Autor Wątek: Lelit Bianca i Eureka Single Dose - czy to dobry zestaw?  (Przeczytany 7743 razy)

Offline axlr

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Single Dose
Lelit Bianca i Eureka Single Dose - czy to dobry zestaw?
« dnia: 10 Grudzień 2022, 15:18:03 »
Dzień dobry,
już od dłuższego czasu zamierzam wymienić swój leciwy ekspres automaytczny na kolbe. Przez caly okres starałem się czytać bieżące tematy i wyrobić sobie opinię na temat sprzętu który ostatecznie chciał bym nabyć (niestety na żywo nie udało mi się zobaczyć żadnego z nich).
Zmierzając do celu jestem praktycznie zdecydowany na zestaw zgodny z tytułem wątku, czyli Lelit Bianca oraz Eureka Single Dose.
Co do użytkowania puki co głównie kawy mleczne (zależnie od czasu od 2 do 6 kaw dziennie, licząc razem z żoną).
Ostatnio coraz bardziej skłaniamy się do espresso, jednak z automatu nie wychodzi na tyle dobre.
Jestem początkującym użytkownikiem ale chciałbym zapewnić sobie sprzęt który wystarczy na lata i spełni moje oczekiwania zwłaszcza jak rozwinę już swoje umiejętności.
Co do samego ekspresu myślę, że jestem już przekonany, zwłaszcza biorąc pod uwagę obecną cenę w jednym z popularnych tutaj sklepów.
Większy problem mam z młynkiem. Chciałbym mieć pewność, że będzie to sprzęt który nie pójdzie w pewnym momencie w odstawkę (bo np. zacznie ograniczać możliwości uzyskania odpowiedniej jakości kawy).
Podsumowując czy uważacie że jest to dobry zestaw, czy polecielibyśie rozejrzeć się za czymś innym?
Z góry dziękuję za każdą sugestię.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Lelit Bianca i Eureka Single Dose - czy to dobry zestaw?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudzień 2022, 18:25:46 »
Bardzo dobry wybór jeśli chodzi o ekspres, ale ja osobiście wziąłbym do tego zestawu Niche Zero będziesz zadowolony z espresso i z kaw mlecznych na bardzo długo .

Offline Matius22

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudzień 2022, 18:38:19 »
W kwestii młynka poza Niche Zero możesz także poczytać o DF64 lub DF83.

Offline axlr

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudzień 2022, 10:40:16 »
Niche zero też brałem pod uwagę. Chyba jedyna rzecz która mnie zniechęciła to sposób zakupu (w tym możliwość naliczenia cła). Jeżeli faktycznie jest to lepsza opcja niż Eureka może jednak warto rozważyć.

Offline Matius22

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudzień 2022, 11:19:10 »
Niestety, ale doliczenie cła jest raczej pewnie.

Zerknij jeszcze na mlynki Ceado - np e5sd lub e37sd.

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudzień 2022, 11:27:19 »
Brałem na adres w UK wtedy bez cła , jeśli masz kogoś kto ci weźmie i prześle to jest opcja na zaoszczędzenie kilku złoty :):)cło jest niskie cene podwyższa VAT.

Offline axlr

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudzień 2022, 13:08:51 »
A czy w Ceado faktycznie warto zainwestować? Różnica w cenie jednak jest spora zwłaszcza na modelu e37sd.
Co do Niche faktycznie nie powinno być problemu z zakupem przez znajomych w UK.

Offline Matius22

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudzień 2022, 15:24:17 »
W pewnym momencie dokładanie do droższego młynka będzie „bardzo delikatnie” odczuwalne w espresso. Pomiędzy żarnami 64mm a 83mm ciężko w smaku znaleźć różnice i trafić, że te espresso zostało zmielone żarnem 83mm. Temat był poruszany tutaj, nie pamietam dokładnej strony.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8187.0

Może kiedy zmieniamy żarna na SSP to faktycznie będzie wyczuwalna różnica względem fabrycznych. Na pewno będziesz miał różny workflow np w przypadku ceado e37s mamy fajny dostęp do żaren. Natomiast w takim DF64 warto dokupić tarcze/wkład który ograniczy efekt popcornu jak i podwyższenie do kubeczka, aby mniej kawy lądowało wszędzie do okoła.

Natomiast wiele osób mówi, że jest wyczuwalna różnica w żarcie stożkowym (Niche Zero), a płaskim - które jest lepsze pod espresso.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudzień 2022, 15:34:46 »
A czy w Ceado faktycznie warto zainwestować?
Jest to dobry młynek-solidnie wykonany, z świetnym dostępem do żaren, cichy. Nie jest za to demonem prędkości-podwójną dozę mieli mi teraz 6,5 sekundy, niewiele szybciej niż William (wrócę jeszcze kiedyś do tego tematu przy innej okazji).
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2022, 15:42:32 wysłana przez skansen »

Offline axlr

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudzień 2022, 15:52:22 »
Natomiast wiele osób mówi, że jest wyczuwalna różnica w żarcie stożkowym (Niche Zero), a płaskim - które jest lepsze pod espresso.
Też o tym czytałem i m.in. dlatego wskazałem Eureke jako mój wybór młynka (płaskie żarna). Co do Ceado też mnie korci ale chyba budżet na tą chwilę byłby dla mnie za wysoki, stąd moje poprzednie pytanie czy warto. W zależności od modelu Ceado to min. dwa razy większy wydatek.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudzień 2022, 15:55:53 »
Pomiędzy żarnami 64mm a 83mm ciężko w smaku znaleźć różnice i trafić, że te espresso zostało zmielone żarnem 83mm.

Bo tej różnicy teoretycznie być nie powinno. Ten sam wzór żaren na 64 i 83 powinien dać dokładnie to samo, jedyna różnica to czas mielenia. Co innego oczywiście zmiana np Italmill na SSP czy unimodal na multipurpose, ale to wiadomo. Liczy się "wzór ząbków" a nie rozmiar tarczy.
Stąd np nie powinno być różnic między DF64 a DF83, a główna różnica to sam młynek a nie żarna, np moje zainteresowanie DF83 wynika z innej budowy, użytych materiałów, workflow itd, bo DF64 mi nie odpowiada, a 83 liczę że naprawi to czego mi brakuje w 64, żarna i smak mogą zostać te same :)

Offline Matius22

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudzień 2022, 16:05:12 »
Zgadzam się i nigdy nie zrozumiem czemu przycisk włączenia DF64 jest centralnie na środku… Toż to powinno wyjść przy pierwszej testowej wersji i przenieść go na bok.

Głównie zmienia się workflow pozostając przy idei zmielenia jednorazowej dozy. Autor tematu musi pooglądać jak wyglada praca z każdym z młynków i zastanowić się, co mu odpowiada, a co nie. Plus oczywiście czy fundusz pozwoli na taka dopłatę do tego czy owego. Z czasem w każdym z nich może zmienić żarno na np SSP.

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudzień 2022, 19:57:31 »
Wypada mi się nie zgodzić w wypadku płaskich żaren będzie zauważalna różnica między 64 a 83 ,mniejsza albo minimalna będzie przy zmianie 83 na 98 ale przeskok powyżej 64 zrobi różnice.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Grudzień 2022, 20:11:46 »
Nie jest za to demonem prędkości-podwójną dozę mieli mi teraz 6,5 sekundy,
Skansen, czy Ty piszesz o 37s?
》tertium non datur《

skansen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Grudzień 2022, 20:20:33 »
Nie jest za to demonem prędkości-podwójną dozę mieli mi teraz 6,5 sekundy,
Skansen, czy Ty piszesz o 37s?
Tak... Sporo oczywiście zależy od kawy, dozy, przemiału itd... A jaka jest nastawa u Ciebie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi