Autor Wątek: Niche Zero vs ręczny młynek do V60  (Przeczytany 4712 razy)

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
Niche Zero vs ręczny młynek do V60
« dnia: 17 Grudzień 2022, 14:21:49 »
Mam N0 głównie pod espresso i jestem zadowolony, ale lubię też sobie wypić jedną kawę dziennie z V60 i tutaj często nie wyczuwam zdefiniowanych nut smakowych, jak za grubo zmielę to kawa jest "nijaka", jak idę w stronę drobniejszego mielenia to zawsze mam odrzucający posmak goryczki. Używam świeżych, jasno palonych ziaren z różnych polskich palarni, przy grubszym mieleniu próbowałem metody Tetsu Kasuya, przy medium-fine standardowe podejście czyli 50g preinfuzja przez 35-40s, potem po 60g z przerwami 20-sekundowymi między polewaniami, całkowity czas to 2:30-3:30, woda z czajnika Hario po 1-2 minutach po zagotowaniu.

Czy ma ktoś porównanie wykorzystania N0 i młynka ręcznego do metod alternatywnych? Czy rzeczywiście jest aż taka duża różnica w smaku/klarowności/body na korzyść młynka ręcznego jak to opisują na forach zagranicznych?

Pytam, ponieważ nie wiem do końca na co się zdecydować przy założonym budżecie do max 1200zł, przeznaczenie tylko do V60/FP dla 1-2 osób:
a) Przenośny młynek ręczny wykorzystywany na co dzień w domu (zamiast N0) oraz na miejscówce weekendowo-wakacyjnej, wstępnie patrzę na coś ze stajni 1zpresso: ZP6 Special, K-Max, JX
b) Elektryczny młynek na stałe podłączony na miejscówce weekendowo-wakacyjnej, np. Fellow Ode V1, Wilfa Svart

A może polecicie jakiś lokal w Szczecinie, gdzie napiję się dobrej kawy z przelewu, żeby mieć jakiś punkt odniesienia?
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2022, 14:44:35 wysłana przez radekzaj »

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Niche Zero vs ręczny młynek do V60
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudzień 2022, 16:51:48 »
Niche to stozek sprofilowany pod espresso , ciężko zmielić na nim dobry przelew  z jasnego ziarna ,zakup drugiego młynka pod przelewy rozwiąże problem (felow ode)

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudzień 2022, 18:04:02 »
Jeśli tak to pójdę w ręczny młynek, bo nie chcę jeździć z Fellow Ode w walizce Poza tym nie mam w domowej kuchni miejsca na dwa elektryki na blacie. Kwestia tylko wyboru: 1zpresso, Comandante C40 MK4, Kingrinder K6? Jakieś inne propozycje?
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2022, 18:14:19 wysłana przez radekzaj »

Offline Chris

• Ekspres: Flair 58+, Ascaso Steel Uno, Timemore B75, V60, Aeropress, Chemex, Moka
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Chestnut X Lite
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2022, 18:13:24 »
Od siebie mogę polecić 1zpresso K-Plus, pod V60 sprawdza mi się perfekcyjnie. Z tego co się orientuję ma też większe żarna niż Commandante, w związku z tym mieli się szybciej i lżej. Ostatnio 1zpresso wypuściło też K-Ultra, który jest chyba ulepszoną i bardziej przenośną (składana rączka) wersją tego młynka. Na zdjęciach wygląda też lepiej, ale wiadomo, kwestia gustu

Offline radekzaj

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2022, 19:23:11 »
Dzięki za opinię, coraz bliżej mi do 1zpresso.

K-Plus odrzucam, bo jest droższy z uwagi na funkcjonalność pod espresso i kuferek podróżny.

Wybór zawężam do K-Max i ZP6 Special. Biorąc K-Max będę miał bardzo dobry młyn pod przelew, a jednocześnie mogę sobie mielić pod espresso i porównywać z Niche, czyli pełne spektrum możliwości Natomiast wybierając ZP6 ograniczam się tylko do przelewu, ale widzę, że ten młynek jest mocno "hype'owany" m.in. przez Hendricka, no i jest trochę tańszy.

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2022, 19:25:21 »
Obczaj arco 2+1, nie mam teraz czasu zrobić foty vs ceado 37 ale przemiał jak z comandante a jakość lepsza bliżej ceado ( chć retencja na plastikowym kołniezu ze 2g)

Offline radekzaj

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudzień 2022, 19:39:11 »
Zaczęło się... jak na każdym forum pasjonatów, wjeżdżają propozycje przekraczające budżet

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2022, 12:28:36 »
Jeśli właściciel palarni pisze na forum, że do przelewów teraz używa tylko Arco, to o czymś świadczy. Niedawno ktoś sprzedawał niewiele ponad Twój budżet, chociaż teraz już chyba trudno będzie o taką ofertę.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudzień 2022, 13:18:40 »
Arco byłby dobrym uzupełnieniem N0

Offline radekzaj

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Grudzień 2022, 14:52:56 »
Dziś dotarł ZP6, wieczorem pierwszy drip  :taktak: :kawa:

rsz_img_20221227_142210.jpg

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudzień 2022, 16:13:39 »
Dziś dotarł ZP6

Gdzie kupowałeś?
Daj znak jak wrażenia.

Offline radekzaj

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Grudzień 2022, 17:51:32 »
Ustawiłem początkowo na środek zalecanej skali do dripa, czyli 4.5, o wiele lepsza jakość przemiału, drobinki kawy widać "wyraźniej", czyli nie ma tego pyłu, który produkował N0. Samo mielenie łatwe, szybkie i przyjemne, żona bez problemu kręciła wajchą ;) Jeśli chodzi o smak to jeszcze muszę się wstrzelić, bo teraz wyszedł mi czas 4:15 przy 20/300g, ale już teraz wyczuwam inne smaki niż przy N0, nie ma tak dużej intensywności i goryczki, kawa jest bardziej klarowna, czysta, jak była chłodniejsza to wyczułem szampana. Będę chciał jeszcze zejść do 2:45-3:00 idąc w grubszy przemiał, dodatkowo zmniejszę temperaturę, bo wydaje mi się, że kawy pod przelew z GoodCoffee wcale nie są jaśniej palone w porównaniu do wypału pod espresso (wziąłem od nich ostatnio trochę kaw na spróbowanie).

Kupiłem bezpośrednio od producenta z ich strony. Mega szybka wysyłka, gdyby nie święta to już bym miał go w piątek (zamawiany w poniedziałek późnym wieczorem).
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2022, 17:54:01 wysłana przez radekzaj »

Offline wsedek

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Grudzień 2022, 18:13:42 »
Jaka cena wyszła ostatecznie za zp6? Jakies dodatkowe podatki doszły ?

Offline radekzaj

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Grudzień 2022, 19:43:02 »
880,76zł za młynek i cło 41zł.

Offline wsedek

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Grudzień 2022, 21:45:57 »
Proszę dać znać jak dalsze wrażenia kawowe z przemiału tym młynkiem. Czekam na polską dystrybucję tego młynka, mam nadzieję, że Michał z Konesso uraczy nas dobrą ofertą na ten młyn;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi