Autor Wątek: Inspekcja bojlerów - ocena zasadności odkamieniania  (Przeczytany 2793 razy)

skansen

• Gość
Inspekcja bojlerów - ocena zasadności odkamieniania
« dnia: 06 Styczeń 2023, 21:13:32 »
Niedługo minie rok od zakupu mojego aktualnego ekspresu-Bianki. Zakupu zresztą bardzo udanego.
Po roku warto pomyśleć o odkamienianiu maszyny.
Ekspres jest podłączony do miękkiej wody. Dlatego też nie bardzo uśmiecha mi się niepotrzebne odkamienianie...
Stąd pomysł na inspekcję bojlerów i w oparciu o jej wynik podjęcie decyzji o przeprowadzeniu lub zaniechaniu odkamieniania...

Grzałki są zamontowane od spodu. Ich demontaż i zajrzenie przez ich otwory nie wydaje się prostym zadaniem.
Na górze bojlera parowego jest jednak kilka małych otworów  przeznaczonych dla osprzętu. Stąd pomysł na zakup lub pożyczenie endoskopu i oględziny wnętrza bojlerów. Można by spróbować zajrzeć przez otworki na górze. Jeśli bojler parowy nie będzie zakamieniony to bojler kawowy zapewne też...
Może ktoś z Was już próbował takich działań?

« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2023, 21:45:51 wysłana przez skansen »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Inspekcja bojlerów - ocena zasadności odkamieniania
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Styczeń 2023, 22:58:44 »
Mam jakiś prymitywny endoskop, kamerka taka sobie i regulowane podświetlenie led, obawiam się, że trudno będzie ocenić stan wnętrza bojlera.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Styczeń 2023, 00:18:03 »
Dobry odkamieniacz i do roboty nic się nie stanie .Natomiast jak masz mieką  wodę to spokojnie poczekałbym jeszcze z rok ,endoskop bym sobie darował:)

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Styczeń 2023, 07:24:54 »
Może wystarczy mieć dwa otwory, silne źródło światła (nawet z tel.) i dojrzy się żywym okiem

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Styczeń 2023, 10:45:06 »
Dać się da, np. tu są przykładowe foty https://www.home-barista.com/repairs/wifi-endoscope-for-inspecting-boiler-for-scale-t61426.html
Jak dla mnie to zbyt dużo zabawy, choć nawet mam gdzieś taka kamerkę (pi razy oko 6-8mm średnicy). Już samo rozkręcanie osprzętu od bojlera raczej niesie większe ryzyko uszkodzenia czegoś, rozszczelnienia niż niepotrzebne odkamienianie...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Styczeń 2023, 11:43:54 »
Tu w zasadzie ładnie widać co się dzieje w środku.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Styczeń 2023, 14:44:10 »
Ja rozkręciłem ostatnio bojler w Silvii po 7 latach używania. Tak trochę z ciekawości. Woda twardość ok 14dH wg wodociągów w Warszawie, zalewany głównie przez dzbanek Brita. Odkamieniałem może dwa razy w tym okresie bo mi się jakoś nie składało :Bicz:

Wg mnie nie wyglądał tragicznie. Grzałka była czysta, tylko na bojlerze trochę osadu, plus trochę "piasku" na dnie. Wyczyściłem bez problemu, dałem nowa uszczelkę i działa. Przy okazji ramę Silvii pomalowałem, bo rdza ją zaczynała brać przy tacce.
Zrobiłbym jak rollo radzi: przy miękkiej wodzie bym poczekał jeszcze z rok.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Styczeń 2023, 15:50:09 »
@skansen
niepotrzebnie komplikujesz sobie życie.
Odkamienianie to przecież prosta czynność, po prostu je zrób, a po jakości tego co ci spłynie będziesz wiedział na przyszłość czy warto odkamieniać przy twojej twardości wody.
A tak na marginesie - używając czajnika i tej samej wody, zobaczysz w czajniku przecież to samo co w bojlerze.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Styczeń 2023, 16:04:34 »
Można by spróbować zajrzeć przez otworki na górze.
Kup sobie Elektrę, to będziesz mógł do woli zaglądać do wnętrza [emoji38] a to, co jest w bojlerze Elektry (NIC - tj CZYŚCIUTKO), to tak samo musi być w innych bojlerach.

Na drugim zdjęciu widać grzałkę przy podświetleniu latarką.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2023, 16:20:21 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Styczeń 2023, 23:09:38 »
@GostRado tak trzeba żyć! Też uwielbiam zaglądać do dziurek, więc Twoje argumenty za Elektrą jak najbardziej do mnie trafiają  :szampan:
@fill słusznie wspomniałeś o czajniku. Mój czajnik nie ma praktycznie w ogóle kamienia a mam go ponad trzy lata. Widać zastosowane rozwiązania zmiękczania wody działają :)

Dziękuję za wszystkie sugestie. Mam jeszcze chwilę czasu na przemyślenie tematu, na pewno jeszcze do niego wrócę...

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Styczeń 2023, 00:26:05 »
Mój czajnik nie ma praktycznie w ogóle kamienia
Ja z twojego polecenia już prawie dwa lata używam Brita hard water i potwierdzam efekt zero kamienia w czajniku 🙂

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi