Autor Wątek: Młynek pod alternatywy  (Przeczytany 3716 razy)

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
Młynek pod alternatywy
« dnia: 12 Grudzień 2022, 22:27:41 »
Cześć i czołem Kawosze. :kawa: :kawa: :kawa:
Przychodzę dziś do Was z trudnym dla siebie pytaniem mianowicie Jaki młynek pod alternatywy polecacie?
Na chwilę obecną posiadam 1Zpresso K-PLUS ale niestety muszę go odesłać na reklamację i tak pomyślałem przy okazji, że jest to świetna okazja na zmianę go :) Jaki młynek polecacie pod alternatywy ?
Zastanawiam nad
ręcznymi
  • Comandante C40 MK4
  • ?
elektrycznymi
  • Fellow Ode ale nowa wersja dopiero w przyszłym roku?
  • Wilfa Uniform
  • ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline wsedek

Odp: Młynek pod alternatywy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2022, 22:34:57 »
A co się stało z K-Plus że wymaga reklamacji ?
Pytam, bo sam mam kilka młynków tej marki i zastanawiam się co tam mogło się uszkodzic.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2022, 22:39:02 »
Jeśli ręczniak i budżet pozwala to zdecydowanie warto rozważyć też Kinu M47, ale w tym przypadku żarno pod filtry trzeba dokupić. Wtedy jednym młynkiem można spokojnie załatwić temat alternatyw i espresso.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2022, 22:57:59 »
Nie ma lepszego niż K-max/Plus pośród tych co rozważasz.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudzień 2022, 23:29:25 »
Pod espresso używam swojego Single Dose może kiedyś dokupie jakiegoś Atoma lub F64 ale dobra bo odbiegłem od tematu.

Jeśli ręczniak i budżet pozwala to zdecydowanie warto rozważyć też Kinu M47, ale w tym przypadku żarno pod filtry trzeba dokupić. Wtedy jednym młynkiem można spokojnie załatwić temat alternatyw i espresso.
Słyszałem o tym młynku ale nigdy nim się nie interesowałem bo wszyscy tylko polecają Komeś, Komeś, Komeś.
Jaką wersję Kinu polecasz?

A co się stało z K-Plus że wymaga reklamacji ?
Pytam, bo sam mam kilka młynków tej marki i zastanawiam się co tam mogło się uszkodzic.
Kawę mieli ale to kwestia bardziej wizualna niż techniczna. Pisałem do coffeedesków i napisali abym odesłał. Nie wiem jak to nazwać ale coś dziwnego na magnesach pojawiło się  :'(

Nie ma lepszego niż K-max/Plus pośród tych co rozważasz.
Lepszy od Kinu ?
« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2022, 23:36:21 wysłana przez MatroX »

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2022, 07:27:13 »
Słyszałem o tym młynku ale nigdy nim się nie interesowałem bo wszyscy tylko polecają Komeś, Komeś, Komeś.
Jaką wersję Kinu polecasz?

Polecają Komesia bo faktycznie jest dobry ;) Mam oba te młynki i używam zamiennie. Kinu mam wersję classic i tą na pewno mogę polecić :)

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2022, 10:44:35 »
Szkoda, że tak długo zastanawiałem się nad ofertą coffeedesków bo mieli naprawdę fajną cenę na C40. No trudno.
Jak miałbyś wybierać to Komeś czy Kinu ? Na pewno plusem Komesia jest mnóstwo przepisów na niego. Fajnie mieć jakieś daną wyjściową i poruszać w obrębie niej.

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudzień 2022, 11:52:35 »
Kawę mieli ale to kwestia bardziej wizualna niż techniczna. Pisałem do coffeedesków i napisali abym odesłał. Nie wiem jak to nazwać ale coś dziwnego na magnesach pojawiło się  :'(
Mi to wygląda na zwykłe otarcia. W sumie tez takie coś mam i nic dziwnego,  przecież te magnesy siłą rzeczy będą się ocierały. Grunt, że ponad rok czasu jak go mam, a on nadal  mieli jak szalony:)

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2022, 12:47:48 »
Jak miałbyś wybierać to Komeś czy Kinu ?

Szczerze to ciężko mi się zdecydować który młynek wolę ;) Czasami wydaje mi się, że z Komesia lepiej wychodzą kawy o owocowym profilu, a te nieco bardziej klasyczne lepiej wypadają z Kinu. Jednakże może w tym być dużo "wydaje mi się" w zależności od dnia ;)

Kinu ma na pewno dużo solidniejszą budowę niż Comandante, wydaje się niemal pancerny, mieli się nim jakby bardziej miękko/płynnie.

Ilością "przepisów" z sieci bym się nie sugerował bo te czasami mocno odbiegają od realiów. Przepis X z sieci podaje mielić na 25 klików, a u mnie to wychodzi czasami poniżej 20...o kant d... taki przepis ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudzień 2022, 12:51:25 »
Dokładnie, nigdy się nie sugeruję nastawami młynka z netu, bo skąd ktoś ma wiedzieć jaką mam wodę, jak polewam i w czym. Własnego doświadczenia nie da się niczym zastąpić. Można ewentualnie wziąć pod uwagę jeśli ma się opis do konkretnych ziaren czy jest to trochę drobniej, czy grubiej.

Jak porównywałem kiedyś Kinu z COmandante, to nie potrafiłem powiedzieć, z którego mi bardziej smakują. Jedne kawy ciekawiej wychodziły z jednego, inne z drugiego. Na pewno pod względem machania korbką i ustawiania grubości mielenia bardziej odpowiada mi Kinu.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2022, 12:54:24 wysłana przez krystians »

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudzień 2022, 13:40:34 »
Comandante jest dla mnie za duży, za gładki i za okrągły, żeby nim wygodnie mielić. Kinu lepiej siedzi w łapie (przynajmniej mojej) i ma ten thumbstopper. Z minusów - w kinu czasem między pojemnik a młynek tam gdzie są magnesy dostanie mi się zmielona kawa, wtedy magnesy słabiej trzymają. Z dwa razy zdarzyło mi się, że pojemnik się odczepił. Poza tym Kinu to bardzo solidny młynek, pozwalający zaparzyć pyszną kawę.

Offline nowicjusz

• Ekspres: aeropress, V60, chemex, Hario Switch
  • Młynek: Fellow ode 2, comandante c40
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudzień 2022, 16:02:33 »
podłącze się trochę :) jest jakiś powód dla którego całkowicie pominięte były elektryczne młynki? Ktoś się wypowie?
Ja właśnie mam trochę dosyć kręcenia korbą w komesiu i właśnie zastanawiam się nad Ode i Uniform. Macie opinie? Co ciekawsze? Jak bardzo różnią się żarna?
I bardziej mnie zastanawia czemu zostały tak pominięte w dotychczasowych wypowiedziach oraz jak różni się workflow i funkcjonalność/trwałoś/żarna niż design.
Ma ktoś porównanie obu?

I nie nie chodzi mi o dyskutowanie wyższości płaskich nad stożkiem czy odwrotnie :)

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Grudzień 2022, 18:41:36 »
Mam komesia, ale miele nim tylko pod brikke. Nie powiem mieli równiutko, jest pięknie wykonany i mega pojemny. Ale nie wyobrażam sobie liczyć klików,  dla mnie to poprzednia epoka. Ja używam Tinemore'a X do przelewux, cuppingu, w ogóle wszystkiego oprócz kawiarki.

Nie namawiam, ale naprawdę warto się nim zainteresować i przestać liczyć kliknięcia tak jak robi to jeszcze wiele osób. Jeśli chodzi o jakość mielenia jest super, na YT są nawet ludzie którzy robili szczegółowe testy. Przy mieleniu prawdę mówiąc jest nawet mniejszy opór niż analogicznie na komesiu. Wiadomo, każdy zwraca uwagę na co innego, dla mnie taki sposób regulacji jak jest w 'X' to duża wygoda.

Zwróciłbym też uwagę na wpis kolegi wyżej. Jeśli masz zamiar dużo mielić, może warto kupić elektryka. Ja używam 2 ręczniaków bo robie 1 duży przelew rano (450ml) i 1 mielenie pod kawiarkę popołudniu. Postawiłem na ręczne ze względu na retencje oraz znikomą ilość rzeczy która może się popsuć. Ale jakbym mielił więcej, kupiłbym np fellow ode.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2022, 18:44:17 wysłana przez Dawid1144 »

Offline maciek-rz Mężczyzna

• Ekspres: Asacso Uno Prof + Melitta Aroma Signature + Drip
  • Młynek: Eureka Zenith 65E + Ceado E5SD
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Grudzień 2022, 21:23:44 »
Mam komesia, ale miele nim tylko pod brikke. Nie powiem mieli równiutko, jest pięknie wykonany i mega pojemny. Ale nie wyobrażam sobie liczyć klików,  dla mnie to poprzednia epoka. Ja używam Tinemore'a X do przelewux, cuppingu, w ogóle wszystkiego oprócz kawiarki.

Nie namawiam, ale naprawdę warto się nim zainteresować i przestać liczyć kliknięcia tak jak robi to jeszcze wiele osób. Jeśli chodzi o jakość mielenia jest super, na YT są nawet ludzie którzy robili szczegółowe testy. Przy mieleniu prawdę mówiąc jest nawet mniejszy opór niż analogicznie na komesiu. Wiadomo, każdy zwraca uwagę na co innego, dla mnie taki sposób regulacji jak jest w 'X' to duża wygoda.

Zwróciłbym też uwagę na wpis kolegi wyżej. Jeśli masz zamiar dużo mielić, może warto kupić elektryka. Ja używam 2 ręczniaków bo robie 1 duży przelew rano (450ml) i 1 mielenie pod kawiarkę popołudniu. Postawiłem na ręczne ze względu na retencje oraz znikomą ilość rzeczy która może się popsuć. Ale jakbym mielił więcej, kupiłbym np fellow ode.
Fellow ode był na BF za 1000zl i trochę żałuję,że nie zdecydowałem się.
Przelewy pijam głównie w weekendy, ale robię 500ml, czasem 600. Czy tutaj ręczny młynek na raz zmieli tyle ?
Ten fellow ode w skali bezwzględnej to dobry młynek ?w porównaniu np z eureka mignon single dose

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudzień 2022, 21:52:57 »
64mm żarna ODE "chrumają" 24 do 30 gramów kawy jasno palonej szybciej niż się można spodziewać.
Nowa wersja z poprawionymi żarnami i wiekszym hopperem ponoć jeszcze lepsza.
Ja brałem głòwnie ze względu na żonę i troche z ciekawosci smaku kawy z płaskich żaren w domowych warunkach.

Póki co wszyscy zadowoleni.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi