniu taniej wyjdzie.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Styczeń 2015, 05:22:55 »
Moka + młynek + spieniacz mleka.
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2015, 09:46:26 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline pawelo

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Styczeń 2015, 08:33:53 »
Dziękuję za odpowiedzi :)

NIe muszę mieć ekspresu - choć mocno zastanawiałem się nad automatem Saeco PHILIPS HD 8747 XSMALL - odszedłem od tego pomysłu czytając forum.

Trafiłem jeszcze na młynek u akcesoria baristy.pl / może któryś z tych jest lepszym wyborem?

CONCEPT-Mlynek-do-kawy-KM5120 /1017
 NIVONA-CafeGrano-130-Mlynek-do-kawy /922

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Styczeń 2015, 09:41:09 »
Concept ostatnio jest chwalony, do kawiarki moka, będzie super.
A tu spieniacz.
http://www.bialetti.com/www.bialetti.com/coffee/electric/milk-frother-c-1_9_81.html

Albo taki ręczny, jak na filmiku.
How to make a flat white Bialetti style:
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2015, 09:57:12 wysłana przez raf77 »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Styczeń 2015, 13:59:40 »
Trafiłem jeszcze na młynek u akcesoria baristy.pl / może któryś z tych jest lepszym wyborem?

Jeśli rzeczywiście decydujesz się na wersję kawiarka/phin i spienianie ręczne (co jest zdecydowanie najtańszym i najrozsądniejszym wyjście z sytuacji latte, ale również -- jak wszystkie inne metody -- wymaga zaangażowania, wiedzy i umiejętności), to niespecjalnie ma znaczenie który z tych młynków wybierzesz, wszystkie sobie poradzą. Żaden z nich natomiast nie jest dobrym wyborem do ekspresu ciśnieniowego.
Severina 3873 powinieneś upolować w okolicach 250zł. Jeśli znajdziesz w podobnej cenie concepta (może bywasz w Czechach?), to zyskasz większy zakres mielenia (nieco drobniej i znacznie grubiej). W środkowym zakresie, wystarczającym aż nadto do kawiarki czy phina, oba młynki będą mieliły na tyle tak samo, że ciężko wskazać który to który. Nivony niestety w rękach nie miałem, ale i ona ma gdzieś swój opis na forum.

Cokolwiek wybierzesz, nie zapomnij, że najważniejsza jest w tym wszystkim kawa.

Offline pawelo

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Styczeń 2015, 09:19:15 »
Dzięki za odpowiedzi i porady.

Na tą chwilę zostanę przy kawiarce elektrycznej Ariette Moka Aroma  ( czy wg Was kawiarka ariette jest wiele gorsza niż kawiarka bialetti na indukcje? / czy pomiędzy tym sprzętem będzie różnica, bo nie wiem czy inwestować w nową kawiarkę )

Zamówię spieniacz oraz kawę od mastroantonio na początek Ariadne zmieloną do kawiarki i zobaczymy co dalej :)

Szkoda, że u Anotnia nie ma mieszanek kilku rodzajów kawy np 200g zmielonych do kawiarki na testy- chyba, że coś przeoczyłem czytając tematy.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Styczeń 2015, 09:21:41 »
Samplerów raczej nie kupisz ale opakowania po 250g chyba tak  :)
Napisz PW do Antonia i dopytaj.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Styczeń 2015, 12:03:29 »
i zobaczymy co dalej
:brawa: :taktak: W międzyczasie poczytaj (chyba, że już masz to za sobą) wątek o kawiarce, i ten o spienianiu ręcznie mleka. Na wydawanie pieniędzy zawsze jest czas.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Styczeń 2015, 12:38:20 »
Kawiarka jest ok.
Dlaczego nie kupisz młynka?

Offline pawelo

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Styczeń 2015, 12:51:11 »
Zamówię kawę od Antonia przygotowaną do kawiarki , a na młynek dozbieram i zamiast Severina pomyślę, o czymś lepszym (na co w wielu postach zwracacie uwagę :) )

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Styczeń 2015, 15:44:57 »
...Zależy mi na zestawie do aktualnych moich oczekiwań / nie patrząc na to co będę mógł robić z danego sprzętu w przyszłości.

Proszę o wpisanie swoich doświadczeń dla powyższego opisu - większość wątków które przeczytałem mają stały układ treści, gdzie od 2-3 postu pisze się jak mantrę, że najpierw kupić dobry młynek itp. Nie chciałbym wydać 600zł na sam młynek, a znaleźć w tej kwocie optymalną jakość dla wymagań...

Czyli wyszło "jak zwykle"  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline AdamH.

• Ekspres: Kawiarka Bialetti
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Styczeń 2015, 16:38:09 »
Polecam spieniacz z Ikea za 5zł - użytkuję i sprawdza się b. dobrze, szczególnie do cappuccino :) 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi