Autor Wątek: Lelit Bianca i Eureka Single Dose - czy to dobry zestaw?  (Przeczytany 7756 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Lelit Bianca i Eureka Single Dose - czy to dobry zestaw?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Grudzień 2022, 20:36:25 »
A jaka jest nastawa u Ciebie
Obecnie operowałem na 3 ziarnach, ale średnio 21g do sitka VST22 miele mi 5s, dlatego byłem zdziwiony, że u Ciebie podwójną dozę mniej więcej 15g w 6,5s.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2022, 20:39:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Grudzień 2022, 20:59:03 »
Na pierwszy zestaw do espresso nie pakowałbym się w takie coś, ale jako oba sprzęty na pewno są bardzo udane.

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Grudzień 2022, 12:08:44 »
Dziwna ta szybkość  mielenia w Ceado e37s , u Mnie obecnie w 6 sekund mieli 17.5 grama :-\.
Ale faktycznie , jakość  przemiału bardzo dobra.

Offline axlr

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Single Dose
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudzień 2022, 12:50:54 »
Na pierwszy zestaw do espresso nie pakowałbym się w takie coś, ale jako oba sprzęty na pewno są bardzo udane.
Czyli że zestaw zbyt zaawansowany ?
To jest podejście mojej żony, którego ja kompletnie nie rozumiem (gdybym jej słuchał pewnie został bym m.in. ze sprzętem audio który drażnił by mnie za każdym razem gdy włączam muzykę).
Rozumiem że początkowo nie będę w stanie korzystać z pełni możliwości ale wolę iść w tą stronę niż w pewnym momencie zderzyć się z tym że czegoś mi brakuje i znowu wracać do tematu :)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudzień 2022, 13:06:59 »
@axlr [emoji106]
Podobnie jak w audio, kompromisy kończą się ponownymi zakupami

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Grudzień 2022, 13:22:23 »
To jest podejście mojej żony, którego ja kompletnie nie rozumiem (gdybym jej słuchał pewnie został bym m.in. ze sprzętem audio który drażnił by mnie za każdym razem gdy włączam muzykę).
Zapytam z ciekawości, jaki masz zestaw audio?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Grudzień 2022, 14:15:41 »
Czyli że zestaw zbyt zaawansowany ?

Nie jest. Jeśli masz fundusze i Ci się podoba taki zestaw to bierz. Młynek jak młynek, mieli i to wszystko. Z profilowania i zmian temperatury w PID korzystać nie musisz, ale jak z czasem opanujesz podstawy, czyli za ok 2 tygodnie, wtedy będziesz miał jak znalazł.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Grudzień 2022, 14:23:29 »
u Ciebie podwójną dozę mniej więcej 15g w 6,5s
Im mniejsza doza tym drobniej trzeba mielić, automatycznie wydłuża się czas mielenia każdego grama kawy.

Czyli że zestaw zbyt zaawansowany
Jak dla mnie fajny, rozwojowy zestaw. Młynek single dose pozwala próbować z łatwością wielu różnych kaw. Natomiast ekspres z profilowaniem to bardzo fajny sprzęt do rozwoju. Taki sprzęt może zostać na długo jeśli ktoś ma kawowego bakcyla, no chyba, że stwierdzi się że coś innego potrzeba do szczęścia. W każdym razie praktycznie wszystko w takiej Biance jest co człowiek może chcieć sprawdzić i się pobawić.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Grudzień 2022, 15:30:56 »
Im mniejsza doza tym drobniej trzeba mielić, automatycznie wydłuża się czas mielenia każdego grama kawy.
Rozumie się, tylko duży rozrzut, chyba że chłopaki mielą przy mało zasypanym hopperze.
Dziwna ta szybkość  mielenia w Ceado e37s , u Mnie obecnie w 6 sekund mieli 17.5 grama :-\..
Przed chwilą mieliłem do Elektry: 4s i 16,5g.
》tertium non datur《

Offline axlr

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Grudzień 2022, 16:02:26 »
Zapytam z ciekawości, jaki masz zestaw audio?
Tutaj niestety za bardzo nie pomogę bo ostatecznie znajomy który swego czasu zawodowo nagłaśniał koncerty sam skonstruował mój wzmacniacz. Do tego zakupiłem DAC w małej polskiej "manufakturze" Nostromo.
Głośniki były największym problemem bo ideałem były by kolumny, jednak z uwagi na miejsce w salonie nie mogłem sobie na to pozwolić. W związku z powyższym za namową kolegi udało mi się wyrwać głośniki firmy Canton produkowane jeszcze w NRD. Przy odpowiednim wzmacniaczu naprawdę dają radę. Ale jeśli chodzi o kolumny to znajomy rekomendował polską firmę STX model Electrino 500.

Offline Matius22

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Grudzień 2022, 20:11:43 »
Według mnie Bianca nie jest zbyt zaawansowana, przecież to jest tylko dodatkowa łopatka od flow rate - na początku zostawi na maksa otwarta, a z czasem zacznie się nią bawić. Daj znać, jaki wybierzesz młynek. ;)

Offline axlr

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Styczeń 2023, 15:39:17 »
Trochę odświeżę temat i 0ocheale się że e decyzja zapadła i właśnie jedzie do mnie Bianca wraz z młynkiem Eureki (wszystko jak w temacie wątku). Może wrzucę zdjęcia jak już zainstaluje zestaw.
Wiem że jeszcze kilka gadżetów będę musiał dokupić (np. Waga) ale nie mogę się już doczekać pierwszych testów.
Niestety nie mam za dużego doświadczenia w pracy przy tego typu ekspresach (do tej pory miałem automat) stąd pytanie czy warto udać się na jakieś szkolenie czy jestem w stanie sam opanować sztukę, korzystając np. z samouczków na YouTube. Będę wdzięczny za każdą poradę.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Styczeń 2023, 15:43:24 »
np. z samouczków na YouTube
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10089.0
Teoria powyżej, praktykę zrobisz sam na ekspresie. Kup dwa kila przyzwoitych ziaren, poświęć weekend i będzie dobrze.

Offline axlr

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Styczeń 2023, 16:28:38 »
Dzięki!
Ziarna kupuje u Maestro Antonio więc raczej są przyzwoite. Liczę że dopiero poczuje ich jakość :)

Offline axlr

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Styczeń 2023, 11:33:39 »
Na razie mocno roboczo ale zestaw wstępnie podłączony. Mimo braku doświadczenia już po pierwszej kawie czuć różnicę względem poprzedniego sprzętu (nie wiem co będzie jak już nabiorę odpowiedniej wprawy :)
Może ktoś kto używa tego samego ekspresu mógłby pomóc w dwóch tematach:
1. Nie wiem czy coś robię źle czy coś jest nie tak z moim egzemplarzem ale przy parzeniu kawy albo na chwilę albo w ogóle nie skacze mi wskazówka manometru (powinna chyba wskakiwać na 9). Jeszcze to sprawdzę dokładnie po powrocie z pracy.
2. W poprzednim ekspresie pomimo dużo słabszego ciśnienia pary, dosyć dobrze udawało mi się spełnić mleko. Tutaj mimo wielu prób nie wychodzi mi w ogóle. Może.jakas podpowiedź na czym należy się skupić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi