Autor Wątek: Timemore Sculptor  (Przeczytany 88760 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Timemore Sculptor
« Odpowiedź #495 dnia: 10 Maj 2025, 12:22:58 »
Jaki problem może mieć młynek? Czy możliwa jest zmiana dystansu między żarnami?

Offline Lokomisiek Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58, V60, Aeropress
  • Młynek: Sculptor 078s, MHW3-bomber R3
« Odpowiedź #496 dnia: 10 Maj 2025, 12:32:02 »
Dlaczego tamper kalibrowany? Ja przykładam jakieś kilkadziesiąt kilo na tamper i tyle. Moja wiedza wskazuje że tamper używany jest po to by pozbyć się powietrza z ciastka, same drobinki ziarenek kawy nie ulegają kompresji. Więc co to ma na celu, bo może mało wiem?
Wydaje mi się że tamper kalibrowany ustawiony na jakieś parametry w oparciu o inne parametry- spowoduje spotęgowanie braku powtarzalności efektem domina. Czy nie?
Wersja młynka z kickstartera moja tak miała (różny czas shotów na tych samych parametrach), i po jakichś 7kg to ustąpiło, do momentu jak nie zmieniłem ustawień. Po każdej zmianie ustawień powrót do poprzedniej wartości powodował to że musiałem wprowadzić korektę o +/- 0,2. Młynek kupiony w konesso już produkcyjna wersja totalnie nie ma tego pronlemu. Chyba że wciągnie mi ziarenko kawy gdzieś w prebraker i odda w kolejnym mieleniu (raz na kilka mieleń).

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #497 dnia: 10 Maj 2025, 14:58:39 »
No właśnie młynek ma może 3-4 tygodnie z Konesso i wygląda jakby miał właśnie te bolączki, których niby miało nie być, zero zmian grubości, a raz mam 34 raz 25, aż zacząłem umikota znowu stosować, bo przez ostatni rok na DF64V wystarczył blind shaker i tyle - różnice w czasie +- 1-2 sek. W takim razie cóż jeszcze kilka paczek i może coś się poprawi?

Kalibrowany, bo raz, że ma kołnierz, aby oprzeć równo o rant sitka dwa jest sprężyna i idealnie się powtarza nacisk.

Luzu, czy ruchu nie ma między żarnami, jedynie co ustawiłem zero w miejscu gdzie żarna się stykały aby mieć zakres sensowny - 3.5 - 4.2/4.4.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi