@Sendilkelm Ups... przepraszam za pomyłkę 
W moim wypadku to też będzie pierwsza kolba, więc Twój wpis daje nadzieję 
Obawiam się tylko, że wyzwaniem będą jasno palone kawy od Antonia, których zapas aktualnie posiadam (i tylko takie, bo oboje lubimy jasne). Dedykowane do przelewów, ale z tego co czytam da radę z jasnych paleń wycisnąć również espresso, po prostu może być trudniej. Ale cóż - jak spadać to z wysokiego konia.
Wchodzimy w szczegóły zatem. To dodam

Ja od dawien dawna jestem związany z singleorigin.pl i nie dlatego, że mam blisko. Po prostu kiedyś znalazłem, polubiłem mocno ich kawę bezkofeinową i jakoś tak z przyzwyczajenia zamówiłem od nich pierwsze 4 kawy do kolby na testy, w sumie w miarę dobrej jakości kawa, za nie tak duże pieniądze - jeżeli miałaby iść na testy i próby młynka z ekspresem. I tak wziąłem:
1. Ciemne palenie - ichni blend (pierwszy raz u nich to kupiłem)
2. Średnie palenie
3. 2 x jasne palenie
Zacząłem od testów na 1 i 2 i po tych 15-20 próbach otworzyłem kawę jasno paloną. Od razu zmniejszyłem podziałkę na młynku wiedząc w teorii, że te same nastawy na nic się zdadzą. Oczywiście wyszła trochę lurka, ale miałem kilka wniosków:
- kawa jasno palona, z której wychodzi ratio 1:3,5/4 nie jest taka zła
- aby uzyskać poprawne ratio na jasnej, trzeba zmienić nastawy dosyć mocno, 3 podziałki prawie na młynku pyknęły aby uzyskać 1:2, ale moim zdaniem nie jest to do końca ta droga. Ja osobiście espresso wolę ze średnio palonej lub ciemno, a kawę jasno paloną zabarwiam "mlekiem" ryżowym
Obecnie mam zapisane nastawy dla tych 4 kaw i powtarzalność jest mega, mogę zmieniać kawy (dozy na razie po 14g, bo takie mam sitko) i kawa wychodzi super, także robię sobie w ciągu dnia na zmianę, ciemne palenie, średnie, jasne wg własnej woli. Pijam 5-6 espresso dziennie.
Jeszcze na początku bawiłem się trochę cisnieniem i pidem, ale ostatecznie ciśnienie ustawiłem zgodnie z zaleceniami w innych wątkach, a pid na 97 (i to obecnie najbardziej mi pasuje w moich nastawach)