Autor Wątek: Młynek pod alternatywy  (Przeczytany 3707 razy)

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
Odp: Młynek pod alternatywy
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudzień 2022, 22:53:02 »
Ktoś orientuje kiedy premiera nowej wersji Fellow Ode?

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Grudzień 2022, 09:38:37 »
64mm żarna ODE "chrumają" 24 do 30 gramów kawy jasno palonej szybciej niż się można spodziewać.
Nowa wersja z poprawionymi żarnami i wiekszym hopperem ponoć jeszcze lepsza.
Ja brałem głòwnie ze względu na żonę i troche z ciekawosci smaku kawy z płaskich żaren w domowych warunkach.

Póki co wszyscy zadowoleni.
Szybkość w domu,  przy nawet 40g kawy to chyba żadne issue tzw:)
Pytanie jak ogólnie przemiał w Ode.
Kusi mnie Fiorek AllGround,  ale różnica w cenie spora, Ode chyba mniejszy.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudzień 2022, 09:47:49 »
Co kto lubi, dla mnie szybkosc mielenia rano jednak ma znaczenie, przemial jest ok, żarna 64mm robią robotę.
Jak to mawiają o gustach sie nie dyskutuje.
Widzialem ile mieli wilfa z płaskimi oraz ze stożkowymi, stąd ta informacja.
Automatyczne "wylaczenie" w Ode po mieleniu też na plus.
Nikogo nie namawiam, nam ten młynek przypadl do gustu.

Edit.
Ktoś orientuje kiedy premiera nowej wersji Fellow Ode?

Światowa premiera 2.0 sie juz odbyla, pytanie moze do dystrubutorow, Konesso, CD, Przyjaciele kawy?

« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2022, 09:58:10 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudzień 2022, 10:13:32 »
Od niedawana jestem posiadaczem Wilfy Uniform. Faktycznie mieli długo. Ale czy to rzeczywiście problem? Rano zazwyczaj mielę 60g na litrowy przelew z Moccamastera i w tym czasie mam co robić. Uzupełniam wodę, składam filtr itd. Pewnie z punktu widzenia ergonomii i workflow lepszy taki zagospodarowany czas, niż krótsze czekanie "bo mieli tak szybko to i tak nic innego nie zrobię".  [emoji38] Wilfa ma również automatyczne wyłączanie, chociaż sporadycznie zdarza się, że "na ucho" jesteśmy już pewni, że nic nie ma między żarnami, a ona nadal kręci. Jednak jeszcze nie zdarzyło mi się stracić cierpliwość i wyłączyć ją ręcznie.
Ale to wszystko są detale. Pewnie gdyby oba młynki były dostępne w momencie zakupu to rozważałbym również Ode 2.0.
Swoją "bezwagową" srebrną Wilfę uzupełniłem o nową wersję ich wagi (z timerem) będącą jednocześnie przykrywką młynka i mam prawie totalny Zen.

I tu mała dygresja apropo Zen i Fellow. Dążąc do osiągnięcia "ostatecznego zestawu przelewowego" zastanawiałem się nad elektryczną konewką od Fellow. Trochę się przeraziłem czytając opinie użytkowników o awaryjności i braku wsparcia ze strony producenta. Nie mam żadnych podstaw żeby twierdzić, że z młynkami będzie podobnie, ale...  ;)       

Offline Sputnik Mężczyzna

• Ekspres: Bez ciśnienia i nie z automatu, tylko na spokojnie :)
  • Młynek: 1Zpresso K-Max i na prąd
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudzień 2022, 18:24:27 »
Miałem Komesia teraz mam 1Zpresso K-Max. Obydwa młynki świetnie mielą kawę ale dla mnie 1zpresso bije na głowę Komesia pod względem użytkowania, szybkość mielenia, ergonomia i kubeczek na magnesiki (petarda), ale najważniejsze to bardzo szybka i łatwa zmiana grubości mielenia, w dodatku zawsze widzisz jakie jest obecne ustawienie. Powiem szczerze, do klocka Komesia nie chętnie bym wrócił.    :nienie:

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Grudzień 2022, 23:10:36 »
Miałem Komesia teraz mam 1Zpresso K-Max. Obydwa młynki świetnie mielą kawę ale dla mnie 1zpresso bije na głowę Komesia pod względem użytkowania, szybkość mielenia, ergonomia i kubeczek na magnesiki (petarda), ale najważniejsze to bardzo szybka i łatwa zmiana grubości mielenia, w dodatku zawsze widzisz jakie jest obecne ustawienie. Powiem szczerze, do klocka Komesia nie chętnie bym wrócił.    :nienie:

Niedawno po testach ręczniaków napisałem coś podobnego. Ale na mnie wjechali wtedy 🤣 obraza komesia, to jak obraża uczuć religijnych.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Grudzień 2022, 12:15:16 »
Komesia przerabiałem po jednorocznym intensywnym użytkowaniu, ten młynek pylił pod alternatywę i to wyraźnie, dlatego jak pisałem wcześniej osobiście nie mogę go polecić jeśli rozważasz Kinu albo K-max. Obecnie używam K-max i mam wrażenie, że on mieli lepiej niż mój Santos#4, choć to inna bajka. Ale użytkownikiem K-max jestem od niedawna i czas pokaże jak on będzie się zachowywał np po roku.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Grudzień 2022, 12:43:41 »
Stożki i płaskie mielą ciut inaczej, może stąd to wrażenie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi