Autor Wątek: Tamper  (Przeczytany 4971 razy)

Offline MB Kobieta

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
Tamper
« dnia: 06 Styczeń 2015, 18:59:19 »
Wybaczcie, jeśli powtórzyłam wątek.

Chciałam dopytać, czy przy takim odcisku ciasteczka od strony prysznica powinnam szukać wypukłego tampera??
Póki co radze sobie jakoś z dociskaniem kawy dnem niewielkiego stalowego pojemnika, więc może tamper całkiem zbędny? Zwłaszcza, że ekspresik też amatorski. Co wy na to?
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2015, 19:26:34 wysłana przez MB »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tamper
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Styczeń 2015, 19:48:04 »
Wygląda na zbyt dużo kawy. Nasyp ubij zapnij kolbę. Odepnij i zobacz czy coś się odbiło.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Tamper
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Styczeń 2015, 20:07:37 »
Jak będzie młynek, to i tamper by się przydał. W tym Ariete chyba są standardowe 58 mm sitka.

Offline MB Kobieta

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Tamper
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Styczeń 2015, 21:03:14 »
Tak, dokładnie. Już nawet mierzyłam.
Obawiam się tylko, że po dokładnym ubiciu kawy tamperem woda z prysznica nie przebije się przez nią. I że ta moja amatorska "maszynka: nie da rady. Już tak było raz, że kawa kapała z ekspresu po kropelce. Z kolei kiedy wsypałam mniej kawy i po ubiciu w sitku nie sięgała pod sam prysznic, to robiło się błotko. :(
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2015, 21:14:19 wysłana przez MB »

Offline Kondzior Mężczyzna

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto , alternatywa
  • Młynek: Santos , Nagema, ręczne
Odp: Tamper
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Styczeń 2015, 21:08:59 »
To raczej wina przemiału, chyba, że jest zbyt dużo kawy i za ostro ubita.

Offline MB Kobieta

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Tamper
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Styczeń 2015, 21:24:03 »
???
Będę eksperymentować. Jakby nie było... Co z wyborem tampera. Widziałam ,że są płaskie i wypukłe. czy każdy ma jakieś inne przeznaczenie???
I jakiego poszukiwać. A może macie jeszcze jakiś namiar -skąd, żeby nie powiększać dziur domowego budżetu o kolejną stówkę.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Tamper
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Styczeń 2015, 21:27:26 »
Obawiam się tylko, że po dokładnym ubiciu kawy tamperem woda z prysznica nie przebije się przez nią. I że ta moja amatorska "maszynka: nie da rady.

Kwestia ustawienia młynka i odpowiedniej dozy.
Tamper raczej płaski, znajdziesz je w zaprzyjaźnionych z forum sklepach lub możesz zamówić u Metiu.

Sitka są normalne czy „ulepszone" z systemem crema.

Offline MB Kobieta

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Tamper
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Styczeń 2015, 21:47:53 »
Sitka???
 tego nie wiem, bo nie widziałam na żywo różnicy pomiędzy normalnym sitkiem, a sitkiem udoskonalanym.
W opisie ekspresu jest informacja, że posiada
1. filtr Thermocream, uszczelkę termocream, tarczę do kawy mielonej (1)
2. tarcza do cialde, sitko do cialde (2) - ale kaw w ekspresówkach nie zamierzam raczej kupować.

Uszczelkę thermocream zakłada się do tarczy na kawę mieloną. Ja tej uszczelki nie zakładam. Wtedy sitko lepiej wchodzi w kolbę. Ale nie wiem, czy dobrze robię???


« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2015, 22:07:17 wysłana przez MB »

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4979
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Tamper
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Styczeń 2015, 22:09:55 »
NPF już masz :).
Filtr Thermocream, to właśnie system crema, potrzebny przy mielonkach do wytworzenia pianki, bo crema to nie jest. Przy dostępie do młynka nie jest potrzebny, jeżeli bez niego sitko pasuje do kolby.
Sklepy zaprzyjaźnione z forum, za czym idą rabaty, to Akcesoriabaristy, Coffeedesk, Swiezopalona, a także inne, znajdziesz je w dziale Supermarket. Elegancki i porządny tamper możesz zamówić u wspomnianego wcześniej forumowicza Metiu, a tańszych i używanych poszukać na Allegro

Offline MB Kobieta

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Tamper
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Styczeń 2015, 22:14:12 »
Dzięki za drogowskazy i  przetarte szlaki :):)

Te ulepszenie w sitkach raczej mnie martwią niż cieszą. Przydałaby się kawka jak miodek gęsta z grubą cremą. I bez takich ulepszeń
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2015, 22:17:00 wysłana przez MB »

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Tamper
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Styczeń 2015, 10:08:12 »
Wsadz podwojne sitko, bedzie lepsza crema. Te pojedyncze sa trudne w obsludze, plus bardziej podatne
na zwietrzala kawe (retencja mlynka).

Najlepiej sitko precyzyjne (jak kupujesz, mozliwe ze masz w zestawie), jezeli to standardowy rozmiar e61 to mam na zbyciu (patrz gielda).



Offline MB Kobieta

  • Wiadomości: 29
  • Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Tamper
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Styczeń 2015, 19:44:05 »
sitko na pierwszym zdjęciu to jedyne, którego używam. Większego nie było.
W instrukcji jest informacja, że można do niego wsypać 1 lub 2 miarki kawy. W zależności od tego, ile filiżanek parzymy.
To z drugiego zdjęcia jest znacznie mniejsze i przeznaczone do kawy w ekspresówkach.

Jak patrzyłam na sitka przy lepszych ekspresach, to wydawały mi się faktycznie głębsze. Ale może to juz czepianie się detali???? Nie wiem. Za każdą podpowiedź będę wdzięczna.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Tamper
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Styczeń 2015, 23:26:31 »
Roznica jest taka ze sitko pojedyncze 7-9 gram kawy
jest trudniejsze w uzyciu, krema gorsza, trudniej o dobra jakosc ubicia itp.

Dlatego preferowane jest robienie na podwojnym 14-18 gram, bo crema ladniejsza, latwiej o ubicie itp.

Oczywiscie wychodzi dwa razy tyle kawy w tym samym czasie co pojedyncze.

Masz NPF wiec zmiescisz sitko potrojne.
Proponuje zakupic podwojne pasujace, nowe  zwykle to okolo 30zl, precyzyjne od 80zl.
Lepiej kupic precyzyjne uzywane (ale nie z kawiarni), niz zwykle...

PS Kup wage precyzyjna koszt to 10-15 zl na allegro...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi