Autor Wątek: Ascaso bar 1, długość parzenia kawy?  (Przeczytany 1051 razy)

Offline Inferno70210

• Ekspres: Ascaso Bar 1
  • Młynek: Ascaso steel
Ascaso bar 1, długość parzenia kawy?
« dnia: 12 Listopad 2022, 21:15:22 »
Witam
Dzień dobry,
właśnie zakupiłem ekspres ascaso bar 1 wraz z młynkiem ascaso steel, wszystko fajnie, tylko kawa parzy się bardzo szybko, 14-15 sekund przy 20g najdrobniej zmielonej kawy, crema na kawce jest, kawa jest okej, tylko czy nie powinna dłużej się parzyć/jak wydłużyć to? Krążki wychodzą całe, dość mokre ale nie zbiera się woda w kolbie nad krążkiem.
Może jestem przewrażliwiony bo to mój pierwszy ekspres tego typu pozdrawiam i dziękuje za wszelkie rady.

P.S. Jeśli chodzi o kulturę użytkowania ekspresu po wyłączeniu lepiej spuścić ciśnienie z bojlera pary i wody czy zostawić tak do następnego uruchomienia?
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2022, 09:05:26 wysłana przez Fux »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso bar 1, długość parzenia kawy?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopad 2022, 12:11:11 »
Na czas ekstrakcji kawy wpływ ma kilka czynników.
Ilość kawy w sitku / gramatura - w tym przypadku aż za duża. Jakie masz sitko, o jakiej pojemności ? 21 gram ?
Siła ubicia tamperem.
Miałkość kawy - po czym sądzisz, że kawa jest najdrobniej zmielona ? Młynek to i-1 steel ? Ma on regulację mikrometryczną. Od kilku lat ma także wkręconą w obudowę górnych żaren śrubę. Ta śruba ogranicza zakres regulacji grubości mielenia. Sprawdza się to przy ciemno palonych kawach ale przy innych może stanowić nie potrzebne ograniczenie zakresu regulacji grubości mielenia. Jeśli więc zakres ten jest zbyt mały od zdejmij pokrywę młynka (odkręcając dwie śruby z tyłu) i wykręć tę śrubę lub przesuń ją w kolejny otwór na obudowie żaren. Będziesz wówczas mógł uzyskać jeszcze drobniejszy przemiał.
Z bojlerem pary nic nie kombinuj. Zostaw do następnego uruchomienia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Inferno70210

• Ekspres: Ascaso Bar 1
  • Młynek: Ascaso steel
Odp: Ascaso bar 1, długość parzenia kawy?
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopad 2022, 18:06:37 »
Bardzo dziękuję, rozebrałam młynek, przy okazji go czyszcząc i okazało się, że jeszcze jest sporo zapasu do „minimalnego zmielenia”, więc oczywiście przedobrzyłem, że ekspres nie chciał wypluć ani kropelki kawy (zmniejszyłem ilość ziaren do 18g każdorazowo w porównaniu do poprzednich 20g) i woda uciekała przez zawór zwrotny pod ekspresem, po paru/parunastu próbach udało mi się przy 18g ziaren i 38/40g końcowej kawy wydłużyć czas do 25/27 sekund.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi