Autor Wątek: Timemore Sculptor  (Przeczytany 88655 razy)

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
Odp: Timemore Sculptor
« Odpowiedź #255 dnia: 13 Październik 2023, 13:33:57 »
Ja też się załapałem.

Offline manos.csw Mężczyzna

• Ekspres: LM Micra
  • Młynek: Timemore Sculptor 078s
« Odpowiedź #256 dnia: 13 Październik 2023, 14:25:39 »
Ja złapałem się na batch 3 i dzisiaj przyszedł tracking od DHL, sprawdźcie swoje maile  ;-)

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #257 dnia: 13 Październik 2023, 16:19:48 »
Ja się też załapałem, więc może na wigilię będe mógł się pobawić w porównanie ode z 078 [emoji38]

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #258 dnia: 13 Październik 2023, 21:06:06 »
Ja delikatnie mówiąc jestem załamany tempem realizacji kampanii. W tym tempie ("zaledwie" miesiąc zajęło im przygotowanie partii 600 szt.) to ja kompletnie nie mam żadnego pojęcia, kiedy mogę się spodziewać mojego 078s, gdzie właśnie sprzedali dodatkowo informację, że robią tylko jeden model w danym momencie i teraz nacisk jest na 064s, więc głównie takich mamy się spodziewać. Autentycznie słabo to wygląda :/
W oczekiwaniu na swój młynek i po recenzjach opisując konieczność sezonowania żaren około 7kg odezwałem się do zaprzyjaźnionej palarni i udało mi się taką kawę od nich pozyskać. Prosiłem o 7kg, ale sypnęło im się trochę więcej i tym sposobem mam do oddania około 4kg kawy na sezonowanie żaren. Jakby ktoś reflektował z Warszawy i chciał sobie odebrać to zapraszam na PW.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #259 dnia: 14 Październik 2023, 14:04:02 »
Mój 078 ma być w przyszłym tygodniu według DHL, na 078s jeszcze chwile będę musiał poczekać.

Mimo wszystko nie zgodzę się, że trwa to długo.
Z reguły projekty kickstarterowe dopiero po zebraniu funduszy zaczynają tworzyć produkt fabryczny z swojego prototypu, starają się o certyfikaty itd.
Taka jest idea kickstartera, kupujesz taniej, ale zgadasz się, żeby czekać.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #260 dnia: 14 Październik 2023, 22:14:10 »
Tylko certyfikaty na EU już dawno temu mieli, bo już były wysyłki 078S do EU. Generalnie pozwolenia, certyfikaty to jedno, ale produkcja na poziomie 600 sztuk miesięcznie to odrębna sprawa, która nie napawa optymizmem. Wsparcie dla 064s było na poziomie 3 tysiące a 078s na poziomie 4,5 tysiąca. No to, kiedy można się spodziewać młynka 078s, gdy zajęli się teraz głownie 064s? Jak będziemy mieli fart to może początek Q2 24 wysyłka. Nie ma co zaklinać rzeczywistości i się oszukiwać....dobiła ich klęska urodzaju i chyba nie spodziewali się/ nie byli przygotowaniu na taki sukces kampanii.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #261 dnia: 14 Październik 2023, 23:15:39 »
Wy serio zamawiacie ziarna żeby przemielić 7kg, bo… jakiś youtuber tak powiedział? A co z odkrywaniem kawy, swoich zdolności sensorycznych, zrozumienia dlaczego jest tak, a nie inaczej?
Niedługo jak lansik powie, żeby tańczyć dookoła młynka na golasa i śpiewać YMCA to będziecie pytać czy śpiewać z podkładem czy acapella. Litości ludzie, cieszcie się odkrywaniem, a nie poddawajcie się pod wpływ niezdrowego amerykanina, bo to już trąci jakąś sektą w tym wątku.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline MarVald

« Odpowiedź #262 dnia: 14 Październik 2023, 23:58:39 »
Jeśli odkrywanie miałoby się sprowadzać do tego, że wqur....wiałbym się i zachodził w głowę, czemu nie jestem w stanie zrobić sensownej kawy, a problem leżałby w procesie technologicznym produkcji żaren, to wolę przemelić te 7kg kawy. Nie wiem, czemu miałbym olać opinie ludzi, którzy testowali sprzęt zarówno w egzemplarzach przed produkcyjnych jak i produkcyjnych przedstawiając te same wioski (w sumie zagadnienie pojawiło się w 4 testach). Patrząc na to, że nie są to nieopierzone leszcze w temacie kawy, nie mam powodu aby im w tym temacie nie zaufać. Nie wiem też, czemu mieliby mnie namawiać do tego bez potrzeby nie reklamując dostawcy kawy do sezonowania żaren. Gdybym nie miał dostępu do darmowej kawy na sezonowanie to pewnie bym podjął wyzwanie zanim bym przepuścił te 300 PLN przez młynek w jakiejś kawie podłej jakości. 
Oczywiście ostatnio widziałem reckę, gdzie gość nie potwierdzał tych opinii twierdząc, że młynek jest po prostu wymagający w początkowej fazie użytkowania. 

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #263 dnia: 15 Październik 2023, 10:51:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie wiem też, czemu mieliby mnie namawiać do tego bez potrzeby nie reklamując dostawcy kawy do sezonowania żaren. 
Może zabrzmie jak spiskowiec, ale dlatego, że kiedy zobaczyli ile młynek zarobił na kickstarter, to ponagrywali naście filmików „The best grinder” ect, bo liczyli na sponsoring, a w rzeczywistości młynek jest taki sobie. 7 kg to ponad 350 kaw po 18 gramów, u niektorych zejdzie z pol roku zanim mlynek zacznie  „dobrze mielić”, a tak naprawdę przez ten czas ludzie przyzwyczają się i ogarną temat i będą grzecznie powtarzać „rzeczywiście, 7kg teraz działa super”. 

https://coffeeadastra.com/2019/05/27/seasoning-grinder-burrs-and-grind-quality-2/

Tu fajny artykuł o sezonowaniu młynka. Po prostu trzeba czesciej ustawiać młynek, aż w miarę się ustabilizuje, a nie ze kawa będzie niepijalna przez pierwsze kilka kg.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #264 dnia: 15 Październik 2023, 10:53:33 »
Niedługo jak lansik powie, żeby tańczyć dookoła młynka na golasa i śpiewać YMCA to będziecie pytać czy śpiewać z podkładem czy acapella.
😅🤣😂👌
》tertium non datur《

Offline MarVald

« Odpowiedź #265 dnia: 15 Październik 2023, 11:49:26 »
Ja oczywiście zrobię kilka strzałów zanim zacznę masową produkcję kompostu. Wszyscy wiemy, że jest zjawisko sezonowania żaren tylko tutaj ta "nieprzwidywalność" młynka trwa dlużej niż zwyczajowo to zajmuje.
Każdy zrobi co mu się podoba i tyle. Każdy też zdecyduje kogo słucha, ogląda i czy bierze jego sugestie, opinie pod uwagę. Tutaj część osób ma ból dolnej części ciała z lansikiem, ale to nie powód aby tych co go słuchają dyskredytować, a taki charkter mają wypowiedzi części osób.
Może rzeczywiście młynek okaże się badziewny i wtedy wszyscy co nie dali się ponieść pędowi owiec będą mogli się po staropolsku cieszyć, że sąsiadowi nie wyszło 😉
Mam jednak nadzieję, że młynek okaże się przyzwoity pomijając fakt, że wsparłem projekt, bo kolejna wpadka spowoduje, że ludzie coraz mniej chętnie będą wspierać projekty i przez to wiele fajnych rzeczy może nie ujrzeć swiatła dziennego, czego byłoby szkoda.
Zatem życzę wszystkim aby jednak młynek okzał się naprawdę dobry we wszystkich swoich odsłonach 😀

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #266 dnia: 15 Październik 2023, 15:40:26 »
@MarVald to, że mieli certyfikaty już to właśnie świadczy o sukcesie tej kampanii, że zaczęli wysyłać młynki już po 6 miesiącach.
Przy większości kampanii, w których brałem udział to 12 miesięcy to było minimum zanim 1 egzemplarz wypuścił produkt finalny.
Moim zdaniem narzekanie na tempo wysyłki jest sprzeczny z ideą kupowania przez kickstartera. Kupujesz taniej w zamian za cierpliwość. Jeżeli jednak nie lubisz mieć zamrożonych pieniędzy to kupujesz co jest na rynku i się cieszysz odrazu.

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
« Odpowiedź #267 dnia: 15 Październik 2023, 17:43:32 »
Odnosnie sezonowania żaren, ja po prostu używam mlynek na codzień i wreszcie sam sie “zsezonuje”. Musze powiedzieć ze kawa od poczatku byla smaczna na moim 064s. Jedyny problem z kalibracja mlynka. Nawet przy mieleniu na ustawieniu 0 niektóre kawy “plynely” za szybko. Znalazłem dziś wreszcie kilka minut i skalibrowałem ustawienia. Powinno byc teraz dobrze.

Offline Vedemin

• Ekspres: Flair Pro 2, Delonghi Magnifica S Smart
  • Młynek: Macap MXA
« Odpowiedź #268 dnia: 16 Październik 2023, 14:02:15 »
Znacie może kogoś kto się znudził czekaniem i chciałby wyzwolić pieniążki ze swojego 064s? Chciałbym kupić/zarezerwować młynek, ale na razie żaden sklep go nie posiada :( Także jeśli macie jakiegoś znajomego, który wkurzył się na KS, to chętnie przejmę pledge'a ;)

Offline Gshehoo

• Ekspres: Lelit Bianca, Bullet R1, alternatywy
  • Młynek: Sculptor 78S
« Odpowiedź #269 dnia: 16 Październik 2023, 15:56:25 »
Dziś był kurier
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2023, 16:05:39 wysłana przez Gshehoo »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi