Autor Wątek: Lelit Bianca i Eureka Single Dose - czy to dobry zestaw?  (Przeczytany 7732 razy)

skansen

• Gość
Odp: Lelit Bianca i Eureka Single Dose - czy to dobry zestaw?
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Styczeń 2023, 11:44:11 »
. Nie wiem czy coś robię źle czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem ale przy parzeniu kawy albo na chwilę albo w ogóle nie skacze mi wskazówka manometru (powinna chyba wskakiwać na 9). Jeszcze to sprawdzę dokładnie po powrocie z pracy.
A co pokazuje manometr ze ślepym sitkiem? Jeśli ze ślepym sitkiem manometr po chwili skacze to znaczy, że musisz dopracować dozę (grubość przemiału, dystrybucja, tamping).

Offline Anonimus

• Ekspres: Victoria
  • Młynek: Eureka
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Styczeń 2023, 17:15:27 »
Na razie mocno roboczo ale zestaw wstępnie podłączony. Mimo braku doświadczenia już po pierwszej kawie czuć różnicę względem poprzedniego sprzętu (nie wiem co będzie jak już nabiorę odpowiedniej wprawy :)
Może ktoś kto używa tego samego ekspresu mógłby pomóc w dwóch tematach:
1. Nie wiem czy coś robię źle czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem ale przy parzeniu kawy albo na chwilę albo w ogóle nie skacze mi wskazówka manometru (powinna chyba wskakiwać na 9). Jeszcze to sprawdzę dokładnie po powrocie z pracy.
2. W poprzednim ekspresie pomimo dużo słabszego ciśnienia pary, dosyć dobrze udawało mi się spełnić mleko. Tutaj mimo wielu prób nie wychodzi mi w ogóle. Może.jakas podpowiedź na czym należy się skupić.

Wskazówka powinna "skoczyć" i tak trzymać. Zacznij od regulacji grubości przemiału. Do ustawienia swojej Eureki znalazłem taką poradę, żeby włączyć młynek na sucho i zmniejszać grubość mielenia aż do momentu, kiedy żarna zaczną się stykać. Oczywiście z dużym wyczuciem, bardzo delikatnie. Potem pokrętło grubości trochę w górę. Wyrównanie kawy i dobry tamper to oczywistość, ale nic nie zastąpi odpowiedniej grubości mielenia.

Co do ubijania mleka. Dysza musi być ustawiona pod kątem przy ściance dzbanka, żeby wywołać wir, kręcenie się mleka w dzbanku. Druga równie istotna rzecz, dysza musi być zanurzona płytko, najpłycej jak się da bez łapania bąbelków (bulgotania). Przynajmniej na początku spieniania. Jak dyszę zanurzysz zbyt głęboko to ekspres zagotuje mleko, nie ubije. Można poćwiczyć na wodzie z kroplą płynu do zmywania, zachowuje się to niemal identycznie jak mleko przy ubijaniu.

Offline Sendilkelm Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Uno Pid White&Wood
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Styczeń 2023, 08:45:47 »
Wskazówka powinna "skoczyć" i tak trzymać. Zacznij od regulacji grubości przemiału. Do ustawienia swojej Eureki znalazłem taką poradę, żeby włączyć młynek na sucho i zmniejszać grubość mielenia aż do momentu, kiedy żarna zaczną się stykać. Oczywiście z dużym wyczuciem, bardzo delikatnie. Potem pokrętło grubości trochę w górę. Wyrównanie kawy i dobry tamper to oczywistość, ale nic nie zastąpi odpowiedniej grubości mielenia.

Dokładnie tak robiłem ze swoją Eureką Single Dose kilka dni temu, ale opisałem szerzej to w tym wątku.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10967.msg268075#msg268075

Nie wiem czemu tak, ale jak żarna się stykały to mieliło kawę nadal w miarę grubo po przesunięciu z powrotem delikatnie w drugą stronę, natomiast pomogła manipulacja jw.
Chociaż teraz po zrobieniu już kilkudziesięciu kaw nadal wydaje mi się ta regulacja nie do końca poprawna. Przydałoby się, aby ktoś mocno doświadczony w praktyce mi pokazał przy kilku przemiałach. Możliwe, że moje spostrzeżenia wynikają z tego, że robię kilka kaw dziennie różnych, 2 różne jasno palone, 1 średnio paloną i 1 mocno paloną. Staram się korygować grubość przemiału, ale jak wracam niby do punktu wyjścia kawy, na którą było ustawione to już nie do końca wychodzi to samo.

Offline axlr

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Single Dose
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Styczeń 2023, 15:30:50 »
Też potwierdzam że ta regulacja to dosyć ciężko temat. Faktycznie miałem ustawione za grube mielenie. Już jest dużo lepiej ale chyba jeszcze musze popracować nad efektem.
Dzięki za wskazówki, z mlekiem też wychodzi coraz lepiej.
Może Skansen, jako doświadczony użytkownik Bianci podpowiedział by mi jeszcze jaka wartość powinien wskazywać manometr przy przy prawidłowym zmieleniu ziaren i przekręceniu dźwigni regulacji ciśnienia maksymalnie w prawo. Obecnie wskakuje mi na 12 i ewentualnie mogę zmniejszyć dźwignia ja 9 (bo chyba takie jest prawidłowe dla ekspresso).

skansen

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Styczeń 2023, 16:53:57 »
Może Skansen, jako doświadczony użytkownik Bianci podpowiedział by mi jeszcze jaka wartość powinien wskazywać manometr przy przy prawidłowym zmieleniu ziaren i przekręceniu dźwigni regulacji ciśnienia maksymalnie w prawo. Obecnie wskakuje mi na 12 i ewentualnie mogę zmniejszyć dźwignia ja 9 (bo chyba takie jest prawidłowe dla ekspresso).
Jakie masz ciśnienie na manometrze pompy (tym na ekspresie)? Ekspres jest podłączony do zbiornika czy do wodociągu?

Offline Anonimus

• Ekspres: Victoria
  • Młynek: Eureka
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Styczeń 2023, 17:15:51 »

Nie wiem czemu tak, ale jak żarna się stykały to mieliło kawę nadal w miarę grubo po przesunięciu z powrotem delikatnie w drugą stronę, natomiast pomogła manipulacja jw.
Chociaż teraz po zrobieniu już kilkudziesięciu kaw nadal wydaje mi się ta regulacja nie do końca poprawna. Przydałoby się, aby ktoś mocno doświadczony w praktyce mi pokazał przy kilku przemiałach. Możliwe, że moje spostrzeżenia wynikają z tego, że robię kilka kaw dziennie różnych, 2 różne jasno palone, 1 średnio paloną i 1 mocno paloną. Staram się korygować grubość przemiału, ale jak wracam niby do punktu wyjścia kawy, na którą było ustawione to już nie do końca wychodzi to samo.

Zmniejszać grubość mielenia trzeba na pracującym młynku, jak zauważyłem jest to skuteczniejsze.
Różne kawy mielone jedna po drugiej to trudny temat. Mnie byłoby zwyczajnie szkoda kawy i czasu.

Offline adiki

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE, ex Jura ENA8
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Styczeń 2023, 17:30:46 »
W single dose też?
Wyszukiwarka kaw z polskich palarni zpalarni.pl

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Styczeń 2023, 18:35:23 »
W single dose nie ma to raczej sensu, czasem nawet się nie da (np. Niche ma automatyczne wyłączenie przy podniesieniu klapki, a regulacja jest pod nią...). Oczywiście zmniejszanie tylko na pustym młynku, bo jak coś będzie między żarnami to może się zablokować, z tego powodu w zwykłych zasypanych kawą zmniejszamy tylko przy pracującym...

« Odpowiedź #38 dnia: 05 Styczeń 2023, 19:03:46 »
Zmniejszać grubość mielenia trzeba na pracującym młynku, jak zauważyłem jest to skuteczniejsze.
Różne kawy mielone jedna po drugiej to trudny temat. Mnie byłoby zwyczajnie szkoda kawy i czasu.

Robię tylko na włączonym.

A mi nie szkoda kawy i czasu:
Po 1 uczę się parzenia i tak,
Po 2 nie są te gorzej zaparzone aż tak tragicznie, że nie da się wypić
Po 3 nie chce pić ciągle tej samej kawy
Po 4 kto bogatemu zabroni ;)
Po 5 mógłbym tak wymyślać w kółko, jak znajdę odpowiednie kawy dla siebie i odpowiednie dla nich ustawienia to pewnie one będą główni gościły na stole

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Styczeń 2023, 21:02:03 »
Wszystko fajnie, tylko najpierw lepiej dojść do wprawy w robieniu pijalnego/poprawnego espresso przy użyciu tego samego ziarna, a potem można eksperymentować

We wszystkich poradnikach sugerują, żeby zmieniać tylko jeden parametr na raz, a zmieniając kawę to już jest jeden parametr, nie mówiąc o tym, że każda kawa może wymagać innych ustawień młynka, dozy, temperatury, uzysku, itp.

« Odpowiedź #40 dnia: 05 Styczeń 2023, 21:26:51 »
Wszystko fajnie, tylko najpierw lepiej dojść do wprawy w robieniu pijalnego/poprawnego espresso przy użyciu tego samego ziarna, a potem można eksperymentować

We wszystkich poradnikach sugerują, żeby zmieniać tylko jeden parametr na raz, a zmieniając kawę to już jest jeden parametr, nie mówiąc o tym, że każda kawa może wymagać innych ustawień młynka, dozy, temperatury, uzysku, itp.

A jest napisane ile kg tej kawy należy przelać?
Wszystko dostałem 29.12 (ekspres, młynek). Kawy przyszły 30.12. W weekend 30-31.12 z dwóch różnych kaw uzyskałem zadowalający mnie efekt (ratio 1:2, czas 28-29sek, kawa smakowała). Ile mam czekać i pić te kawy? Jeszcze pół roku?
Specjalnie kupiłem sobie 4 totalnie różne, żeby zobaczyć i zbadać, ustawienia, reakcje młynka, na zmianę kawy, etc.
Kilka dni później udało mi się dojść z 3 kawą do tego samego efektu.

Wracając do wątku, to czym mogę się jeszcze podzielić odnośnie młynka.
Przy mieleniu jasno palonych kaw retencja jest większa, ale skuteczne pompowanie niweluje ją prawie do zera. Z reguły robię tak, że naciskam miechem mocno, i bardzo powoli odpuszczam, do 3 razy wylatuje dosyć sporo szczególnie jak mielenie jasno palonej kawy jest b. drobne.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #41 dnia: 05 Styczeń 2023, 23:28:02 »

A jest napisane ile kg tej kawy należy przelać?

Nie ma napisane Ja na początek kupiłem Ariadnę i Mujeres z polecanych na forum palarni i "bawiłem się" w robienie espresso, badałem jak zmiana pojedynczego parametru wpływa na kawę, żeby później przy innych ziarnach świadomie dążyć do ulubionego smaku po 1-2 shotach z nowej paczki.

Offline axlr

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Single Dose
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Styczeń 2023, 11:28:43 »
Jakie masz ciśnienie na manometrze pompy (tym na ekspresie)? Ekspres jest podłączony do zbiornika czy do wodociągu?
Ciśnienie skacze do 11, zmniejszam je na na max 9.
Ekspres puki co nie jest podłączony do wody.
Kawa już wychodzi naprawdę niezła, wydaje mi się że na to chwilę przede wszystkim ubijanie muszę dopracować.
Niestety spienianie mleka nadal tragedia. Kilka razy wyszło mi nieźle ale w większości przypadków po prostu podgrzewam mleko zamiast spienić. Dzisiaj straciłem na to litr mleka i ani razu nie uzyskałem zadowalającego efektu.

Offline Matius22

« Odpowiedź #43 dnia: 06 Styczeń 2023, 11:41:08 »
@axlr jaka końcówkę masz od dyszy założona? 2 dziurki czy 4? Dodatkowo możesz chyba nieco zmniejszyć temperaturę pary to da Ci to chwile dłuższy czas spieniania mleka (dobrze by było, jakby ktoś to potwierdził, bo mogę wprowadzić w błąd). W moim przypadku dużo łatwiej wychodzi mi to na dzbanku 0,35l niż na 0,6l.

Poćwicz trochę na wodzie z płynem do mycia naczyń. Pamiętaj musisz uzyskać wir.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Styczeń 2023, 12:31:59 »
Używaj wyłącznie dyszy z dwoma dziurkami. W ten sposób można zdecydowanie wydłużyć czas spieniania co daje szansę poprawić pewne błędy 😉 Cztery dziurki i ilość pary którą zapewnia ekspres to spienianie dosłownie w sekundy, to nie ma już miejsca na błędy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi