Autor Wątek: Zawór bezpieczeństwa  (Przeczytany 1976 razy)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Zawór bezpieczeństwa
« dnia: 09 Styczeń 2023, 10:03:09 »
Czy w zaworze bezpieczeństwa rusza się taki tłoczek z bolcem, u mnie jest to nieruchome ? Rozkręciłem, odkamieniłem, wyczyściłem, założyłem i teraz nie wiem czy jednak nowego nie szukać. Czy rozkręcenie nie zmieniło jego ustawień ?

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Zawór bezpieczeństwa
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Styczeń 2023, 10:15:39 »
Według mnie to ten tłoczek powinien się ruszać. Pod wpływem ciśnienia podnosi się, żeby zablokować ujście pary. Naciśnięcie powoduje jej uwolnienie.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2023, 10:47:10 »
Nie wiem czy nie masz na myśli tego zaworu co blokuje ujście pary po zagotowaniu wody. Tu jak ciśnienie wzrośnie 2 bary powinien puścić parę, niektóre takie zawory bezpieczeństwa są jakby zaplombowane stąd nie wiem jak z jego ruchliwością powinno być :)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2023, 10:51:27 »
No tak, byłem przekonany że twór na zdjęciach jest zaworem tzw. antydepresyjny.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Styczeń 2023, 11:53:17 »
Jak już się wyjmuje i odkamienia bojler to takie elementy jak zawór odpowietrzający i zawór bezpieczeństwa najlepiej wymienić na nowe. Tak aby nie było niespodzianki po zmontowaniu i uruchomieniu ekspresu. Nie jest to duży koszt a możesz uniknąć wodotrysku. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi